Izrael ve válce! Co závažného předcházelo? Informace z obou stran konfliktu

07.10.2023 11:57

Izrael v plamenech. Palestinské hnutí Hamás na něj dnes ráno vypálilo z obléhaného pásma Gazy 5000 raket. Jeho ozbrojencům se dále podařilo proniknout na izraelské území v jižních oblastech země, kde probíhají pouliční boje. „Jsme ve válce a vyhrajeme,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanyahu. Na sociální síti X se mezitím šíří záběry zajatých izraelských vojáků a ukořistěných tanků. Představitelé Hamásu mluví o „operaci bouře al-Aksá“ jako o odvetě za masové zabíjení palestinských civilistů izraelskou armádou v posledních měsících. Izrael na ozbrojenou akci odpověděl zahájením nových leteckých úderů proti Gaze.

Izrael ve válce! Co závažného předcházelo? Informace z obou stran konfliktu
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Orgány státu Izrael vyhlásily stav válečné pohotovosti poté, co bojovníci palestinského hnutí Hamás dnes ráno zahájili masivní útok na jeho území. Z Izraelem obléhaného pásma Gazy, v němž Hamas de facto vykonává státní autoritu, bylo dle vojenského náčelníka arabských ozbrojenců vypáleno 5000 raket na různé izraelské cíle. Několik stovek palestinských bojovníků navíc údajně proniklo na izraelské území. Ozbrojenci byli spatřeni v ulicích města Sderot na jihu země, kde podle záběrů kolujících po sociálních sítích probíhají pouliční boje.

Izraelské ozbrojené síly na útok odpověděly zahájením nové vlny leteckých úderů proti Gaze. „Jsme ve válečném stavu. Jsme pod masivním útokem z pásma Gazy. V současné době je na jihu Izraele 21 aktivních míst vysoké konfrontace. Na místě je protiteroristická jednotka Jamam... Celý jižní region je uzavřen [pro pohyb civilistů],“ prohlásil izraelský policejní komisař Kobi Šabtaj.

Útok si zatím podle izraelských médií vyžádal minimálně 6 mrtvých a téměř 300 zraněných. Hamás o akci referuje jako o „operaci bouře al-Aksá“ s odkazem na název mešity nacházející se na chrámové hoře v Jeruzalémě, kde letos na jaře izraelská policie násilně zasahovala proti modlícím se muslimským věřícím.

„Občané Izraele, jsme ve válce," pronesl izraelský premiér ve svém projevu k národu zveřejněném na sociální síti X. „A vyhrajeme,“ ujistil své spoluobčany. pic.twitter.com/XNM3l7fEQH

Na téže sociální síti se mezitím šíří záběry zajatých izraelských vojáků. Jejich autenticita však dosud nebyla potvrzena. Mluvčí izraelské armády záležitost odmítl komentovat. Izraelská média píší o 33 válečných zajatcích, kteří se prý měli dostat do zajetí Hamásu.

Šíří se dokonce videa ukořistěných izraelských tanků.

„Lidé dnes obnovují revoluci a oživují Pochod návratu," prohlásil velitel ozbrojeného křídla hnutí Hamás Muhammad Díf, načež vyzval Palestince, aby „zapálili zemi pod nohama okupantů". Podle deníku The Israel Times představitelé Hamásu jako casus belli pro zahájení ozbrojených akcí uvádí rozsáhlé zabíjení palestinských civilistů izraelskou armádou, znesvěcení mešity al-Aksá a odmítnutí palestinského návrhu na výměnu vězňů izraelskou stranou.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Napětí mezi Izraelci a Palestinci, jež předcházelo vypuknutí dnešní násilné konfrontace, se v předchozích měsících stupňovalo. Podle zprávy OSN vydané na konci srpna izraelské ozbrojené síly IDF letos na okupovaném Západním břehu Jordánu zabily 172 Palestinců, což je nejvíc od roku 2005. Na druhé straně útoky palestinských ozbrojenců si od počátku roku vyžádaly životy 29 Izraelců. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch uvádí, že izraelští vojáci letos na okupovaných palestinských územích zabili přes 34 palestinských dětí. Podle údajů získaných izraelským deníkem The Israel Times bylo za první polovinu roku 2023 zaznamenáno 680 případů, kdy židovští nacionalističtí extrémisté z řad osadníků na Západním břehu házeli po Palestincích kameny či na ně jinak fyzicky útočili. Amnesty International píše o izraelském bombardování civilních cílů v obléhaném pásmu Gazy: „Při našem vyšetřování jsme slyšeli živá svědectví o bombách, které ničily domy, o otcích, kteří vyhrabávali své holčičky zpod trosek, o dospívající dívce, která byla smrtelně zraněna, když ležela v posteli a držela plyšového medvídka.“ Jednu z posledních eskalací napětí pak představoval útok izraelské armády na uprchlický tábor v Jeninu počátkem července, při němž zahynulo 12 Palestinců (včetně 4 dětí). Experti OSN uvádějí, že se mohlo jednat o válečný zločin.

Bývalý generál izraelské armády Amiram Levin, který svého času velel speciální elitní jednotce Sajeret Matkal či Severnímu velitelství IDF a také působil jako náměstek ředitele tajné služby Mossad, letos v srpnu mnohé své spoluobčany šokoval vyjádřením, že Izrael se podílí na páchání válečných zločinů na okupovaných palestinských územích. Bývalý elitní izraelský generál počínání svého státu vůči Palestincům označil za „totální apartheid“ a dokonce přirovnal situaci k tomu, co se dělo v nacistickém Německu. „Je pro nás těžké to říkat, ale je to pravda. Projděte se po Hebronu, podívejte se na ulice. Ulice, kde už Arabové nesmějí chodit, jen Židé. Přesně to se tam stalo, v té temné zemi,“ uvedl Levin pro izraelskou veřejnoprávní stanici Kan. „Upřímně říkám, že se nezlobím na Palestince, ale na nás. Zabíjíme sami sebe zevnitř,“ nechal se slyšet někdejší izraelský generál.

Na probíhající události v Izraeli již reagují představitelé jiných států. Jedním z prvních byl britský premiér Rishi Sunak, který napsal na sociální platformu X: „Jsem šokován ranními útoky teroristů z Hamásu proti izraelským občanům. Izrael má absolutní právo se bránit. Jsme v kontaktu s izraelskými úřady a britští občané v Izraeli by se měli řídit cestovními doporučeními.“

Americký transgender novinář (či snad novinářka?) Sarah Ashton-Cirillo, který(á) působí jako oficiální mluvčí Síly teritoriální obrany Ozbrojených sil Ukrajiny, neváhal(a) připomenout schůzku představitelů Hamásu s ruským ministrem zahraničních věcí Sergejem Lavrovem, která podle něj(ní) dokazuje, že je Rusko „teroristický stát“ a „kult smrti“.

Pevnou a neochvějnou podporu státu Izrael dlouhodobě vyjadřuje také Česká republika pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS). „Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ napsal dnes Fiala na síť X (Twitter).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Blízký východ má jedinou šanci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegrise , 07.10.2023 13:58:02
Dorazí Pekarová, Lipavský a Vystrčil a svou mezinárodní autoritou dojednají mír...

|  14 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …