Idiot Milan Chovanec. Pěkné kurvy. Je schopný vyprovokovat válku. Nehorázné lži. Debakl ČT za miliardy. Babiš, Okamura či Keller promluvili k projektu vlády proti „ruské propagandě“

22.11.2016 15:24

ANKETA Dle průzkumu Ministerstva vnitra věří polovina Čechů tomu, že za migraci ze Sýrie mohou USA, že by NATO nepomohlo spojeneckému státu v případě napadení a čtvrtina lidí věří „alternativním médiím“. Od Nového roku proto vznikne na Ministerstvu vnitra odbor proti dezinformacím, protože veřejné mínění je prý pod tlakem dezinformací a propagandy cizích států – generál Petr Pavel přímo zmínil Rusko.

Idiot Milan Chovanec. Pěkné kurvy. Je schopný vyprovokovat válku. Nehorázné lži. Debakl ČT za miliardy. Babiš, Okamura či Keller promluvili k projektu vlády proti „ruské propagandě“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Velká většina z nich tento projekt ostře kritizuje a označuje ho za cenzuru. Někteří též říkají, že alternativní média mají v řadě věcí pravdu a že USA svou agresivní politikou a podporou Islámského státu skutečně způsobily migrační vlnu z Blízkého východu a mainstreamová i veřejnoprávní média reprodukují propagandu USA.

Brutální dezinformace ze strany USA. Debakl ČT a spol. za ranec miliard…

„Myslím si, že určitě není úlohou Ministerstva vnitra nebo jakéhokoli ministerstva či státu regulovat dezinformace v médiích. A stát by na takovou činnost určitě neměl dávat peníze. Zajímalo by mě, kdo bude posuzovat, jestli ta která informace je pravdivá, nebo nepravdivá. To se dostáváme už na úroveň cenzury. Tuhle práci mají dělat takzvaná svobodná média, média veřejné služby nebo neziskové organizace,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Je to správný krok. Oblbování občanů zahraniční propagandou je problém pro demokracii a svobodu,“ reagoval na dotaz redakce předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na dotaz nereagoval.

„Česká veřejnost je skutečně terčem brutální dezinformace. Ve finále je to opravdu ‚propaganda cizích států‘, přesněji Spojených států a jejich satelitů. Čeští jsou na ní jen dabéři, pasovaní na mediální ‚mainstream‘. Jejich prolhanost dosáhla stupně, ve kterém své věrohodnosti ordinují harakiri sami. Ztráta monopolního pohodlíčka, kterou si zavinili, ohrožuje i teplá místečka. O to víc lidé tíhnou k alternativním médiím, která tu blokádu prorážejí. Už je sleduje několikrát větší publikum, než všechny mainstreamové deníky dohromady – a dokonce i klíčové pořady politické publicistiky ČT. Takový debakl za ranec miliard, tahaný zčásti i z kapes daňových poplatníků, prahne jak po alibi, tak po cenzurní ochraně. Mccarthismus skončil fiaskem už v 50. letech. Nic jiného ho nečeká ani tentokrát. Ministr za stranu, která má ve štítu sociální demokracii, jí zadělává na kolosální blamáž,“ vyjádřil se místopředseda KSČM Josef Skála.   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Bohužel je to s tou propagandou pravda. Ale pochybuji, že v tom nový úřad pomůže,“ uvedl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

NATO nepomohlo Řecku, když ho napadlo Turecko. USA podporovaly Islámský stát

„Víc než to, čemu v médiích lidé věří, jsou fakta. USA rozbombardovaly země, odkud k nám následně míří migranti – to je fakt. Když Turci přepadli řecký Kypr, tedy člen NATO napadl člena NATO, tak se nic nestalo, a Turecko dodnes Kypr okupuje. Když Turci začali s USA financovat a podporovat Islámský stát, který všem zemím EU včetně ČR vyhlásil válku, tak NATO nijak nereagovalo. A když začali nelegální migranti hromadně a protizákonně překračovat hranice zemí NATO, tak také tyto země NATO nebránilo. To jsou fakta,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Faktem také je, že první skutečnou válku proti islamistům vedou Rusko a syrská vláda – i to je fakt. A potvrdil to i nastávající prezident USA Donald Trump tím, že prosazuje, že se musí skončit s podporou islamistů. A v těchto souvislostech chápu naši pro-islamistickou Sobotkovu a Babišovu vládu, která prosazuje, že je třeba posílit dezinformace a nějak lidem krutá fakta zatemnit. Co se týče mě osobně, tak abych viděl, co za poslední léta napáchaly vlády Bushů a  Obamy, k tomu nepotřebuju Rusy. Jak vidíme i na výsledku prezidentských voleb USA, více než polovina obyvatel USA má této agresivní politiky plné zuby, natož, aby ji podporovali,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Samozřejmě, že neustálá snaha USA vyvážet svou demokracii do dalších koutů světa, má na současné situaci značný podíl a pomohla k politické destabilizaci tamního regionu. Navíc americký vývoz demokracie je často pouhou zástěrkou získání kontroly nad nerostnými zdroji v dané lokalitě. Po vítězství Donalda Trumpa se snad situace změní k lepšímu. NATO už dávno neplní svůj původní účel a smysl obranné aliance a proto je existence této organizace na pováženou.  Osobně si nejsem si vědom žádného tlaku propagandy cizího státu v naší zemi. Veřejnost je spíše pod tlakem politické korektnosti, která brání skutečně nazývat věci pravým jménem a hledat na ně řešení,“ upozorňuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Propaganda byla a je bude součástí informačních válek. S rozvinutím sociálních sítí, alternativních médií i soukromých médií se otevřel větší prostor, jak ovlivňovat veřejné mínění. Z tohoto pohledu vidím dva problémy. O tom prvním, propagandě, jsem již hovořil. Ten druhý spočívá v oslabení demokratických principů u hodnot, na kterých je naše společnost i naše civilizace postavena. Nemyslím si, že nějaký odbor na Ministerstvu vnitra vyřeší tyto dva problémy. Osobně jsem přesvědčen, že proti dezinformacím či propagandě lze bojovat poskytováním pravdivých informací a vyvrácením dezinformací. Tohle má být úkolem veřejné služby, kterou má poskytovat za koncesionářské poplatky veřejná televize a veřejný rozhlas. To, že tak v řadě případů nečiní, spíše nahrává těmto dezinformacím a spekulacím,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Labutí píseň ČSSD a nápad idiota

„Myslím si, že to je labutí píseň ČSSD a nápad, omlouvám se, idiota. Na jedné straně Sobotka nepřímo podporuje hanobení státních symbolů a prezidenta, na druhé chce předepisovat lidem, které informace jsou správné a co si mají myslet. Inu komu není rady, tomu není pomoci a po parlamentních volbách se bude divit,“ vyjádřil se předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Svoboda informací začíná být vykládána jako dezinformace. Je velmi nebezpečné, že tento přístup přijímají Ministerstvo vnitra ČR a silové struktury NATO. Prožíváme období masové manipulace lidí takzvanými mainstreamovými médií. Pokud Ministerstvo vnitra chce potlačit odpor lidí k této manipulaci takzvaným bojem s alternativními médií, jsme na nejlepší cestě k politické totalitě,“ varuje místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Samozřejmě, že se u nás šíří dezinformace. Zatímco ovšem ty proruské na nás útočí z takzvaných alternativních webů a médií, ty takzvané prozápadní pak z těch oficiálních. Pravdu si upravují obě strany. Jedna možná víc, druhá méně, jedna možná někdy vyloženě lže a druhá jen o něčem neinformuje, jedna používá falešné informace a záběry, druhá je jen manipulativně pečlivě selektuje. Ale jedno je jasné: čistou pravdu v kontroverzních záležitostech se jen tak nedozvíme – a jsem zvědavý, jestli se tomu nový odbor Ministerstva vnitra bude vymykat. Zatím platí, že cokoli se dozvíme ve veřejném prostoru, dozvíme se jen proto, že si to tak někdo přeje,“ říká místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„´Dobré jitro, zdraví vnitro´. Už neví, jak by si to PR ze státních peněz zaplatili,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„Již dlouhodobě smýšlím stejně jako Petr Pavel a je dobře, že se proti tomu prostřednictvím Ministerstva vnitra začneme i bránit. Je až s podivem, kolik velmi vzdělaných lidí je takovýmto dezinformačním ‚špekům‘ náchylnou uvěřit,“ upozornil senátor STAN Jan Horník

Pěkné kurvy. Petr Pavel je schopen vyvolat válku. Kdo jsou ti arabsky mluvící mládenci v našich městech?

„Média svým selektivním zpravodajstvím jednostranně zaměřeným na ‚hodnou euroatlantickou společnost‘ si zadělala na problém důvěry v jejich informace. Tomuto rektálnímu alpinismu nepomůže žádný úřad vyrábějící důkazy, ale pouze návrat k poctivé novinařině, ověřování z více zdrojů a uvedení autora zprávy. Svět není černobílý a i ti ‚hodní‘ jsou občas pěkné kur.y,“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„To vážně zkoumají na Ministerstvu vnitra? Já bych jim spíš doporučil zabývat se tím, kdo jsou ti arabsky mluvící mládenci v našich městech, co vůbec nevypadají na turisty anebo na studenty. To, že lidé dávají přednost alternativním médiím před tradičními bych nepřipisoval ničemu jinému, než do nebe volající neobjektivnosti. Kdyby ty manipulace byly alespoň profesionálně dělané. Ony jsou hloupé. A výmysl generála Pavla? Proboha, nedávejte mu do ruky nic ostrého a zbavte ho jakýchkoliv pravomoci, nebo způsobí nějaké neštěstí. Ten pán je schopný vyprovokovat  válku. Bohužel, při snaze najít nepřítele za každou cenu dost tápe,“ varuje poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Myslím si, že pan generál je zase pod vlivem propagandy opačné, nicméně úplně stejně škodlivé. Pochopitelně, že v Sýrii nesou plnou odpovědnost USA svou stupidní politikou vměšování se a vyzbrojování naprostých zločinců, což na sociálních sítích dokazuji i vojáci NATO, kteří občas ukážou fotku zabavených raket ‚Made in USA‘. Propaganda je problém, ale oboustranně. Protože lži Západu už jsou tak nehorázné, že lidi sami cítí, že je to horší než za dob Rudého práva,“ říká poslanec Petr Adam.

„Dezinformací je kolem nás vskutku plno, to nelze popřít. Jako příklad lze uvést Majdan. A to jistě není příklad jediný. O tom, kdo z mého pohledu může za migrační vlnu a kdo ji následně tupě neřeší, jsme rovněž již hovořili. Jistě ji však nezastaví americké prapory rozmístěné v Pobaltí. Nu a mnohá ‚závislá‘ média jsme též probírali. To znamená, že jisté skutečnosti tu jsou. Obávám se však, že je zamýšlený odbor těžko vyřeší. Uvidíme. Ale třeba nás mile překvapí a hned v počátku své činnosti se zaměří právě na pana generála Pavla, který svými ‚aktivitami‘ jistě plně naplňuje popis práce těchto nových státních úředníků. Nejde-li v jeho případě spíše o problém zdravotní. Pak by na místě byla léčba na uzavřeném pracovišti nemocnice. Pokud možno dříve, než v NATO navrhne návrat k povinnému politickému školení mužstva. A to i pro civilisty,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Nepřítel nikdy nespí. Kdyby blbost nadnášela…

„Neumím si představit, co bude v popisu činnosti nového oddělení na Ministerstvu vnitra. Jestli by státy z NATO chtěly bojovat za svého napadeného člena? Tím si nejsem jist. Zvláště evropští členové NATO předvedli, jak si neumí a nechtějí ochránit své hranice před miliony ekonomických utečenců,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Myslím si, že je povinností státu, aby poskytoval objektivní a pravdivé informace. Pokud je to nutné, aby také čelil dezinformačním kampaním. Rusko nepochybně takovou kampaň provádí, proto je správné, aby ministerstvo zahraničí reagovalo,“ myslí si europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Generál Pavel má naprostou pravdu. Lidé jsou pomýlení a nepřítel nikdy nespí. Myslím, že vím i to, na které vojenské škole ho to naučili,“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Lidé jsou naštvaní. Nevěří oficiálním médiím, nevěří svým zvoleným zástupcům, nevěří zavedeným politickým stranám a cítí se zcela odstrčení a odpověď státu? Nový odbor na Ministerstvu vnitra. Řešit strukturální a socio-ekonomické problémy našeho státu tím, že začneme kontrolovat internet a svobodné vyjadřování, je opravdu neuvěřitelně idiotské, ale chápu, že se některým může líbit, zvlášť těm, kteří přestali myslet hlavou. Nebo že by nutné zadání ze zahraničí, jehož splněním je nutné dokázat, jak vlezlí umíme být. Zajímalo by mě také, kolik to daňové poplatníky bude stát... Opravdu máme pocit, ze už nemáme komu pomoci, ať už se jedná o matky samoživitelky či jiné skupiny ohroženého obyvatelstva? Kdyby blbost nadnášela, u Ministerstva vnitra by se vznášela řada holubiček,“ zlobí se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nevím, zda-li se smát, nebo plakat. Cenzuru jsme tu již měli, přesto naši občané si pravdu vždy našli. Cenzoři byli trapnou částí dané doby. Jsem přesvědčen, že tak tomu bude i dnes,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Cenzura a potlačení svobody projevu

„Dlouhodobě zastávám názor, že jak unie, tak NATO neumí příliš komunikovat. A to se ukazuje i na hloupostech, které se v ČR šíří,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„S cenzurou mám problém. Nesouhlasím s ní. A nepodceňuji inteligenci národa. Umíme rozeznat pravdu a lež i bez úřadu,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Myslím, že všechny velmoci a mocenské celky – například EU – občas ‚mlží‘, vedou dezinformační a informační kampaně a řízené úniky informací. A jejich menší bratříčci to často poslušně přijímají,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Bojím se, aby nově vznikající odbor na Ministerstvu vnitra nebyl více tím krokem vzad a návratem k skutečnému potlačení svobody projevu, která je nyní tak horlivě diskutovaná v souvislosti s komunistickým návrhem  na trestnost hanobení hlavy státu. Na rozdíl od zveřejněné poslanecké iniciativy o této z Ministerstva vnitra veřejnost vůbec nic neví a rodí se tak opět v utajení,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Samotná koncepce tohoto útvaru je od samého počátku nesmyslná a osobně se domnívám, že by mohl místo uvádění dezinformací  ‚na pravou míruĹ spíše rozličné manipulace vytvářet, a to ve prospěch zákulisních politických her,“ varuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jen se divím, že jsme teprve nyní přišli na to, že jsou občané krmeni blbostmi. Podporuji Ministerstvo vnitra v sestavení týmu proti dezinformacím. Jen je otázkou, jak budou uváděna do praxe jejich doporučení,“ uvedl poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Odbor proti dezinformacím je součástí nového Centra boje proti terorismu

Odbor proti dezinformacím je součástí nového Centra boje proti terorismu. Nový odbor by měl zabraňovat šíření nepravdivých nebo zavádějících informací a propagandy. Data má předávat policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí odboru se má navíc specializovat na zjišťování dezinformací z otevřených zdrojů (včetně sociálních sítí) a jejich vyvracení.

„Musíme pravidla nastavit tak, aby lidé měli možnost nalézt pravdivou informaci v řádech minut nebo několika hodin,“ řekl v říjnu ministr vnitra Milan Chovanec na konferenci o bezpečnosti kyberprostoru.

Celkově by měl mít nový útvar okolo 20 zaměstnanců. Za úkol bude mít také zajistit „odolnost“ úředníků a úřadů proti dezinformacím. Státní zaměstnanci by měli být proškoleni, vydán bude i manuál.

„Cílem a úkolem centra bude věnovat se celostátním bezpečnostním hrozbám, nově i v kontextu hybridního prostředí a hybridních hrozeb,“ uvedla Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva.

Tým bude sledovat proruské aktivity na internetu a vyhodnocovat jejich nebezpečnost a dosah. Prozatím se podle všeho soustředí na „kritiku Evropské unie, NATO či USA“, ale také na migrační krizi. Centrum se zaměří i na extremismus.

Na konferenci promluvil i předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Ten mluvil především o nebezpečí propagandy Ruska a Islámského státu.  

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …