Izrael: Nemocnice, sanitky, mešity, školy. To využívá Hamás k boji

09.11.2023 7:54

Tohle Izraeli nepomáhá! Generální tajemník OSN António Guterres opět ostře kritizoval židovský stát za útoky na palestinské civilisty v Pásmu Gazy. Tisíce jich pochodují ze severu na jih. „Není jídlo, není voda. Když jde můj syn nabrat vodu, stojí tři nebo čtyři hodiny ve frontě,“ prozradila jedna z žen, která se rozhodla nevyslyšet izraelské výzvy a zůstala na severu Pásma Gazy. Izraelská tajná služba Šin Bet získala od jednoho z teroristů informace, že ozbrojenci z hnutí Hamás využívají sanitky k přepravě ozbrojenců a zbraní.

Izrael: Nemocnice, sanitky, mešity, školy. To využívá Hamás k boji
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Ve válce mezi palestinskými teroristy a vojáky židovského státu dál teče krev proudem. Palestinské ministerstvo vnitra tvrdí, že po raketovém útoku Izraelců na dům poblíž nemocnice v uprchlickém táboře Džabalíja na severu Gazy zůstalo 19 mrtvých.

„Izraelské nálety zdevastovaly části Džabalíje 31. října a 1. listopadu, srovnaly se zemí vícepodlažní obydlí v hustě osídlené oblasti městského srdce Gazy ovládané Hamásem a palestinské úřady uvedly, že bylo zabito nejméně 195 civilistů,“ napsala agentura Reuters. Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) oznámily, že k útokům došlo s cílem zničit tunely vybudované pod civilními objekty. Při útocích podle Izraelců zemřeli dva velitelé Hamásu a několik dalších teroristů. Podle agentury Reuters však izraelská armáda svým počínáním jen podnítila další úvahy světových hráčů o narůstajícím počtu civilních obětí v Gaze. Míra smrti a utrpení je „těžko pochopitelná“, řekl mluvčí zdravotnické agentury OSN Christian Lindmeier v Ženevě.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Na jeho slova upozornila agentura Reuters.

„Je... důležité, aby Izrael pochopil, že je proti (jeho) zájmům vidět každý den hrozný obraz dramatických humanitárních potřeb palestinského lidu,“ řekl ve středu na konferenci Reuters NEXT generální tajemník OSN António Guterres. „To Izraeli ve vztahu ke globálnímu veřejnému mínění nepomůže.“

Izraelští vojáci se brání, že počty civilních obětí narůstají, protože teroristé z Hamásu využívají civilisty jako živé štíty.  

Server listu Jerusalem Post upozornil na vyjádření příslušníků izraelské armády, kteří říkají, že Palestinci sice tvrdí, že v sanitkách převážejí raněné, ale ve skutečnosti v některých z nich převážejí z místa na místo ozbrojence.

„Teroristická organizace Hamás využívá nemocnice, ambulance, kliniky, mešity a školy pro účely terorismu, jak přiznal terorista Hamásu na videu z výslechu, které ve středu večer zveřejnily IDF a Šin Bet,“ uvedl Jerusalem Post.

„Můžu odjet s jakoukoliv sanitkou, kterou chci,“ přiznal terorista při výslechu. „Většina vysokých politických a vojenských osobností Hamásu se skrývá v nemocnicích, zejména v nemocnici Shifa,“ prozradil také.

Ve středečním prohlášení armáda uvedla, že dosud zničila 130 tunelových šachet. „Bojoví ženisté bojující v Gaze ničí nepřátelské zbraně a lokalizují, odkrývají a odpalují tunelové šachty,“ uvedly ozbrojené síly.

Mezitím se davy tisíců Palestinců přesouvají ze severu Pásma Gazy na jih, k čemuž opakovaně vyzvala civilisty i izraelská armáda. Kráčí mezi krátery po bombách a mezi polorozbořenými a rozbořenými domy.

Tisíce dalších zůstávají podle agentury Reuters na obklíčeném severu včetně hlavní nemocnice Al Shifa ve městě Gaza, kde se Um Haitham Hejela ukrývala se svými malými dětmi v improvizovaném stanu. „Situace se den ode dne zhoršuje,“ prozradila novinářům. „Není jídlo, není voda. Když jde můj syn nabrat vodu, stojí tři nebo čtyři hodiny ve frontě. Narazili na pekárny, nemáme chleba,“ pokračovala.

Agentura Reuters upozornila, že nebyla schopna nezávisle ověřit ani zprávy izraelské, ani palestinské strany.

Z americké strany dál zaznívá, že Washington bude podporovat dvoustátní řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci, ale pokud má někdo nakonec rozhodnout, co bude po válce s Palestinou, měli by to být především sami Palestinci.

Palestinci „by měli být rozhodujícím hlasem“ při rozhodování o tom, kdo bude po skončení války vládnout Pásmu Gazy,“ poznamenal poradce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Bílý dům prý pracuje na tom, aby zjistil, kdo by mohl po válce Gazu spravovat. Na Kirbyho vyjádření upozornil server Times of Israel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…