Internetem kolují petice proti kandidátům. Hlavně proti Schwarzenbergovi

25.01.2013 18:54

Na internetové stránce, kam se lidé mohou elektronicky podepisovat pod petice, vzniklo i několik petic souvisejících s prezidentskými volbami. Nejprve šlo o petice na podporu některého z kandidátů, nově se zde objevily petice proti Miloši Zemanovi i Karlu Schwarzenbergovi.

Internetem kolují petice proti kandidátům. Hlavně proti Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Na internetové stránce Jednej.cz se nejprve objevovaly petice například proti amnestii nebo za navrácení porodného. S přibližujícími se prezidentskými volbami tu však došlo i na toto téma. Jedna petice například požaduje, aby se prezidentem stal Tomio Okamura, který nebyl připuštěn ani k prvnímu kolu.

S druhým kolem, do něhož se dostali Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, se objevila nejen podpůrná petice pro druhého zmiňovaného (Podnikatelé na podporu Karla Schwarzenberga), kterou podepsal například Vladimír Dlouhý či Stanislav Bernard, ale také petice proti oběma kandidátům. Po sečtení hlasů se více uživatelů vyjádřilo proti Schwarzenbergovi.

Na webu se totiž nachází hned tři petice proti němu. Pod „Nevolím Karla, PROTOŽE“ bylo v pátek odpoledne podepsáno 399 lidí, „Petice proti p. Schwarzenbergovi na Hradě“ měla podpisů 263 a „Petice pro ukončení Schwarzenbergovy prezidentské kampaně či funkce“ 44. Proti Zemanovi byla zatím založena jediná petice s názvem „Nevolím Miloše Zemana na Hrad“ se 168 podpisy.

Každá petice má také událost na Facebooku. Tu hlavní proti Schwarzenbergovi podporuje 469 lidí, proti Zemanovi 251 uživatelů této sociální sítě.

Petice proti oběma kandidátům obsahují výčet důvodů, které signatářům vadí na jejich případném zvolení prezidentem. „Nevolím člověka, který o sobě prohlašuje, že je levicový politik,“ stojí na petici proti Miloši Zemanovi, nebo také: „Nevolím Miloše Zemana, protože bych tak v podstatě schválil a ospravedlnil jeho opoziční smlouvu, jednu z největších hanebností v dějinách české politiky.“

Proti Schwarzenbergovi jsou vypisovány důvody i poměrně aktuální: „Karel na hradě znamená riziko zpochybnění Benešových dekretů.“ Signatářům ale také vadí jeho spojení s TOP 09, ministrem financí Miroslavem Kalouskem nebo jeho názor na Evropský stabilizační mechanismus.

V peticích, které mají již méně podpisů, se objevují i důvody jako: „Při zpěvu české hymny usne. Je proti snížení imunity prezidenta. Je pro školné na VŠ.“

Jak ale píší někteří uživatelé v diskusi, takový druh petice nemá příliš velký smysl. Petice je totiž písemně podaná žádost nejvyšším představitelům státu, tedy Parlamentu, prezidentovi, vládě či jinému zastupitelskému orgánu. Jenže v případě přímé volby mohou občané vyjádřit svou „žádost“ prostřednictvím vhození hlasovacího lístku, případně neúčasti na volbách.

„Nevím tedy jak ostatní, ale nějak nechápu význam petice Nevolím Miloše Zemana na Hrad. Svůj názor přeci každý vyjádří u voleb, pokud někoho nevolím, tak kvůli tomu nezakládám petice. Petice (z lat. petitio) znamená žádost a já v tomto případě nechápu, o co žádáte?“ píše na internetové stránce uživatelka Iva.

V diskuzích pod peticemi se navíc rozhořela hádka mezi podepsanými a příznivci kandidátů. „S radostí budu pana Zemana volit. Je to vlastenec na rozdíl od toho přestárlého, lehce sklerotického a silně prosudetského šlechtice!“ píše například uživatel pod jménem Jirka.

„Jste ubožáci. Tomáš Garrigue Masaryk také žil řadu let v zahraničí, také jeho manželka neuměla česky a co? Nic, byl to skvělý prezident,“ zastává se naopak Schwarzenberga uživatel Pan Správný. Diskuse pod peticí proti tomuto kandidátovi je také rozsáhlejší než proti Zemanovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…