Imunitní výbor rozhodne o vydání Humla k trestnímu stíhání

19.02.2011 20:57

Sněmovní mandátový a imunitní výbor zahájí v úterý jednání o případném vydání poslance Věcí veřejných Stanislava Humla k trestnímu stíhání. Požádala o to policie. Huml přitom netuší, o co v případu jde. Je možné, že jde o údajně sporné znalecké posudky. O žádosti policie informovala Česká televize.

Imunitní výbor rozhodne o vydání Humla k trestnímu stíhání

Huml tvrdí, že neví, o co v případu jde. Na svých stránkách zveřejnil dotazy časopisu Týden ohledně dopravních znaleckých posudků, které vypracoval pro expertní ústav silniční dopravy - V.V.V. Expert.

Kvůli jednomu z nich, údajně zmanipulovanému, na něho podle Týdne podal soudce z Obvodního soudu pro Prahu 2 Jiří Říha trestní oznámení a stížnost ministerstvu spravedlnosti. Vyplývá to z údajů na Humlově webu.

Soudce našel nepravdivý posudek

Říha v sobotu řekl ČTK, že před časem rozhodoval případ, v němž šlo o dopravní nehodu. Znalecký posudek v něm podávala instituce V.V.V. Expert.

"Já jsem tento znalecký posudek vyhodnotil jako nepravdivý. Z tohoto důvodu jsem pojal podezření, že by mohlo dojít ke spáchání trestného činu (křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku) a podal trestní oznámení," uvedl Říha s tím, že osud oznámení nezná.

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková sice potvrdila, že policie požádala o zbavení imunity jednoho z poslanců, pro další podrobnosti však odkázala na státní zastupitelství. Dozorový státní zástupce ale nebyl k zastižení.

V úterý se bude jednat o Humlově případu

Že jde v případu o možný problém s posudkem, nasvědčuje reakce ministerstva spravedlnosti na lednovou žádost policie.

"Ministerstvo informovalo dne 25. 1. 2011 policii, že pan Huml není zapsán v seznamu znalců a tlumočníků, to znamená, že pokud zpracovával dopravní znalecké posudky, jednalo se o posudky takzvaně ad hoc, což umožňuje zákon o znalcích a tlumočnících," prohlásila mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Stížnost na Humla podle ní úřad neobdržel.

Předseda imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) nechtěl případ komentovat, bylo by to prý nekorektní, s věcí se má seznámit také Huml. Tejc soudí, že v úterý si výbor vyžádá od policie spis a následující týden si pozve Humla.

Sněmovna bude muset rozhodnout o jeho případném vydání policii na schůzi, která začíná 15. března. Do té doby musí výbor vydat doporučení, jak mají poslanci rozhodnout. Huml uvedl, že imunitu využít nechce a bude žádat, aby ho sněmovna vydala.

Související:
Policie jde po poslanci VV Humlovi. Ten je překvapen 

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…