Ištvan se Šlachtou se prý bojí cokoliv veřejně říkat. Aby se jim zase nesmáli jako po Nagyové, vysvětlil novinář. A do toho se rozčílila Miroslava Němcová...

14.10.2015 23:01

Miroslava Němcová (ODS) se před kamerami České televize rozčilovala, že se vlastně nemá k čemu vyjadřovat, pokud jde o kauzu Ivana Langera (ODS), hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) a policistů. Vyčinila také ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Novináři se pak ve studiu shodli, že kauza poškodí ČSSD v Olomouckém kraji. Padlo také jméno Andreje Babiše, který se prý snaží zvláštní cestou dostat k informacím, jaké má rád.

Ištvan se Šlachtou se prý bojí cokoliv veřejně říkat. Aby se jim zase nesmáli jako po Nagyové, vysvětlil novinář. A do toho se rozčílila Miroslava Němcová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Někdejší předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), předseda výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD), Jana Klímová z časopisu Respekt a Václav Dolejší z Hospodářských novin hovořili o tom, jak se vyvíjí kauza nejen kolem exministra vnitra za ODS Ivana Langera, ve které hraje roli i hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD).

„Nikdo v tomto studiu neví, kde je hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD),“ zahájil téma moderátor David Borek. Němcová do tématu vstoupila prohlášením, že zatím vlastně nemáme žádné relevantní informace. „A k čemu se mám tedy vyjadřovat? To po mně nemůže nikdo chtít, abych se k tomu vyjadřovala. A když navíc ministr Chovanec tvrdí, že informace od policie neunikají, ačkoli evidentně odněkud unikají, tak je to velmi zvláštní situace,“ poznamenala dáma.

Váňa prozradil, že ani vedení ČSSD neví, kde je hejtman Rozbořil, a pokud bude z něčeho obviněn, měl by post hejtmana opustit.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

Dolejší ve druhé polovině pořadu prohlásil, že je vlastně dobře, že toho mnoho nevíme. Jinak by se mohlo opakovat fiasko z června 2013, kdy pánové Ištvan a Šlachta svolali tiskovou konferenci, na které vyvolali velká očekávání, aby se později nenaplnila. Klímová mu v zásadě dala za pravdu. Oba hosté se zároveň shodli na tom, že úlohou médií je shánět informace, ale média si musejí dát pozor na to, aby šířením informací „v mlze“ spíše neškodila.

„Jsme v mlze, ale přesto si troufnu tvrdit, že je Ivan Langer už pět let pryč z vrcholné politiky, ODS má asi šest nebo sedm procent, a to je tak skalní jádro, natolik otrlé, že s voliči tato kauza nic neudělá,“ vyjádřil svůj názor Dolejší. Něco jiného to udělá s ČSSD. Tato kauza stranu oslabí v době, kdy to není její první problém v Olomouckém kraji, a existuje alternativa k vládě ČSSD v podobě hnutí ANO Andreje Babiše.

Velký dopad může mít kauza i na policii, protože se ukazuje, že selhává kontrola policie v podobě Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), když mají mezi obviněnými být i pracovníci této inspekce. „O tom, že GIBS nefunguje správně, se spekuluje už dlouhou dobu,“ poznamenala Klímová.

Vymezila se však i proti Andreji Babišovi, který v souvislosti s touto kauzou žádal o svolání Bezpečnostní rady státu. „Nevidím k tomu důvod. Dokonce bych Andreje Babiše podezřívala, že se touto cestou pokouší získat nějaké informace, které on má rád,“ poznamenala novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…