I lidovci mají své výkonné supermany: Bělobrádek s Jurečkou mají dohromady devatenáct funkcí

11.10.2017 13:40

ParlamentníListy.cz v minulosti opakovaně upozorňovaly na souběh řady funkcí u českých politiků. Za ANO jsme takto objevili málo známého zastupitele z Prahy 10 Jaroslava Štěpánka, u nenápadných Zelených pak blízkého spolupracovníka Matěje Stropnického Martina Čáslavku. U obou platil společný faktor – se dvěma rukama a nohama sedí hned na několika křeslech, kde berou pro běžné občany nepředstavitelné peníze. V úvodu bychom proto obě tyto kauzy připomenuli.

I lidovci mají své výkonné supermany: Bělobrádek s Jurečkou mají dohromady devatenáct funkcí
Foto: David Daniel
Popisek: Ministr Marian Jurečka (KDU - ČSL) ve Zlíně hovořil o migrační krizi

Martin Čáslavka, člen Strany zelených, bývalý asistent Matěje Stropnického na pražském magistrátu, předseda představenstva firmy Skloexport, v minulosti taktéž zaměstnanec Makro Cash & Carry ČR nebo společnosti Ahold Czech Republic. Aktuálně jeden z těch, kteří mají dohlížet na miliardový byznys Pražských služeb. A to přes skutečnost, že není voleným zastupitelem a nesedí na žádné radnici. I s těmi má ovšem zkušenost, jelikož ani ne pět měsíců pracoval coby tiskový mluvčí v Liberci u tehdejšího primátora Jana Korytáře. U Čáslavky jsme se zaměřili především na jeho údajnou činnost v Pražských službách, v jejich představenstvu. Na dotazy, kdy přichází do práce, v jaké kanceláři ho můžeme navštívit a co přesně za 80 000 až 120 000 měsíčně udělá, jsme se nedozvěděli nic. Na okraj těchto faktů můžeme ještě doplnit, že Pražské služby jsou natolik solventní, že Čáslavkovi „budou hradit veškeré náklady při použití mobilu pro služební a soukromé účely“ a o tom, že dostal i auto, snad netřeba pochybovat. Tehdy jsme se rozhodli pro smělý a málo obvyklý postup. Dennodenně jsme volali do Pražských služeb, do kanceláře, kde má Čáslavka sedět. Během téměř jednoho měsíce nebyl přítomen ani jednou. Plat přesto dostal.

Druhým „odborníkem“ v pořadí byl Jaroslav Štěpánek z hnutí ANO. Vcelku vypovídající titulek ParlamentnichListů.cz tehdy zněl: „Babišův superpolitik, který má přes patnáct funkcí, znovu usnul na jednání“. Ano, Jaroslav Štěpánek, který zastává tolik pozic, opakovaně během jednání usínal. Redakce přinesla hned několik fotografií jako důkaz. Štěpánek se tehdy omluvil s tím, že volil špatnou kombinaci léků. Své posty si ovšem udržel.

Čáslavka do práce nemá potřebu chodit, Štěpánek spal. Vše jim prošlo, kasírují dál

Abychom měřili všem stejně, podobné osoby jsou nejen v ANO a u Zelených, ale také v ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Právě těmi dnes začneme. Jak nás informoval právě jeden z lidovců: „Bělobrádek i Jurečka jsou zcela odtrženi od reality. Někde stále jezdí, všechno se jim platí, a přitom nevykonávají žádnou funkci pořádně, protože to ani nemohou zvládnout. Jediným opěrným bodem je Jura!“ uvedl náš zdroj. Zmíněným Jurou samozřejmě myslel hejtmana Čunka. ParlamentníListy.cz se proto rozhodly zmapovat činnost obou vrcholných představitelů lidovecké strany. Ta podle všeho nezažívá nejlepší časy. Jak nám řekl další člen této partaje: „Sekyru to stálo spoustu peněz a očekává výsledky.“ Zde na moment zastavíme. Podnikatel Luděk Sekyra má podle všeho ke KDU-ČSL vřelý vztah. V Praze se hodně hovoří o tom, že lidovce „zalévá ze všech stran“, což v překladu znamená, že jim dává spousty peněz. Proto jsme se u podnikatele Sekyry zeptali. „Jak je zřejmé z transparentního účtu KDU-ČSL, tak je to 200 000 korun českých,“ vzkázala Sekyrova asistentka.

Zpět ke dvěma lidovcům. Podle našich ověřených informací je situace v nejmenší vládní straně celkem přehledná. Největší zákulisní vliv drží Jiří Čunek. Ten má blízko k Babišovi a Babiš k němu. Šéf hnutí ANO ovšem nemluví nijak smířlivě o ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi. Ministři Bělobrádek a Herman mu podle indicií nikterak lidsky ani profesně nevadí. Hejtman Čunek pro svůj rozlet nepotřebuje ani Bělobrádka, ani Jurečku, ačkoli je na oko trpí. Ministr Jurečka by rád vedl lidovce, což byla pro Bělobrádkovo křídlo doslova noční můra. Výraznou roli ve snaze o „zašlapání Jurečky do země“ prý sehrála Bělobrádkova spolupracovnice Gabriela Kloudová. Ať už se dělo cokoli, Bělobrádek i Jurečka chtějí být znovu lídry.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Otázka zní jinak: Jak to všechno chtějí stihnout? Pavel Bělobrádek je totiž v současnosti předseda KDU-ČSL, člen Poslanecké sněmovny, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, člen meziparlamentní skupiny ČR–Izrael, člen meziparlamentní skupiny ČR – Severské státy (Švédsko, Finsko, Norsko, Dánsko, Island), člen meziparlamentní skupiny ČR – Republika Slovinsko, zastupitel Královéhradeckého kraje, místopředseda správní rady Evropské akademie pro demokracii, zastupitel města Náchod, člen Krajského výboru KDU-ČSL Královéhradeckého kraje, předseda Místní organizace KDU-ČSL Náchod, předseda Okresního výboru KDU-ČSL Náchod a konečně člen předsednictva KV KDU-ČSL Královéhradeckého kraje. U Mariana Jurečky je výčet souběžných postů skromnější. I přesto dají dohromady téměř dvě desítky pozic. Jurečka je 1. místopředseda KDU-ČSL, člen KV KDU-ČSL Olomouckého kraje, člen OV KDU-ČSL v Přerově, člen Poslanecké sněmovny, ministr zemědělství a rovněž zastupitel Olomouckého kraje.

A k tomu všemu připočtěme skutečnost, jak jsou oba politici aktivní na sociálních sítích. Pavel Bělobrádek například na Twitteru vydal už skoro 18 tisíc tweetů, Marian Jurečka rovných 2886. V těch se vyjadřuje prakticky ke všemu: k Okamurovi, Krymu, prezidentu Zemanovi, zemědělství, dluhopisům, problematice vygumovaných křížů v Lidlu a mnohému dalšímu. 

Jurečka je odborníkem na všechno


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…