I stromeček vadil. Výstřik Poslední generace proti Vánocům. Je z toho VIDEO

13.12.2023 19:59

Skupina na ochranu klimatu Poslední generace v několika městech v Německu postříkala oranžovou barvou vánoční stromečky. Cílem je upozornit, že i ve vánočních časech nelze zapomínat na ochranu klimatu. Vlády podle Poslední generace při Konferenci COP28 v Dubaji selhaly a není na ně spolehnutí.

I stromeček vadil. Výstřik Poslední generace proti Vánocům. Je z toho VIDEO
Foto: Repro: Instagram
Popisek: Poslední generace barví vánoční stromečky výstražnou oranžovou barvou

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39914 lidí
V Berlíně byl ve středu ráno výstražnou oranžovou barvou zasažen stromeček před Spolkovou radou blízko Postupimského náměstí. Postříkán byl i strom v lipské nákupní pasáži. Video celé akce zveřejnila aktivistická skupina Poslední generace na svůj instagramový profil s popiskem „Vánoční stromky barvíme na oranžovo“. Na videu je vidět, jak na několikametrový stromeček míří příslušníci Poslední generace hasicími přístroji.

Případ aktuálně vyšetřuje policie, stejně jako podobné případy z Oldenburgu, Mnichova a Norimberku, uvedl časopis Spiegel. Poslední generace se nicméně hlásí i k poničeným stromečkům v Rostocku a Kielu.

Cílem Poslední generace je tentokrát upozornit, že ani během Vánoc by se na ochranu klimatu nemělo zapomínat. „Uprostřed blikajících světýlek, nablýskaných ozdob a sváteční atmosféry je snadné zapomenout: v Dubaji se řítíme plnou parou ke katastrofě a naše vlády žalostně selhávají při tahání za záchrannou brzdu,“ zmínila Poslední generace Konferenci OSN o změně klimatu 2023 v Dubaji, která probíhala od 30. listopadu do 12. prosince.

Vládám Poslední generace už nevěří. „Vyzýváme vás: udělejme společně a v míru vše, co je v našich silách, abychom zabránili oteplení světa o tři stupně. Nemůžeme se spoléhat na vlády a korporace. Vyzýváme, abychom sami jednali a zapojili se do občanské neposlušnosti,“ apeluje Poslední generace.

V závěru příspěvku Poslední generace informovala o nadcházející demonstraci v Berlíně. „Velká okupace Berlína“ se má uskutečnit 3. února 2024.

 

 

„Kdy se naše spolková vláda vzpamatuje a zahájí fyzicky nutný obrat a konečně ukončí využívání všech fosilních paliv sociálně spravedlivým způsobem?“ ptá se Poslední generace u dalšího příspěvku, kde aktivistická skupina informovala o obarvení stromečku v Oldenburgu.

 

 

Poslední generace protestuje za větší ochranu klimatu. Snaží se na důležitost ochrany klimatu upozorňovat pouličními blokádami nebo například ničením obrazů v galeriích. Barvou byla nedávno mimo jiné postříkaná i Braniborská brána. Proti mnohým členům skupiny aktuálně probíhají soudní procesy, mnoho z nich již bylo odsouzeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stromeček, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 14.12.2023 10:22:49
je symbolem Vánoc hlavně pro děti. Já nejsem agresivní člověk ale těm aktivistům by se mělo dostat speciální péče někde v dolech, nebo na linkách v automobilovém průmyslu a pokud chtějí něco dělat pro ekologii, tak přes týden po šichtě by mohli třídit odpad a o víkendech vysazovat stromy či čistit potoky, řeky. Já osobně bych jim nakopal nejraději pozadí a třeba by se jim v hlavě rozsvítilo! Absolutně si neumím představit co takovýto aktivista bude dělat v padesáti. Bude se alespoň stydět???

|  10 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…