Ivan Gabal nad statistikou Českých elfů: Antivarexové, vidíte, v jaké stáji jezdíte?

06.08.2021 11:57

Na pravidelný přehled skupiny Českých elfů ohledně statistiky ruských dezinformací na českých dezinformačních zdrojích za červen zareagoval ve svém facebookovém příspěvku někdejší poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal. „Zajímavé pro naše antivaxery, aby věděli, v jaké stáji chtě nechtě jezdí,“ poznamenal Gabal.

Ivan Gabal nad statistikou Českých elfů: Antivarexové, vidíte, v jaké stáji jezdíte?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

„Dezinfo, červen. Statistiky ruských dezinformací na českých dezinformačních zdrojích za červen, díky Čeští elfové! Zajímavé pro naše antivaxery, aby věděli v jaké stáji chtě nechtě jezdí. A pro Ministerstvo zdravotnictví, proč by kampaň měla v létě smysl,“ píše Gabal ke statistikám.

Čeští elfové je název internetové skupiny, která si klade za cíl boj s cizími dezinformačními kampaněmi a ruskou propagandou v českém kyberprostoru. „Monitorujeme aktivity, jejichž cílem je podpora Ruské federace nebo Čínské lidové republiky. Z toho důvodu monitorujeme i domácí aktéry, kteří vědomě či nevědomě poškozují základní zájmy České republiky, kterými rozumíme základní ústavní hodnoty (zejména suverenita, politická nezávislost, demokracie, právní stát, základní lidská práva a svobody),“ píše skupina na úvod svého měsíčního reportu za červen.

„V červnu se dostávají do popředí stabilní témata covid-19, a to zejména v souvislosti s vakcinací a jejími vedlejšími účinky, snahou ovládnout a zotročit, případně změnou chování lidí pro jejich ovládání. Dalšími tématy, které se vezou na vlně předvolební kampaně je problém ilegální migrace a islamizace EU jako cílená politika západu. Viditelná je také probíhající volební kampaň a podpora antisystémových stran jako SPD, Trikolóra a VOLNÝ blok, kterému se daří získávat preference na pandemických tématech. Pokračuje cílená glorifikace Ruska a jeho vojenské síly, zejména v návaznosti na summit Biden – Putin,“ poznamenávají elfové mimo jiné v reportu. A dodávají to, že téma covidu-19 má navzdory objektivnímu poklesu pozitivně testovaných občanů na dezinformační scéně narůstající tendenci. A to měsíčně až o 12 procent.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…