Izrael zasáhl budovu, kde byli i novináři. Dostali varování, ale Joe Biden je pobouřen

15.05.2021 18:24

Již šest dní mezi Palestinou a židovským státem létají rakety a dělostřelecké granáty. Úder střídá úder. Teroristé z hnutí Hamás už na židovská města vypálili víc než dva tisíce raket. Izraelská armáda odpověděla tvrdě. Při jednom z jejích protiúderů byla v palestinském Pásmu Gazy zasažena i budova, ve které sídlili zahraniční novináři, včetně novinářů z americké agentury AP.

Izrael zasáhl budovu, kde byli i novináři. Dostali varování, ale Joe Biden je pobouřen
Foto: Repro ČT24
Popisek: Izraelský protiraketový systém likviduje rakety vystřelené z Pásma Gazy

Napětí mezi Izraelem a Palestinou dál nabírá na obrátkách. Zatímco na židovská města dopadají stovky raket odpálených teroristickou organizací Hamás, izraelská armáda odpovídá údery na Pásmo Gazy. Jeden z úderů zasáhl v Gaze také budovu, kde sídlili zahraniční novináři.

Katarská televize Al-Džazíra informuje o pokračování útoků izraelské armády, která reaguje na neutuchající déšť raket dopadajících na židovská města. Rakety už několikátý den odpalují teroristé z hnutí Hamás. Směrem na obydlená města jich míří tisíce.

Izraelská armáda při jednom z odvetných úderů zasáhla v Pásmu Gazy budovu, kde sídlili zahraniční novináři, včetně novinářů z americké agentury AP a štábu Al-Džazíry.

Ředitel agentury AP, Gary Pruitt oznámil, že se jen těsně podařilo zabránit velkým ztrátám na životech. Novináři totiž byli varování, že dojde k útoku na budovu, kde sídlí.

Novináři jsou „šokováni a zděšeni, že izraelská armáda zacílí a zničí kancelář AP a další zpravodajské organizace v Gaze“. „(Izraelci) už dlouho znají umístění naší kanceláře a věděli, že tam byli novináři. Dostali jsme varování, že budova bude zasažena,“ řekl Pruitt.

Americká administrativa prezidenta Joea Bidena do Izraele vzkázala, že ochrana novinářů je zásadní a je jedním z esenciálních úkolů izraelské armády.

Český velvyslanec v Izraeli v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV však také prozradil, že v objektech, na které útočí izraelská armáda, se nacházejí teroristé nebo např. tunely, které teroristé využívají, a pokud jde o civilní objekty, armáda napřed pošle obyvatelům varování, že se chystá na objekt zaútočit. Pak už je na každém, jak s touto informací naloží.

Podle katarské televize bylo během šesti dnů střetů zabito na 140 Palestinců a devět Izraelců. Jeden z úderů izraelské armády mířil i na tábor, ve kterém v důsledku útoku zemřelo osm dětí a dvě ženy. Al-Džazíra hlásí, že na podporu Palestinců už se konají akce po celém světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…