Izrael do OSN: Chcete příměří? Tak chcete Hamás

07.12.2023 8:04

Izraelská letadla opět udeřila v Pásmu Gazy. WAFA, oficiální palestinská tisková agentura, uvedla, že při izraelském náletu na dům v Maghazi ve středu Gazy bylo ve středu večer zabito nejméně 17 lidí. Izraelské tanky dorazili ve městě Chán Júnis k domu vůdce Hamásu a izraelský premiér Benjamin Netanjahu poslal nejen jemu vzkaz. Jasná vyjádření zazněla také z Washingtonu. Část z nich ve prospěch Izraele, část proti Izraeli. Ve Spojených státech vyšel také průzkum spojený s válkou v Izraeli.

Izrael do OSN: Chcete příměří? Tak chcete Hamás
Foto: OSN
Popisek: OSN

Izraelská armáda dál postupuje Pásmem Gazy. Civilisté byli vyzváni, ať odejdou do Rafahu u egyptských hranic. Dostalo se jim ujištění. Podle palestinské strany však i v Rafahu došlo k útoku na jeden z domů, po kterém zemřelo na 15 lidí. Nejen o tomto případu informovala agentura Reuters.

O Chán Júnis, o centrum Pásma Gazy na jihu se podle agentury vedly tvrdé boje, při kterých umírali i civilisté. Izraelská armáda však oznámila, že eliminovala mnoho ozbrojenců Hamásu a lokalizovala sklady zbraní. Vyčišteno prý bylo na 30 dalších tunelů, ale Hamás jich stále má k dispozici víc než dost.

Ozbrojené síly Státu Izrael prý také obklíčili dům vůdce Hamásu, jenž je faktickým vládcem Pásma Gazy Jahjá Sinvára.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57648 lidí

„Včera jsem řekl, že naše síly mohou dosáhnout kamkoli v Pásmu Gazy. Nyní obklopují Sinvárův dům. Takže jeho dům není jeho pevnost a on může uniknout, ale je jen otázkou času, než ho dostaneme,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu. Na jeho slova upozornil server listu Jerusalem Post.

Premiér dále vyzval Červený kříž, aby navštívil izraelské rukojmí zadržované Hamásem, a řekl, že mluvil s prezidentkou Červeného kříže a požádal ji, aby promluvila s Katarem a přiměla je k nátlaku na Hamás, aby Červený kříž vpustil dovnitř.

Obyvatelé Chán Júnis uvedli, že izraelské tanky se přiblížily k Sinvárovu domu, ale nebylo známo, zda tam byl. Izrael uvedl, že věří, že mnoho vůdců a bojovníků Hamásu je ukryto v podzemních tunelech. Izraelská válečná letadla také bombardovala cíle napříč hustě osídleným pobřežním pásem v jedné z nejtěžších fází dva měsíce staré války. WAFA, oficiální palestinská tisková agentura, uvedla, že při izraelském náletu na dům v Maghazi ve středu Gazy bylo ve středu večer zabito nejméně 17 lidí.

Katarská síť Al-Džazíra uvedla, že izraelské bombardování tábora Džabalija v severní Gaze zabilo 22 příbuzných jejího zpravodaje z Gazy Moamena Al-Sharafiho a operaci odsoudila.

Palestinští zdravotníci uvedli, že nemocnice v Gaze jsou přeplněné mrtvými a zraněnými, z nichž mnohé jsou ženy a děti, a zásoby docházejí. Palestinští civilisté navíc tvrdí, že v Rafahu a okolí je jich tolik, že nemají kde složit hlavu a často toho nemají mnoho ani k jídlu.

Palestinec, který uprchl do Al Mawasi, Ibrahim Mahram, řekl, že pět rodin sdílelo stan a on spal na chodníku. „Trpěli jsme salvami děl a unikli jsme jim, abychom se dostali do války s hladem,“ řekl televizi Al-Džazíra. „Rozdělíme jedno rajče mezi nás všechny.“

Šéf OSN pro lidská práva v Ženevě prohlásil, že situace je „apokalyptická“ s rizikem, že se obě strany dopustí vážného porušování práv. Rada bezpečnosti OSN ve středu obdržela rezoluci navrženou Spojenými arabskými emiráty, která požadovala „okamžité humanitární příměří“ s hlasováním v pátek.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres ve středu varoval před „vážným rizikem kolapsu humanitárního systému“, v dopise Radě bezpečnosti se dovolával zřídka využívaného článku 99 zakládající Charty OSN k prosazení příměří.

Spojené státy a spojenec Izrael jsou proti příměří, protože věří, že by to Hamásu jen prospělo.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan Guterresův krok odsoudil: „Výzva generálního tajemníka k příměří je ve skutečnosti výzvou k udržení teroristické vlády Hamásu v Gaze.“

USA vyzvaly Izrael, aby udělal více pro ochranu palestinských civilistů a zvýšil tok pomoci do Gazy.

Američané však také důrazně odmítli úvahy Izraele o vytvoření jakéhosi nárazníkového pásma v Gaze, protože Washington odmítá nápad, že by se Pásmo Gazy mohlo jakkoli zmenšit. „Nesmí dojít k žádnému zmenšení rozlohy Gazy, a to zůstává naší pozicí a zůstane naší pozicí,“ řekl ve středu novinářům ve Washingtonu mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller.

Dal také najevo, že se Izrael staví proti okupaci Gazy Izraelem. „Chápeme, že bude muset nastat nějaké přechodné období, aby se zabránilo bezpečnostnímu vakuu, ale kontrola nad územím musí být nakonec v rukou Palestinců. … Nemůže dojít k opětovné okupaci Gazy,“ prohlásil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však trvá na tom, že se už nesmí opakovat masakr ze 7. října, kdy teroristé z Hamásu povraždili na území Izraele 1200 lidí a na 240 dalších unesli. Během nedávného příměří se na 105 z nich dostalo na svobodu.

Server Times of Israel upozornil na průzkum mezi členy demokratické strany. Jde o průzkum Centra pro výzkum veřejných záležitostí Associated Press-NORC, který říká, že 59 procent demokratů schvaluje Bidenovo počínaní ve válce Izraelců a teroristů z hnutí Hamás.

75 procent demokratů říká, že Biden si jako prezident vede dobře, což je také mírný nárůst oproti 69 % minulý měsíc.

Mimo demokratickou stranu je Biden hodnocen méně pozitivně.

To, že úřad prezidenta vykonává dobře, si podle průzkumu myslí 41 procent Američanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …