Izraelský plán? Pokud by se uskutečnil, takto by se mělo Česko zachovat! Michael Žantovský jasně v ČT

11.06.2020 20:44

Kvůli plánu Izraele na anexi osad na Západním břehu Jordánu se hádají i čeští politici. O tom, jak by měla česká diplomacie komunikovat své názory na politiku jiných států, v Interview v ČT24 hovořil bývalý velvyslanec ČR v Izraeli, USA a Velké Británii, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Izraelský plán? Pokud by se uskutečnil, takto by se mělo Česko zachovat! Michael Žantovský jasně v ČT
Foto: Repro YouTube
Popisek: Ředitel Knihovny Václava Havla a spoluzakladatel Občaského fóra Michael Žantovský promlouvá k Václavskému náměstí

Úvodem se vyjádřil k článku ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho předchůdců Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09), v němž společně kritizovali izraelské plány na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. „Nemyslím si, že by to byl přímo vzkaz adresovaný do Izraele. Všichni tři jsou natolik zkušení, že ví, že tímto způsobem se diplomacie nevede,“ uvedl Žantovský.

„Tento vzkaz byl adresován spíše dovnitř jak České republiky, tak Evropské unie,“ míní bývalý velvyslanec v Izraeli. Doplnil, že existuje také způsob, kdy mohl český šéf diplomacie zvednout telefon a svému izraelskému protějšku zavolat a říct, co se mu nelíbí, nejdříve osobně, případně až pak veřejně.

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) Petříčkův článek odsoudili se slovy, že je za hranou. Zahraniční výbor se dnes usnesl, že to však za hranou nebylo. „Je to rozdílný pohled dvou profesí. Tito pánové jsou politici, kteří se snaží potěšit své stoupence. Diplomaté mají ale jinou perspektivu. V první řadě se snaží vyhýbat situacím, kdy by mohlo dojít ke konfliktu dvou zemí,“ upozornil Žantovský a zopakoval, že proto raději doporučuje diskrétní postup, a postup veřejný až ve chvíli, kdy už jiná možnost nezbývá.

Německý ministr zahraničí Heiko Mass ve středu varoval Izrael, že výše zmíněné plány by byly porušením mezinárodního práva. Není tedy dobře, že i Česko vysílá vzkaz, že na to má svůj silný názor?

„Osobně si myslím, že takový vzkaz k diskusi příliš nepřispěje. Také izraelský nejvyšší soud v těchto dnech zrušil zákon o vyvlastnění některých palestinských pozemků, které na těch židovských osadách sloužily ke stavbě nových budov,“ zmínil Žantovský, že i z izraelského právního hlediska existují kroky, které jsou za hranicí práva a které se v právním státě, kterým Izrael je, dít nemohou.

Dále se zaměřil na reálný dopad izraelských plánů, které zatím stále mají nejasné obrysy, mnoho lidí stále neví, kde přesně bude mapa nakreslena. Otázkou podle Žantovského je, zda kroky, o kterých začne izraelská vláda jednat v červenci, budou spíše symbolické, nebo skutečně změní situaci na okupovaných územích. „Podle některých náznaků se zdá, že současný stav se příliš nezmění,“ odhaduje.

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí
Jaké reakce se dají čekat od Palestinců? „Palestinská strana už na to reaguje, v minulých dnech přišla s protinávrhem k Trumpovu mírovému návrhu. Aby byl ale mírový plán dobrý, musí tu být šance, že ho přijmou obě strany; ten Trumpův takovou šanci neměl. Byla to jen jedna z mnoha dalších politických deklarací, z tohoto důvodu jej ani neobdivuji, ani si nejsem jistý, co přesně znamená,“ podotýká Žantovský.

Zároveň palestinská strana pohrozila, že pokud přijme návrh na anexi části okupovaných území, tak vyhlásí samostatnost palestinského státu jednostranně a požádá ty státy, které palestinskou autonomii podporuji, aby ten stát uznaly,“ řekl. To by samozřejmě byl další krok k eskalaci konfliktu mez Izraelem a Palestinou.

Na otázku, zda existuje nějaká cesta, která by ukončila izraelsko-palestinské spory, podotkl, že jedinou faktickou reálnou změnou by bylo jednostranné ukončení konfliktu. „Jestli by tohle bylo v souladu s mezinárodním právem, o tom se budou právníci jistě dlouhá léta dohadovat. Aby to bylo v souladu, je třeba, aby to uznaly mezinárodní organizace, OSN a další,“ uvedl, že by postupem času takový postup mohl nabýt legitimního uznání.

Pokud by se izraelský plán, tak jak je teď navržen, naplnil, jak bychom měli jako čeští spojenci podle Žantovského správně reagovat?

„Museli bychom vzít v úvahu hned několik faktorů: A sice, naše silné a desítky let trvající vztahy s Izraelem. Naše členství v EU, která je v tomto ohledu k Izraeli daleko kritičtější. A také, což je asi nejdůležitější, mít respekt k základním hodnotám mezinárodního práva v tom smyslu, že problémy se mají řešit dohodou, a ne silou,“ konstatoval Žantovský.

„České stanovisko by tedy mělo být pravděpodobně příznivější a vlídnější k Izraeli, než stanovisko Evropské unie jako celku, ale přesto si myslím, že by mělo být nakonec kritické, tedy bychom tento krok kritizovali,“ uzavřel bývalý velvyslanec ČR v Izraeli Michael Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…