Incident s Čínou kvůli Tchaj-wanu: Věc pokračovala

02.04.2019 11:21

Čína a Tchaj-wan. Dvě země, o nichž je nyní slyšet o něco málo víc než před pár týdny. Důvodem je konflikt, kdy ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková vykázala na žádost čínského velvyslance ze setkání diplomatů zástupce Tchaj-wanu. Server Respekt.cz nyní informuje o tom, že čínský zástupce se v pondělí sešel s politickým náměstkem ministra zahraničí Lukášem Kauckým (ČSSD) a stěžoval si na údajně nedůstojné zacházení Čechů. Své k Číně dodává i senátor Pavel Fischer na serveru Aktuálně.cz.

Incident s Čínou kvůli Tchaj-wanu: Věc pokračovala
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Pavel Fischer v Ostravě

Čínskému zástupci podle všeho nejvíce vadilo, že incident unikl do médií. „Jednalo se o schůzku domluvenou s předstihem. Obsahem byla jak běžná bilaterální agenda včetně přípravy cesty premiéra na summit zemí 16 + 1 do Dubrovníku či prezidenta do Pekingu na fórum nové hedvábné stezky, tak některá citlivá témata včetně setkání na MPO. Vyjasnili jsme si vzniklé nedorozumění a připomněli dlouhodobou pozici české diplomacie a českých vlád (k politice tzv. jedné Číny, pozn. red.),“ uvedl Kaucký, že došlo ke konstatování ohledně pochybení protokolu ministerstva, co se týče obsahu pozvánky na dotyčnou akci.

Původní text ZDE.

Senátor Pavel Fischer pak v rozhovoru pro Aktuálně.cz podotkl, že servilním přístupem ke komunistické Číně popíráme naši vlastní suverenitu. Kriticky mimo jiné komentoval to, že došlo k vyhoštění zástupce Tchaj-wanu z jednání na Ministerstvu průmyslu. 

„Pozvat na setkání diplomatů a investorů zástupce Tchaj-wanu a v průběhu ho poslat pryč, to je faul a úplně zbytečná urážka. Není možné, aby se tak dělo jenom na základě požadavku velvyslance komunistické Číny. Tchaj-wan je pro nás významný obchodní partner, mnohem větší než Čína. Navíc je to demokratická země, kde se dodržují lidská práva. Co se najednou změnilo, když se předchozí skoro dvě desítky setkání obešly bez incidentu? Byl by v případě neuposlechnutí ohrožen hladký průběh cesty Miloše Zemana do Číny, jak tvrdil čínský velvyslanec? Pokud ano, tak je namístě se ptát, jestli je za těchto okolností vhodné, aby tam prezident jezdil. Servilním přístupem ke komunistické Číně popíráme naši vlastní suverenitu, ztrácíme důstojnost a respekt si nezískáváme. Šlo o poměřování sil a my jsme na domácí půdě ukázali nebývalou slabost,“ poznamenal zostra Fischer.  

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …