Islámský stát vybírá v Evropě peníze do kasičky. A lidé mu je dávají. Protože...

11.11.2015 9:51

Islámský stát prý získává peníze ve Velké Británii prostřednictvím falešných charitativních organizací. Džihádisté převlečení za studenty vybírají dle zjištění deníku The Express peníze od nic netušících Britů a tyto peníze potom používají radikálové z ISIS.

Islámský stát vybírá v Evropě peníze do kasičky. A lidé mu je dávají. Protože...
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Tyto informace přináší aktuální zprávy britského ministerstva vnitra, jejíž jednotlivé složky se snaží přerušit finanční toky ISIS. „Britské rodiny věří, že pomáhají lidem v nouzi, a zatím jdou jejich peníze na stravu, nápoje a oblečení džihádistických bojovníků,“ glosuje britský deník nepříjemná zjištění. Ve zprávě se také uvádí, že nohsledi Islámského státu získají v bankách podvodným způsobem studentské půjčky, jež jsou financovány britskými daňovými poplatníky. Jakmile se jim ovšem podaří příslušnou částku ve výši až 15 000 liber získat, okamžitě peníze putují prostřednictvím kurýrů k rukám Islámského státu.

Šokující zpráva obsahuje i některé konkrétní případy. V Londýně narozená Amal El-Wahabiová se například v loňském roce přiznala k tomu, že poslala po jednom kurýrovi do Turecka 15,8 tisíc liber, které měly být doručeny jejímu manželovi bojujícímu v řadách ISIS. Experti rovněž uvádí, že mnoho britských občanů cestuje do Turecka osobně a předává peníze džihádistům doslova „z ruky do ruky“. Autoři zprávy přiznávají, že přesně netuší, jakým způsobem financování probíhá. Odhadují ovšem, že touto cestou protekly z Velké Británie miliony liber. „K získání bankovních půjček využívají falešné identity a k dosažení svého cíle korumpují zaměstnance banky,“ píše se v zprávě.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podporovatelé Islámského státu však mohou také peníze získané ve Velké Británii jednoduše převézt na účet a poté peníze vybrat z bankomatů v Turecku a dalších zemích, které bezprostředně sousedí se Sýrií. Problém navíc dle finančních a bezpečnostních expertů představuje skutečnost, že převedení částek ve výši 1000 eur nevyžaduje žádný zvláštní doklad totožnosti. Situace se navíc může v budoucnosti zhoršit vzhledem k používání předplacených karet a digitálních měn. V nedávné minulosti již bylo několik radikálů z důvodu získávání peněz pro teroristy ve Velké Británii odhaleno. „V srpnu 2012 byly ke třem letům odnětí svobody odsouzeni bratři Mohammed a Šafík Alíovi za to, že organizovali falešnou charitu. Přiznali se k výběru 3000 liber, které šly do Somálska,“ uvádí deník.

Další podobný případ se dostal před soud v únoru 2013, kdy byli odsouzeni za podvodné vybírání peněz k charitativním účelům Ašík Alí a Ifran Chalíd. Vyšetřování nakonec ukázalo, že na charitativní účely bylo nakonec z vybraných 14 000 liber použito jen asi 1500. Ministerstvo vnitra v současné době podle zjištění The Express podniká konkrétní kroky k tomu, aby byla aktivita podporovatelů ISIS v tomto směru přinejmenším ztížena. „Tento proces zahrnuje užší spolupráci s policií s cílem identifikovat, vyšetřit a utnout tyto finanční toky hned v zárodku. Právní předpisy nám umožňují sáhnout k mnoha účinným krokům, včetně rozhodnutí o zmrazení příslušných aktiv,“ cituje britský deník mluvčího ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…