I Gottwald se dostal k moci poctivěji. Výtka Pekarové Adamové

11.11.2021 8:36 | Ze sítí

I Klement Gottwald se k moci dostal legálněji než Markéta Pekarová Adamová do čela Poslanecké sněmovny. Tak právník Pavel Hasenkopf shrnul středeční dění v Poslanecké sněmovně, kdy Fialova sto osmička vůbec nepřipustila do voleb kandidáta opozice. „Pětikoalice zahodila možnost ukázat vlídnou tvář opozici, za to plně využila možnosti ukázat všem svůj strach a faktickou slabost,“ poznamenává právník.

I Gottwald se dostal k moci poctivěji. Výtka Pekarové Adamové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

Vládní poslanci odmítli povolit kandidaturu Karlu Havlíčkovi, protože funkcionář Sněmovny nemůže být současně členem vlády a Havlíček stále je ministrem Babišova kabinetu (i když premiér již avizoval, že prezidentu republiky pošle její demisi).

Existuje několik možných výkladů tohoto ustanovení, nová koalice se ale přiklonila k tomu nejstriktnějšímu, podle kterého člen vlády vůbec nesmí kandidovat. Opírala se při tom o stanovisko Legislativního odboru Poslanecké sněmovny.

Hasenkopf se pozastavil nad rolí tohoto sboru, o jehož personálním složení se například na webových stránkách Sněmovny a veřejně přístupných dokumentech nedá zjistit vůbec nic.

„Když tedy Legislativní odbor Sněmovny zcela zásadním způsobem ovlivňuje českou politiku a vládní většina ve Sněmovně ho poslouchá na slovo, to je nějaký anonymní sbor, nebo mají ti lidé nějaká jména a historii?“ ptá se Hasenkopf.

A zmiňuje situaci ze Senátu, kde všichni vědí, že tajemníkem komise pro Ústavu a z této pozice nejvlivnějším vykladačem Ústavy je Jan Kysela, ke kterému může mít tisíce výhrad, ale aspoň se ke svému vlivu zcela otevřeně hlásí.

Pokud jde o volbu předsedy Sněmovny, Hasenkopf nechápe, proč si Markéta Pekarová Adamová nechala ujít možnost porazit Karla Havlíčka normální a demokratickou cestou, když měla zajištěnou většinu (nakonec ji volilo 102 ze 108 poslanců obou koalic).

Ještě více ale ústavního právníka zaujaly kejkle poslanců Fialovy sto osmičky s poslaneckými kluby. Hasenkopf již v pondělí konstatoval, že kluby jednotlivých vládních stran (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů) byly ustaveny v rozporu se zákonem, který výslovně uvádí, že po volbách smějí vytvořit poslanecké kluby jen kandidující strany a hnutí a těchto pět stran žádné kandidátky nepostavilo. Kandidovaly, jak známo, na dvou koaličních kandidátkách.

Když tedy každá z nich slavnostně ustavila svůj klub, stalo se ve středu to, že poslanec Zbyněk Stanjura (předseda klubu ODS) začal předkládat procedurální návrhy a hovořil přitom jménem „klubů SPOLU a PirSTAN“.

Tedy klubů, které oficiálně vůbec neexistují, neboť členové těchto koalic si vytvořili kluby vlastní.

„Mé znechucení z nastupující nomenklatury je na maximu,“ poznamenal právník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…