Já jsem v klidu! kopnul Soukup ČT. A padaly bomby o Bradáčové a Čapím hnízdě

29.01.2019 11:04

V Mých zprávách na TV Barrandov měl Jaromír Soukup velmi zajímavého hosta. Plukovník Jiří Komárek přišel a odhaloval pozadí policejní reorganizace, vyšetřovatele Nevtípila, který má na starosti Čapí hnízdo, i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové. Za policejní reorganizací podle něj stál právník Pokorný, přítel Bohuslava Sobotky. A následovala další odhalení.

Já jsem v klidu! kopnul Soukup ČT. A padaly bomby o Bradáčové a Čapím hnízdě
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Jiří Komárek při rozhovoru s Jaromírem Soukupem

Jaromír Soukup nejdříve pro ironický efekt na chodbě barrandovských studií vysvětloval, jak se to skutečně má s jeho chudobou a reportážemi ČT. „Oni řekli, že máme závazky. Ale neřekli k tomu, že máme aktiva, takže já jsem úplně v klidu,“ řekl vlastník TV Barrandov a popsal základní lekci účetnictví na příkladu bytu a hypotéky.

Anketa

Žaluje Jaromír Soukup Noru Fridrichovou a ředitele ČT Dvořáka oprávněně?

92%
8%
hlasovalo: 9893 lidí

V novém formátu Mých zpráv budou podle Soukupa součástí i rozhovory s hosty. Tímto hostem byl včera plukovník Jiří Komárek. Soukup na úvod prohlásil, že důvěra mezi občany a policií je základem každé civilizované společnosti, stejně jako důvěra v soudy. „Ale ta se horko těžko buduje, když dostává na frak řadou policejních zásahů a neschopností soudců vynést rozsudek. Jen si vzpomeňte na zásah na Úřadu vlády nebo na křivé obvinění Vlasty Parkanové,“ dodal ještě moderátor. Podle něj se vina příliš často hází na policii, protože policisty potkávají občané častěji než soudce a státní zástupce. A policisté mohou prý dělat jen to, co jim státní zástupci povolí a nakáží.

Čapí hnízdo

Hned prvním tématem byla kauza Čapí hnízdo. Soukup uvedl, že kauza se táhne již 3 roky a vyšetřující policista Nevtípil tvrdí, že je nestranný, a 99 % médií ho podle Soukupa podporuje. Komárek z informací, které měl o případu dostupné, usuzuje, bez ohledu na to, zda došlo či nedošlo k dotačnímu podvodu, že kauza byla objednaná na zakázku a pan Nevtípil konal na zakázku zadavatelů. Soukup zmínil, že na Komárka podal Tomáš Tuhý, bývalý policejní prezident, trestní oznámení, za veřejně prohlášený výrok, že Tuhý může za únik informací. Soud Komárka po dvou letech osvobodil, ale ten odešel od policie, nyní pracuje ve Finanční správě. Komárek řekl, že na policii skončil kvůli ztrátě důvěry ve vedení policie. „Svým manažerským rozhodnutím, tím myslím tu bájnou reorganizaci, nevědomky, ale podle mě spíš úmyslně, ohrožují bezpečnost České republiky,“ zdůvodnil svůj odchod. Že by za tvrdým postupem vůči jeho osobě stála kauza Čapí hnízdo, Komárek popřel. „Já si myslím, že tam sehrála roli paní doktorka Bradáčová nebo respektive její motivy se zviditelnit a splnit zcela otevřeně politický požadavek,“ tvrdí Komárek. Podle Bradáčové se prý měl dopustit přečinu v kauze Tesco SW a. s., což Komárek odmítá. Soukup pak doplnil, že když o Tesco SW informovali, firma si pak stěžovala u RRTV a žádala, aby TV Barrandov byla odebrána licence.

Vyšetřovatel Čapího hnízda

Jak postupuje policista Nevtípil, prý dokazuje rozsudek Vrchního soudu v Praze v kauze Neograph, kde Vladimír Sitta podle Komárka přišel zásahem vyšetřovatele Nevtípila a státní zástupkyně Máchové o firmu, přičemž v tu dobu dle jeho slov byly shromažďovány důkazy, že kauza je na zakázku. Komárek pak dodal, že nebyl zbaven mlčenlivosti, aby nemohl odhalit, jak je možné přes policii ovlivňovat politické dění v ČR. Ale Nevtípila podle iDnes zmínil Komárek i u soudu. Advokát David Michal, obviněný spolu s kontroverzním podnikatelem Ivo Rittigem, podle Komárka zjišťoval, zda mezi zadrženými není i detektiv Pavel Nevtípil. „Shání informace, kdo byl zadržen. Ptá se na pana vyšetřovatele Nevtípila. Když se dovídá, že pan Nevtípil není mezi zadrženými, tak to do telefonu komentuje slovy, že Nevťa, ne už Nevtípil, zadržen nebyl, to jsem si tedy oddechl. Ten byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo,“ citoval Komárek spis.

Reorganizace policie

Ale kauza Čapí hnízdo a policista Nevtípil podle Komárka s reorganizací policie nesouviseli. „Já jsem přesvědčen a říkal jsem to i na komisi pro reorganizaci, že tam došlo k nějakému zkratu pana Pokorného, kamaráda tehdejšího premiéra Sobotky, oni se prostě s panem Chovancem dohodli o realizaci trestní věci Beretta, dostali úkol: ‚Už jsou nějak blízko, ti policajti, zbavte nás toho Šlachty‘. Takže zašli za trojhvězdičkovým generálem panem Tuhým a panem Laubem, a řekli jim: ‚Potřebujeme toho Šlachtu vyřešit,‘ ale všichni věděli, že ten Šlachta nepůjde, protože nemá důvod, nic špatného neudělal, dělal jenom svoji práci a dobře, podle mého názoru, takže vymysleli, což už dávno předtím zkoušela spousta lidí za předchozích ministrů, takže vymysleli reorganizaci. To, že ji vymysleli takhle amatérsky a rychle, to už je jen důvod toho, že spěchali,“ odhalil plukovník Komárek.

Vrchní státní zástupkyně

Soukup se pak Komárka zeptal na jeho názor na Lenku Bradáčovou, kterou ČT a jiná média prý označovala jako „Cattaniho v sukních“ a záruku nezávislosti fungování orgánů v trestním řízení. Komárek uvedl, že dříve tomuto portrétu médií také věřil. Ovšem jen do policejní reorganizace a zahájení jeho trestního stíhání. „Paní doktorka Bradáčová si dělá vlastní politiku, to není podle mě žádná bohyně Diké, která by objektivně zastávala právo podle toho, jak je psané, jak to zákonodárce myslel, ale tak si ho trošičku uzpůsobuje,“ myslí si bývalý policista. A dodal, že prý věděl, k čemu bude odsouzen, než soudkyně přišla a řekla mu to. Prý mu to řekl jeden z kolegů Bradáčové, když dotyčná údajně neudržela nervy a poslala kolegovi SMSku, ve které stálo, že Komárek „stejně dostane podmínku“. Dodal, že Bradáčovou informoval o aktivitách týkající se jeho osoby jako třeba sledování tajnými službami nebo o tvrzeních, že mnozí jeho přátelé či kolegové dostali nabídky, aby na něj něco našli, a nestalo se nic.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…