Indičtí lvi, jaderné elektrárny i letadla. Fiala opět vyrazil do světa lobbovat

11.01.2024 9:20 | Monitoring

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) opět vyrazil na několikadenní zahraniční misi. Po jihovýchodní Asii a Africe teď přišla řada na Indii, která patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa. Kromě podpory spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, umělé inteligence a kybernetiky, chce premiér Fiala v druhé nejlidnatější zemi planety lobbovat také za český byznys. Mluvit chce o energetice, automobilovém či leteckém průmyslu. A nejen to. Premiéři obou zemí jednali také o indických lvech.

Indičtí lvi, jaderné elektrárny i letadla. Fiala opět vyrazil do světa lobbovat
Foto: Archiv
Popisek: Ministr Jozef Síkela proto předal tamnímu ministru civilního letectví model letounu L-410 NG

Důležitým tématem jednání Petra Fialy s indickým premiérem Naréndrou Módím byla spolupráce v oblasti jaderné energetiky respektive rozvoj malých modulárních reaktorů. Premiéři také podpořili Společné prohlášení k česko-indickému strategickému partnerství v oblasti inovací. „Je to deklarace, která vytváří rámec pro spolupráci veřejných institucí, škol či výzkumných podniků Česka a Indie a zahrnuje řadu oblastí – medicínu, umělou inteligenci, kybernetiku a další. Přijetí této deklarace posouvá naše vztahy na vyšší úroveň,“ uvedl český premiér.
 

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
Oba premiéři však podpořili také rozvoj vzájemných obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. „Indie je to obrovský trh, který představuje velké příležitosti pro naše podnikatele. Tradiční české značky jako Škoda, Tatra, Baťa mají v zemi dobré jméno. Musíme obchodní vztahy dál rozvíjet. Indie je pro nás velmi perspektivní partner. Český export do Indie dosáhl loni rekordních 25 miliard korun a je zde velký potenciál, abychom ho ještě navýšili,“ uvedl premiér Fiala. 
 
Velký potenciál v rozvoji hospodářské spolupráce existuje v automobilovém průmyslu, dopravě, letectví, rozvoji železnice, obranném průmyslu či důlním průmyslu. To potvrzuje i český ministr obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN), který do Indie zavítal již začátkem loňského prosince. „Indie se nyní soustředí na rozvoj vnitrostátní letecké dopravy. Staví tedy menší letiště a zajímají se o jejich vybavení, o výcvik pilotů i vhodná dopravní letadla. Řekl jsem mu, že přesně to umí české firmy nabídnout a podpořil jejich zapojení do indických projektů. Příkladem může být třeba letoun L-410, jehož zmenšený model jsem předal indickému ministru civilního letectví,“ řekl Jozef Síkela
 
Tématem lednové schůzky premiérů ČR a Indie však nebyl jen strategický byznys. Fiala se svým protějškem jednal i o možnosti dovozu indických lvů pro pražskou zoo. Ta sice tyto šelmy již chová, ale nedaří se jejich reprodukce. Proto plánuje jejich chov rozšířit.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To asi Indové zírali, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 11.01.2024 10:28:05
když jim Langšádlová rozprostřela její vědecké vize na úrovni základní školy (možná) a Síkela svoje fantasmagorie o energetice... Taky ekonomická debata s Fialou musela stát za to... Ono jim nestačí, že dělají ostudu doma, oni se musí předvádět i v cizině.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …