Indický ministr v ČR vyjednává o dodávkách těžebních strojů

13.06.2011 11:19

Indický ministr uhelného průmyslu Šríprakaš Džaisval v Česku tento týden jedná se zástupci tuzemských firem o možnostech dodávek strojů pro indický uhelný průmysl. Na návštěvě ČR je Džaisval od pondělí do čtvrtka na pozvání ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). V tiskové zprávě o tom v pondělí informoval mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Indický ministr v ČR vyjednává o dodávkách těžebních strojů

V pondělí se Džaisval setká s Kocourkem, odpoledne je na programu kompaktní podnikatelský seminář s českými společnostmi, který spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu organizuje asociace Česká dobývací technika. Na programu je také schůzka s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou.

"Indický průmysl se dynamicky rozvíjí a nutně k tomu potřebuje další zdroje energie. Země proto postupně jednak rozšiřuje a modernizuje své stávající uhelné doly a současně otevírá nové. To nabízí široké možnosti dodávek strojního zařízení pro indický důlní průmysl i od českých výrobců," uvedl Kocourek.

Cílem je zvýšit obchod mezi ČR a Indií alespoň na dvě miliardy dolarů

Po návštěvě hnědouhelných dolů v severních Čechách má indická delegace naplánované pracovní návštěvy v několika zejména moravských strojírenských společnostech.

"Na posledním zasedání mezivládní Česko-indické smíšené komise pro hospodářskou spolupráci jsme si dali za cíl navýšit vzájemný obchod do pěti let alespoň na dvě miliardy dolarů. Na základě posledního vývoje bychom možná tento cíl měli velmi brzy zvednout," konstatoval náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Vzájemný obchod mezi Českou republikou a Indií v minulém roce dosáhl 26 miliard korun. Export z České republiky do Indie přitom převažoval nad dovozem a jen za minulý rok se meziročně zvýšil o plnou jednu třetinu. Celkem české firmy vloni do Indie vyvezly zboží za více než 15 miliard korun.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…