I vám asi něco škrtnou. Přehled, co chystá vláda

10.02.2022 9:46

Vláda Petra Fialy (ODS) schválila rozpočet se schodkem 280 miliard, což je o 97 miliard míň, než pro letošek plánoval bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se svou vládou. Lidové noviny se rozepsaly o tom, koho se úspory dotknou nejvíc.

I vám asi něco škrtnou. Přehled, co chystá vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda premiéra Petra Fialy dostala důvěru většiny sněmovny. Pro návrh bylo 106, proti návrhu 87 poslanců

Koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09 před volbami slibovala, že v rozpočtu na rok 2022 dokáže najít úspory až ve výši 100 miliard a sestavit tak mnohem zodpovědnější rozpočet, než který připravila Alena Schillerová coby ministryně financí za hnutí ANO v kabinetu Andreje Babiše. Svůj slib koalice nakonec slíbila, i když nikoli na sto procent. Nenašla totiž úspory ve výši 100 miliard, ale 97 miliard.

Nejvíc hodlá ušetřit na dotacích pro solární byznys. Na subvencích vyplatí 19 miliard. O 8 miliard méně proti původnímu plánu. Celkově neinvestiční dotace poklesnou z 95 miliard, které plánoval Andrej Babiš, na necelých 66 miliard. V této souvislosti se však nabízí otázka, zda to nezbrzdí chuť firem investovat do inovací.

Vedle toho bude šetřit i ve školství. Učitelům, ale i hasičům či policistům platy sice porostou, ale porostou pomaleji, než slibovala bývalá vláda Andreje Babiše. Fialův kabinet tím uspoří 9 miliard. Vláda také seškrtá neobsazená úřednická místa.

O jednu miliardu přijde také Národní sportovní agentura, což zpomalí obnovu některých sportovišť. O část peněz přijde i resort dopravy, což povede k pozastavení některých projektů na železnici. Premiér Fiala však tvrdí, že v projektech, které posunou Česko mezi nejmodernější země, se neškrtalo.

„Podařilo se vyčlenit dost peněz na priority, které posouvají naši zemi dopředu. Například u investic na výstavbu nové dopravní infrastruktury jsme nemuseli škrtnout ani korunu. A to vše bez zvyšování daní,“ vypočetl premiér Petr Fiala (ODS).

Ekonom Michal Skořepa z České spořitelny upozornil, že úspory mohou vést k tomu, že zaměstnanci na úřadech sníží své pracovní tempo. Nebo se někteří naštvou natolik, že státní správu opustí a úřady pak tak či tak nestihnou tolik práce, kolik stíhají dnes. „Nedá se vyloučit například zhoršené fungování některých úřadů poté, co zmrazení platů státních zaměstnanců povede k odchodům nebo přinejmenším k otrávenosti a frustraci,“ upozornil.

Vláda upozorňuje, že lidem nevzrostou platby za elektřinu či zdravotní pojištění. O peníze nepřijdou ani důchodci. Nemine je pravidelná valorizace důchodů.

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank snahu vlády hledat úspory ocenila. „Předělaný státní rozpočet má především signální význam: Potvrzuje slib a úsilí vlády zlomit nepříznivý trend vývoje financí státu. Je to krok správným směrem. Je žádoucí, aby veřejné rozpočty omezily podporu spotřeby, která zvyšuje prostor pro růst cen,“ pochválila kabinet.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová snahu Fialovy vlády taktéž ocenila. „Kormidlo se tedy po několika letech otočilo do směru zodpovědné fiskální politiky. Lze jen doufat, že se tento kurz podaří držet i nadále,“ řekla. Ocenila, že Fialova vláda ušetří na provozních výdajích ministerstev 13 miliard korun.

Snahu najít úspory uvítala také.

Odborářský boss Josef Středula z Českomoravské konfederace odborových svazů však upozornil, že v přepracovaném rozpočtu visí problematická místa. „V podfinancovaném zdravotnictví to může do budoucna vytvořit problém,“ konstatoval Středula. Vyzval jsem ji k diskusi k otázce daní,“ dodal ještě.

Škrty se totiž výrazně dotknou i Ministerstva zdravotnictví. „Vedle rozpočtu samotného ministerstva vláda sáhla i do rozhodnutí své předchůdkyně o zvýšení plateb za státní pojištěnce, což pro příjmy veřejného zdravotního pojištění znamená minus 14 miliard korun,“ napsal deník.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek však tvrdí, že snížení plateb za zdravotní pojištěnce se nedotkne ani kvality zdravotní péče v ČR, ani platů zdravotníků.

„Ministerstvo zdravotnictví má ušetřit 5,8 miliardy korun. Úspory – jako v jiných ministerských resortech – jdou na vrub provozním výdajům, z nichž hlavní část tvoří platy. Ministr Válek včera vysvětlil, že půjde o rušení neobsazených míst, z nichž část byla přechodně vytvořena v souvislosti s projektem Chytrá karanténa. Což se týká zejména hygienických stanic, kde nedávno vznikl informační šum, jehož výsledkem byla domněnka, že se ministerstvo chystá propouštět jejich zaměstnance,“ upozornil deník.

O necelou miliardu přišlo také Ministerstvo kultury. To podle listu povede k tomu, že umělci nedostanou přidáno na platech a odloží se některé investice. Až ve výši 510 miliard korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…