Idiot! Vysmál se Jan Rejžek Foldynovi. A Jiří Mádl...

09.05.2018 8:22

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna se odmítá omlouvat za incident kolem příjezdu Nočních vlků, při kterém se střetl s protiruskými aktivisty. Přečetl si to Jan Rejžek a napsal o „idiotovi roku“. A Jiří Mádl se začal posmívat vybavení motorkářské skupiny.

Idiot! Vysmál se Jan Rejžek Foldynovi. A Jiří Mádl...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protiputinovský aktivista Martin Uhlíř slovně atakuje Jaroslava Foldynu, který doprovázel Noční vlky.

Pondělní incident Jaroslava Foldyny na akci ruské motorkářské skupiny „Noční vlci“ dál hýbe sociální demokracií. Poté, co předseda strany Jan Hamáček označil vše za Foldynovu soukromou aktivitu a následně avizoval, že si se svým místopředsedou chce „promluvit“, se ozval sám děčínský poslanec a v emotivním videu oznámil, že se za nic omlouvat nemíní.

Anketa

Vyčítáte Jaroslavu Foldynovi účast na akci Nočních vlků?

hlasovalo: 10869 lidí

O celém incidentu ParlamentníListy.cz podrobně informovaly, včetně fotodokumentace. Skupina Noční vlci jela jako tradičně do Prahy na výročí konce druhé světové války uctít památku padlých vojáků z Ruska a dalších zemí bývalého SSSR. Jak už se stalo v posledních letech tradicí, jejich vzpomínka vydráždila odpůrce „ruského vlivu v ČR“ a nejagilnější aktivisté kolem Pražského majdanu si na ně počkali již před Prahou. Kromě známých tváří typu Tomáše Peszynského nebo Jana Cempera se letos velmi agilně prezentoval zejména aktivista Martin Uhlíř.

„Ruský prezident Vladimir Putin je válečný zločinec. Patří za mříže do Haagu,“ křičel v amoku. Pak se Uhlíř dostal do střetu s poslancem a místopředsedou ČSSD Jaroslavem Foldynou. Oba se následně dostali k sobě velmi blízko a média vše následně prezentovala, že Foldyna dal Uhlířovi „hlavičku“. „Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ popsal vše pro ParlamentníListy.cz s nadsázkou Foldyna.

Některá média následně celou akci prezentovala tak, že Foldyna Uhlíře napadl. „To, co předvedl poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna při setkání s Nočními vlky, jasně ukazuje, jaký je to vlastenec – ruský vlastenec, který napomáhá radikálním nacionalistům napojeným na Vladimira Putina, aby šířili ruskou propagandu, případně oslavovali masového vraha Stalina, jak mají ve zvyku. Jaroslav Foldyna je ostudou nejen ČSSD, ale celého českého Parlamentu. Pokud se od něj jasně nedistancují všichni demokratičtí politici, jen se potvrdí, jak velkou sílu má v České republice ruská propaganda. Ostatně – není se čemu divit. Vždyť jejím hlavním představitelem je u nás prezident republiky,“ napsala k tomu například redaktora serveru Forum24.cz Johana Hovorková.

Po mediálním tlaku se proti Foldynovi postavil předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten již před akcí prohlašoval vše za soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny, pak však otočil a sliboval, že místopředsedu pokárá. „Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit,“ požadoval Hamáček.

Foldyna zareagoval videem, kde jakékoliv omlouvání odmítl. „Za co bych se já měl omlouvat? Za to, že jsem vlastenec? Vlastenec je pro vás špinavý a špatný slovo?“ rozčiloval se Foldyna na videu, které natočil během tréninku v tělocvičně. „Prý jsem se hádal s aktivisty. S jakými aktivisty? S těmi, co organizují majdan, jsou přisátí na neziskovky, na ty státní prachy?,“ pokračoval. Odmítl, že by Noční vlci byli „kontroverzní motorkářský gang“. Takto je podle Foldyny prezentují jenom „Česká televize a novináři, co lžou za prachy, jako když tiskne“.

„Já tu nevzývám Stalina jako masového vraha, já tu jdu jen položit kytky na hroby vojáků, kterým ten Stalin velel,“ dodal místopředseda ČSSD.

Jeho vystoupení vyvolalo další vlnu odporu. Někdejší hudební kritik Jan Rejžek k článku informujícímu o Foldynově odmítnutí omluvy poznamenal: „Kandidátů na Idiota roku je už teď hodně, ale v čele peletonu je nyní tento námořní troglodyt Foldyna“.

Rejžkovi přátelé následně vtipkovali, že geroj Foldyna určitě dostane od prezidenta Řád bílého lva, případně poslance posílali na Mírov. Další vyzývali ČSSD, ať se toho „nechutného týpka“ zbaví, nebo místopředsedu ČSSD překřtili na „Konráda Foldynu“.

„Takhle se mi postavit před obličej, tak poslanec Foldyna ryje držkou o zem! Zastavme tuto rusofilní ksindl mašinérii!“ burcoval další.

Oblíbeným tématem kritiků ruských motorkářů bylo i upozorňování, že musí jezdit na amerických strojích, protože v Rusku by takovou motorku nikdy nedokázali vyrobit. Poznámky v tomto duchu křičel v amoku již aktivista Uhlíř, na sociální síti se přidal i známý umělec Jiří Mádl. „Hele a kdo jsou ty pánové na těch amerických motorkách? ha ha,“ posmíval se.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…