Ignorovat, nečíst, nekomentovat. Profesorka Dvořáková napsala varovná slova k anonymní skupině Šuman

11.10.2017 16:48

Politoložka Vladimíra Dvořáková se na blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad současnou dobou. Podle ní jde o dobu „postfaktickou“, jež je dobou zamindrákovaných lhářů. „Aneb jak volit a zachovat si vlastní důstojnost,“ podotkla ke svému komentáři.

Ignorovat, nečíst, nekomentovat. Profesorka Dvořáková napsala varovná slova k anonymní skupině Šuman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Pocit, že žijeme v době, kdy lež a manipulace začaly v nebývalé míře ovládat veřejný prostor, má asi mnoho z nás. Je šance se nějak bránit? Určitě ano, záleží jen na každém z nás. Čím více lidí bude hledat a ověřovat si fakta a kriticky přemýšlet, tím lépe pro tuto společnost. A pro zájemce předkládám pár doporučení,“ podotkla úvodem Dvořáková.

První rada byla, aby lidé zapomněli na „Šumana“. „Jestliže někdo cíleně předkládá fakta, jejichž pravost nelze ověřit, zasadit do kontextu, a zůstává sám v anonymitě, musí být ve slušné společnosti odmítnut. A neplatí pro to žádné ale… A už vůbec ne argument, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. ‚Šumanovi‘ nejde ani o pravdu, ani o demokracii, ani o spravedlnost. Naopak. Jediná možnost, jak eliminovat vliv různých možných Šumanů: Ignorovat – nečíst a nekomentovat,“ zmínila jasně Dvořáková.

Ve druhé řadě bychom měli hledat fakta, ověřovat je a přistupovat k nim kriticky. I když je to podle jejích slov náročné, některé věci se zjistit dají. Poukázala například na kvalitní činnost Rekonstrukce státu. „Mimochodem, asi nikoho příliš nepřekvapí, že po dvou letech monitorování jasně vychází, že nejodolnější proti změnám jsou opatření na kontrolu politiků a snaha o zrušení anonymního vlastnictví. I to může být důležitá informace pro naše zvažování,“ zmínila.

  • Původní text ZDE

Využít bychom podle jejích slov měli také všeho, co máme jako voliči k dispozici. „Pokud stojí v popředí kandidátek osoby, jež jsou zjevně produktem nebo alespoň patří mezi příznivce doby ‚postfaktické‘, zkusme kroužkovat,“ zmínila rovněž.

V posledním bodě pak vyzvala k tomu, abychom vnímali, že jsou rozhodování, jež nejsou osudová, a rozhodování, která jsou osudová. „Výše daní, sociálních dávek, zavedení různých poplatků či politika škrtů jistě ovlivňují život každého jednotlivce, ale většinou se ‚chyby‘ dají dalšími volbami napravit. Platí zde, že v demokracii je vláda pro tempore, pouze dočasná. Další vláda to může změnit. Ale snaha měnit ústavní systém, jako když pejsek a kočička pekli dort, nebezpečná je,“ uzavřela s přáním šťastné volby Dvořáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…