Izrael hlásí dobytí základny Hamásu. A to není vše. Co se děje v Gaze?

31.10.2023 21:01 | Monitoring

Izrael svádí intenzivní boje proti ozbrojencům z teroristického hnutí Hamás v tunelech pod Pásmem Gazy, uvedly izraelské obranné síly podle agentury Reuters. V úterý večer izraelská armáda oznámila dobytí základny Hamásu v Gaze. Egypt rozmístil u přechodu Rafah tanky, které ho střeží před uprchlíky, v důsledku války očekává příliv desetitisíců palestinských uprchlíků.

Izrael hlásí dobytí základny Hamásu. A to není vše. Co se děje v Gaze?
Foto: Sociální síť X
Popisek: Izraelská armáda se chystá ničit podzemní tunely Hamásu

Izraelské síly postupují v pozemní ofenzivě v Gaze pomalu, aby si částečně udržely možnost přimět bojovníky Hamásu k jednání o propuštění více než 200 rukojmí, uvedli vojenští specialisté oslovení agenturou Reuters.

Tunely pod stísněnou enklávou jsou hlavním cílem Izraele, který po třech týdnech leteckého bombardování rozšiřuje čtyři dny trvající pozemní ofenzivu do Gazy ze severu, aby zasáhl Hamás v odvetě za smrtící překvapivý útok islamistické skupiny na jih Izraele 7. října.

V aktualizované zprávě izraelská armáda uvedla, že její síly během uplynulého dne zasáhly přibližně 300 cílů včetně stanovišť pro odpalování protitankových raket a raket pod tunelovými šachtami, jakož i podzemních vojenských komplexů Hamásu.

Ozbrojenci odpověděli protitankovými střelami a kulometnou palbou, uvedla. Hamás ve svém prohlášení uvedl, že jeho bojovníci svádějí urputné boje s izraelskými pozemními silami, které utrpěly ztráty. „Okupace tlačí své vojáky do hrdé Gazy, která bude vždy hřbitovem útočníků,“ uvedl Hamás. Několik militantů bylo zabito, uvedlo bez upřesnění počtu.

Izraelská armáda na sociální síti X v úterý večer uvedla, že získala kontrolu nad základnou Hamásu v západní Džabáliji na severu Pásma Gazy. „Při operaci v celém Pásmu Gazy během dne bojovníci zlikvidovali asi 50 teroristů,“ uvedla s tím, že zlikvidován byl i velitel džabálijského praporu Hamásu Ibráhím Biarí, který byl členem velení při útoku této radikální palestinské skupiny na Izrael 7. října.

 

 

Egypt mezitím rozmístil tanky u palestinsko-egyptského přechodu Rafáh. Izraelský premiér Netanjahu podle informací portálu Financial Times lobboval u EU, aby zapůsobila na Egypt, aby přijal palestinské uprchlíky z Pásma Gazy.

 

 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29501 lidí
Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Jonathan Conricus prohlásil, že armáda je odhodlána dostat všech 238 izraelských rukojmí z Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Hamás je součástí osy zla, kterou vytvořil Írán. Mezitím stálý zástupce Izraele při OSN Gilad Erdan charakterizoval Hamás jako skupinu, která má podobné záměry jako „nacisté“, a zdůraznil, že tato organizace zřejmě neusiluje o řešení konfliktu.

Izraelské ozbrojené síly oznámily, že v posledních dnech, kdy stupňují své pozemní akce v regionu, provedly operace, které byly zaměřeny na více než 600 míst, kde působí militanti.

Stalo se tak v kritické fázi konfliktu, kdy se palestinští civilisté potýkají s vážným nedostatkem základních zásob, jako jsou pohonné hmoty, potraviny a nezávadná pitná voda, neboť konflikt vstupuje do svého čtvrtého týdne.

Podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví Gazy počet obětí v Gaze překročil 8 500. Od 7. října bylo izraelskými údery na Gazu zabito nejméně 8 525 Palestinců, z toho 3 542 dětí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…