Islám zvítězí a vše převálcuje. Studie hovoří jasně

01.03.2017 9:47

Počet muslimů ve světě narůstá. V roce 2050 se jeho přívrženci stanou dominantní světovou náboženskou skupinou. Není se ovšem čeho bát; naprostá většina obyvatel převážně muslimských států terorismus odsuzuje a z jeho nárůstu má podobné obavy jako lidé na Západě, vyplývá ze studie Pew Research Center.

Islám zvítězí a vše převálcuje. Studie hovoří jasně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přednáška Mohameda Al Otaibiho

Muslimové jsou nejrychleji rostoucí náboženskou skupinou na světě. V současné době v různých částech světa žije okolo 1,6 miliardy muslimů, což odpovídá zhruba 23 % světové populace. Dominantní náboženskou skupinu tvoří stále ještě křesťané, pokud bude ovšem současný demografický trend pokračovat, na konci 21. století je muslimové předstihnou.

Většina muslimů (62 %) žije v asijsko-pacifickém regionu, zejména v Indonésii, Pákistánu a Bangladéši. Právě Indonésie je země s největším počtem muslimů na světě (300 milionů). Počet muslimů roste i v evropských státech, podle studie budou muslimové v roce 2050 tvořit desetinu evropské populace.

Více informací ZDE

Pro rychlý růst muslimské populace existují dva hlavní důvody, oba vyplývají z jednoduchých demografických ukazatelů. Muslimské ženy rodí obecně více dětí než členové jakékoli jiné náboženské skupiny. Muslimská žena má v průměru 3,1 dětí. Průměr všech ostatních náboženských skupin je 2,3.

Anketa

Zaznamenali jste zdražení potravin?

3%
hlasovalo: 6971 lidí

Muslimové jsou podle výsledků studie také zdaleka nejmladší náboženskou skupinou; průměrný věk muslimské ženy či muže byl v roce 2010 23 let, což je o 7 let méně než průměr ostatních skupin. Tento údaj znamená, že mnoho dalších muslimů bude brzy ve věku, kdy budou zakládat rodiny, což v kombinaci s vysokou mírou porodnosti povede k dalšímu nárůstu světové muslimské populace.

Vědci z Pew Research Center se na jaře roku 2016 otázali obyvatel 10 evropských států na to, kolik si myslí, že muslimů v jejich zemích podporuje teroristické skupiny typu Islámského státu. Ve většině případů lidé uvedli, že se jedná jen o „velmi malé“ číslo. Výjimkou byla Itálie, kde opaku věří celých 46 %.

V rámci stejné studie se výzkumní pracovníci Evropanů otázali na to, jak obecně vnímají muslimy. Ukázalo se, že je v tomto ohledu Evropa dosti rozdělena; většina obyvatel Maďarska, Polska a Řecka mají k muslimům spíše negativní vztah. Naopak na západě Evropy, jako ve Francii, Německu a Velké Británii, převládá pozitivní mínění.

Zajímavé byly také výsledky studie, kterou centrum provedlo v roce 2011, kdy se Evropanů a muslimů otázali, jak o sobě vzájemně smýšlejí. Napříč sedmi převážně muslimskými státy převládá o lidech ze Západu negativní mínění. Například 68 % dotázaných se domnívá, že jsou lidé ze Západu sobečtí. Podobně vysoké procento se objevilo i u adjektiv „násilní“ a „lakomí“. Pozitivní hodnocení jako „uctiví vůči ženám“ či „tolerantní“ lidem ze Západu udělilo jen kolem 35 % muslimů.

Názor obyvatel Evropy a Spojených států o muslimech je různorodější. Polovina dotázaných muslimy označila za „násilné“ a 58 % za „fanatické“. Stejně vysoké procento dotázaných (51 %) muslimy označilo za „upřímné“.

Poslední průzkum centra dále dokazuje, že naprostá většina obyvatel převážně muslimských států má o extremistických skupinách typu Islámského státu negativní mínění. V zemích jako Libanon a Jordán se toto týkalo téměř 100 % dotázaných.

Podobně muslimové smýšlejí o teroristických činech, které mohou být podle většiny muslimů ospravedlněny pouze „zřídkakdy či nikdy“. Lehce opačný názor mají pouze obyvatelé palestinských teritorií, Afghánistánu a v nižší míře Egypta.

Ve většině případů mají ovšem obyvatelé převážně muslimských států z nárůstu terorismu stejné obavy jako obyvatelé Evropy či Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…