Iveta Bartošová. Téma pro prestižního analytika

12.05.2014 18:03

Novinář Karel Hvížďala se v komentáři pro Český rozhlas zamyslel nad smrtí zpěvačky Ivety Bartošové a nad rolí médií při tvorbě takzvaného pseudoprostředí, kvůli kterému v lidské mysli vznikají neúplné, nepřesné a nedůležité obrazy.

Iveta Bartošová. Téma pro prestižního analytika
Foto: facebook Ivety Bartošové
Popisek: Iveta Bartošová

S myšlenkou pseudoprostředí přišel mediální teoretik Walter Lippmann, když se zabýval tím, jaký je rozdíl mezi okolním světem a obrazy v hlavách lidí. Svým termínem nazval obrazy v mysli, které jsou kvůli médiím neúplné, nepřesné a nedůležité. Upozornil, že chování lidí je často reakcí na uměle vytvořené prostředí a ne na skutečnost.

Všechna média se zabývala smrtí Bartošové. Normálně by ta zpráva patřila do kulturní rubriky

Podle Hvíždaly se v poslední době silně narušila rovnováha mezi virtuálními mediálními konstrukcemi a reálnými mediálními konstrukcemi. Nejvíce to bylo vidět, když všechna média bez rozdílu referovala o tragické smrti kdysi populární zpěvačky Bartošové.

V bulvárních médiích i v takzvaných popnovinách se prý objevilo jen pár věcných informací. Všechna média se naopak zabývala tím, zda smrt Bartošové nějak změní bulvár. „Ten zůstane zcela jistě beze změn, ale její smrt změnila popnoviny, které den po sebevraždě věnovaly skoro všechny této smutné události několik tiskových stran a televize změnily kvůli tomu program, ač normálně by tato zpráva patřila jen do kulturní rubriky,“ zdůraznil Hvížďala.

Přítomnost v bulváru nahrazovala Bartošové ztracenou slávu

Způsob referování o smrti zpěvačky stáhl většinu médií blíže k bulváru. Této události bylo věnováno příliš prostoru na úkor událostí na Ukrajině nebo blížících se voleb do Evropského parlamentu.

„Přítomnost v bulváru a i nejrůznějších magazínech, které vydávají i seriózní média, paní Bartošové nahrazovala ztracenou slávu na koncertních pódiích, a tato náhradní sláva ji nějaký čas stačila k minutovému štěstí v době, kdy se cítila úplně opuštěná,“ uvádí Hvížďala a ptá se, zda lidé ještě dovedou odlišovat prostředí od pseudoprostředí.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…