Jaderná dáma Drábová varovala u Moravce: Václave, vy se na každou debatu dobře připravujete...

24.05.2020 15:00

Jak to bude dál s výstavbou nových bloků jaderných elektráren v Česku? Změnil koronavirus něco na plánu výstavby nového bloku? A nebude to příliš drahé? V nedělních Otázkách Václava Moravce ČT o tom debatovali vládní zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZ Jaroslav Míl a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Jaderná dáma Drábová varovala u Moravce: Václave, vy se na každou debatu dobře připravujete...
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

„My jedeme podle plánu, podle harmonogramu, který jsme vyhlásili v únoru 2019, a ten plán se v podstatě plní,“ vysvětloval Míl, proč vláda o výstavbě nových jaderných bloků debatovala i v časech nouzového stavu.

Zdůraznil také, že je s tím spojen také zákon o proměně české energetiky v nízkoemisní energetiku. Vysvětloval, proč vláda přikročila k tomu, že tento zákon projedná v podstatě během jednoho jediného čtení, takže se k němu nebudou moct vyjádřit příslušné výbory.

„Pohybujete se v prostředí, ve kterém se pohybujete,  nějaký moment dojdete k politické shodě a já mohu využít podmínek tak, aby byl zákon připraven včas, a ne se dvouletým zpožděním. ... Já nejsem autorem toho zákona. Já jenom vím, že bez systematického přístupu to nemůžeme splnit,“ uvedl k nízkoemisním cílům Česka Míl.

Výstavba nových jaderných bloků s sebou nepochybně ponese i nárůst elektřiny. Podle Míla se však státu nový jaderný reaktor tak jako tak vyplatí, protože až Německo definitivně vypne své jaderné elektrárny, uhelné elektrárny a zezelená, nebude na trhu elektřiny dostatek a její cena na mezinárodních trzích poroste.

Podle Míla by se garantované výkupní ceny elektřiny mohly pohybovat mezi 40 až 100 eur za MWh.

Konečnou cenu elektrárny podle zmocněnce zásadně ovlivní tři věci. „Schopnost investora mít kvlifikovaný zkušený tým, schopnost dodavatele mít systém organizace výstavby a schopnost státní správy a samosprávy naplňovat všechno to, co se má,“ pravil Míl.

Evropa se teď podle jeho názoru stává obětí své vlastní velmi přísné legislativy, kterou je podle Míla třeba zjednodušit.

Drábová zvedla varovný prst a upozornila, že nevidí důvod k tomu, proč tento zákon projednávat rychleji, než je obvyklé.

„Václave, vy když jste se připravoval, a vy se na každé téma pečlivě připravujete, tak jste určitě na sociálních sítích zaznamenal, co to vyvolalo už teď,“ upozornila.

Jedním dechem dodala, že Česko se bez jádra neobejde a pravda je, že na jadernou energii se v Česku dívá pozitivně něco přes 60 procent populace, ale pokud budou politici přijímat takovéto důležité zákony ve zrychlené podobě, riskují, že voliči ztratí v jádro důvěru. „Jenže mi moc jiných energetických možností nemáme,“ varovala Drábová.

Pokud jde o garantované výkupní ceny elektřiny, tak ty lze podle Drábové domluvit až za několik let, až si příslušný investor propočítá, na kolik vyjde konkrétní projekt. Ocenila alespoň to, že stát po několika letech uznal, že se do výstavby nových jaderných bloků musí nějak zapojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…