Islamisté v Mali zajali rukojmí. Je mezi nimi i jeden Rus

07.08.2015 21:47

Islamističtí ozbrojenci dnes napadli v centrální části Mali hotel, který často využívají pracovníci OSN. Při útoku zabili nejméně pět lidí. Následovala přestřelka s malijskými vojáky, kteří budovu obklíčili, uvedla s odvoláním na místní představitele agentura Reuters. Malijská armáda následně oznámila, že ozbrojenci drží v hotelu až 10 rukojmích několika národností. Ruská ambasáda potvrdila, že je mezi nimi i ruský občan.

Islamisté v Mali zajali rukojmí. Je mezi nimi i jeden Rus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Nad budovou hotelu ve městě Sevare asi 600 kilometrů severovýchodně od metropole Bamako se vznášel dým a byla slyšet ostrá střelba, popsali svědci. "Ozbrojenci se stáhli do hotelu a lidi uvnitř vzali jako rukojmí. Armáda se snaží situaci vyřešit," uvedl následně armádní mluvčí Souleymane Maiga. Jak dodal, při útoku dosud přišlo o život pět vojáků a tři ozbrojenci. Mezi rukojmími je údajně také ukrajinský občan, dále tři lidé z Jižní Afriky a Francouz.

Podle malijských zdrojů blíže neupřesněný občan východní Evropy a tři další pracovníci mise OSN MINUSMA nejspíš z hotelu uprchli. Útok na hotel potvrdila i mluvčí mise MINUSMA Radhia Achouriová, přítomnost lidí z OSN v budově ale odmítla komentovat.

Za útokem nejspíše stojí ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine, která se hlásí k ideologii teroristické organizace Al-Káida. Tito islamisté v minulosti bojovali na severu Mali, letos ale začali své lidi přemísťovat do centra a na jih země. V roce 2012 po armádním převratu obsadili sever Mali. Z pozic je vytlačila až mezinárodní intervence, kterou v roce 2013 zahájila Francie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…