Ištvan promluvil o korupci, která hrozí. A napověděl čtenářům k vině Nagyové

22.07.2013 8:01

Nejvyšší soud rozhodl o tom, že poslanecké trafiky nemohou být s odkazem na imunitu stíhány jako korupce. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan tento výklad odmítá. Chápe sice politické dohody, v tomto případě ale vidí jen osobní profit. Povykem, který vznikl po osvobození exposlanců ODS, se nenechá zastrašit. To by prý bylo zničující pro celou českou justici.

Ištvan promluvil o korupci, která hrozí. A napověděl čtenářům k vině Nagyové
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Nejvyšší soud nařídil osvobodit trojici bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu. Podle výroku soudu nemohou být stíháni, protože jejich jednání kryla poslanecká imunita. Ačkoli toto rozhodnutí kritizuje většina ústavních právníků, na jeho platnosti to nic nemění.

Ištvan v rozhovoru pro deník MF Dnes popsal svůj výklad tohoto případu. Podle něj nevinili poslance z toho, že se vzdali mandátu. "Vůbec nechceme vést debatu o tom, jestli vzdání se mandátu je, nebo není projevem ve sněmovně, na nějž se vztahuje imunita. Protože korupční jednání je dokonáno už tím, že si někdo něco nechá přislíbit," vysvětluje Ištvan. To, že se Nejvyšší soud upnul na vzdání se mandátu, je prý překvapivá věc.

Ištvan připustil zastavení stíhání

Nyní prý s největší pravděpodobností Nejvyšší státní zastupitelství stíhání tří exposlanců zruší. Zástupci budou muset hledat, jestli mají prostor pro jinou formulaci skutku, která by vyhověla nárokům Nejvyššího soudu, popsal Ištvan. "Jestli to bude tak, že skutečně jakékoliv dohody na půdě Poslanecké sněmovny mají charakter projevu, tak dobře. Když to silně zvulgarizuji - poslanec tam bude sedět a bude přijímat členy jednotlivých stran, které mu budou něco nabízet za hlasování, a on rozhodne podle toho, kdo dá nejvíc," uvádí celou věc pro ilustraci do extrému.

Druhou možností je, že imunita se bude vztahovat skutečně jen na projev na plénu za pultíkem, ve výborech nebo klubech, kde šíří svoje názory. "My nestíháme projev, ale dohodu," dodává státní zástupce. Nyní zřejmě nezbývá, než stíhání zastavit. "Tak to prostě funguje. Ale nelze vyloučit, že se k tomu za tři roky vrátíme," podotýká Ištvan v rozhovoru pro MF Dnes.

Kromě údajné korupce je součástí celé aféry také zneužití vojenské rozvědky. Ačkoli má Ištvan odpověď na to, jak je možné, že generálové s tituly hrdinů ze zahraničních misí poslouchali šéfku kabinetu, nechce ji říct dřív, než vyšetřování skončí. Nápovědu ale prozradil: "Když  budete přemýšlet o poměrech, které panovaly, tak odpověď najdete."

Zastrašit se prý nenechá

Ištvan nechce vůbec spekulovat o tom, že je možné, že politici nyní křičí proto, aby policii a žalobce varovali a zastrašili od dalších podobných zásahů. Kdybychom to tak prý brali, bylo by to zničující pro státní zastupitelství a justici obecně. "Kdyby z toho, že se strhne nějaký povyk, mělo vyplynout poučení, že se příště těmi věcmi nebudeme raději vůbec zabývat, to by kromě justice bylo zničující pro veřejnost a systém právního státu. Ani na vteřinu nemohu připustit, že by taková varianta mohla nastat," uzavřel nezdolně Ivo Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…