Igor Chaun obvinil Zemana ze lži a vypustil toto video k masakru na Národní třídě

18.11.2014 20:05

UVNITŘ VIDEO Vůbec by mě nenapadlo dělat samostatné video k 17. listopadu 2014, ale je-li tlak, musí být i protitlak. Je-li zkreslována a falšována naše moderní historie, navíc od představitelů našeho demokratického státu, musíme se zase ozvat a říct pravdu. A ukázat na opakující se lháře. Takto reagoval Igor Chaun na vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, že 17. listopadu 1989 k žádnému nestandardnímu masakru na Národní třídě nedošlo.

Igor Chaun obvinil Zemana ze lži a vypustil toto video k masakru na Národní třídě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památník 17. listopadu na Národní třídě

Takto reagoval na vyjádření prezidenta Miloše Zemana o tom, že v roce 1989 17. listopadu k žádnému nestandardnímu masakru na Národní třídě nedošlo, Režisér, duchovní aktivista a v roce 1989 studentský tiskový mluvčí Igor Chaun umístil na server Youtube a svoji Goscha TV1 následující video, které zhlédlo již přes 40 tisíc uživatelů. 

Video obsahuje také několik pravdivých a méně známých informací o masakru na Národní třídě… Použité ukázky jsou zejména z dokumentů "Jardův sedumnáctej" a "Mrtvý student, který se nikdy nenarodil".

Igor Chaun v něm mimo jiné reaguje na dotazy redaktorky České televize k tomu, jak nahlíží na vyjádření Miloše Zemana, který uvedl, že sametovou revoluci v roce 1989 nespustil masakr a zákrok na Národní třídě, ale ‚jen‘ zpráva o údajné smrti studenta Martina Šmída.

Nešlo o zásah strýců z Lidových milic

„Ono tam toho bylo více, jak jsem měl možnost si přečíst. Je to další polopravda nebo téměř lež. Já tam byl a musím říct, že šlo o nesmírně brutální zákrok – byla tam vidět krev, roztrhané oblečení,“ reagoval Chaun. A jak ve videu dodává, stejně jako reagoval pro Českou televizi, rozhodně to nebyl zásah strýců či dědů z Lidových milicí, jak to Zeman prezentoval, ale zásah speciální jednotky červených baretů. Prezident to přitom pojmenoval tak, že nešlo ani o žádnou krvavou řež.

„Nevím, proč prezident zase lže. Ten zásah byl tak brutální, že se lidé spíš divili, že by tam někdo nezemřel, pokud tam byl a viděl to. Je to další řízená polopravda a z jakýchsi mně neznámých důvodů má zřejmě účel otrávit to, co ta doba znamenala. Jsou to přece dokázané věci,“ uvádí Igor Chaun.

Zároveň ve svém videu, které zpracoval, podotýká, že ale již neexistují žádné dochované záběry kamer z podloubí na Národní, kde byla takzvaná ‚Ulička bití‘. „Tam byli traumatizovaní lidé, lidé se zlomeninami, s odraženým močovým měchýřem – to vyjmenovávám jen namátkou to, co si pamatuju ze zprávy vyšetřovací komise. Nechápu proto, jakému účelu tito dva pánové, co na té konferenci vystoupili (tedy Zeman a Klaus) slouží. Jsou to přitom ti, co měli možnost v 90. letech ukázat, kam naši společnost dovedou. A vidíme, kam ji dovedli ekonomicky a do jakého morálního bahna. Oni oba trpí hlubokým komplexem vůči těm lidem, kteří se opravdu před revolucí a v revoluci zasadili. Oba byli podržtaškové Prognostického ústavu a oba jsou naplněni záští vůči Václavu Havlovi a těm, co opravdu položili demokracii něco na ten pomyslný oltář. Proto alespoň u mě vplétají do těch svých vyjádření polopravdy. Je to pokus o znevážení situace,“ rozhořčil se Igor Chaun.

Neexistují záznamy, kamery byly rozbité jako první

Konstatoval ještě k tomu, že v současné době neexistují žádné dochované záznamy onoho masakru, nad kterým se nyní po 25 letech začaly vznášet otazníky, zda byl masakrem. „Tehdy byly zlikvidovány všechny záznamové prostředky, které tam byly před zásahem, rozbity všechny kamery, které to měly snímat. Neexistuje proto již téměř žádný materiál, poněvadž to skutečné bití nikdo nikdy neviděl. Přitom ten zásah byl tak drastický, že si nikdo nedokázal představit, že by to všichni přežili a nikomu se tam nic fatálního nestalo,“ zní na videu Igora Chauna.  

Jeho slova pak posiluje i o vyjádření psychoterapeutky Jitky Vodňanské – ta po Listopadu 1989 pracovala v lékařské komisi obětí onoho zásahu 1989 na Národní třídě a vychází ze svědectví asi 60 lidí.

Podle oficiálních údajů bylo v onen večer na Národní třídě zraněno 500 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…