Jaderná válka mezi USA a Ruskem? Globální hladomor, pět miliard mrtvých, padlo k nynějšímu dění

04.10.2022 18:21

Světovou veřejnost znepokojují zprávy o údajném pohybu ruské jaderné techniky směrem k ukrajinským hranicím. Má tam prý namířeno vojenský vlak, který spadá pod sekci ministerstva obrany zodpovědnou za nukleární zbraně a munici. Z přístavu v Arktickém moři také vyplula největší ponorka na světě, masivní plavidlo Belgorod, které má být vyzbrojeno obávanými jadernými drony Poseidon. Tato ničivá zařízení, přezdívaná jako „zbraně apokalypsy“, mohou údajně způsobit nukleární tsunami schopné vyhladit celá města.

Jaderná válka mezi USA a Ruskem? Globální hladomor, pět miliard mrtvých, padlo k nynějšímu dění
Foto: z internetu
Popisek: jaderný hřib

Nad Evropou se smrákají černá mračna hrozící jaderné války. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém nedávném projevu při vyhlášení částečné mobilizace prohlásil, že Rusko bude bránit svou existenci a suverenitu všemi prostředky, které má k dispozici. Paniku Západu následně ještě více umocnil místopředseda Bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, který na Telegramu sdílel text, v němž jasně deklaroval, že Moskva je ochotna k obraně své územní celistvosti využít i jaderné hlavice, jichž má v arzenálu přes 5000 (nejvíc za všech států na světě). Medveděv mezinárodnímu společenství připomněl, že podle ruské oficiální jaderné doktríny si tato velmoc vyhrazuje právo tyto ničivé zbraně použít i v reakci na konvenční útok, který by ohrožoval ruskou státnost.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov již oznámil, že veškeré ruské zákony, právní předpisy, strategie a doktríny se budou vztahovat i na nově anektovaná území; Doněcko, Luhansko, Cherson a Záporoží, která Moskva považuje za neoddělitelnou část Ruské federace. Vyvstává tedy otázka, jestli bude ruské vedení ochotno tyto oblasti bránit před postupující ukrajinskou armádou i pomocí jaderných zbraní, jak opakovaně varují ruští činitelé. Čečenský vůdce a blízký spojenec prezidenta Putina Ramzan Kadyrov, který je velmi kritický k průběhu války, před pár dny vyzval ruské armádní velení, aby na Ukrajině použilo taktické atomové bomby. Od této výzvy se však vzápětí distancoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který prohlásil, že Moskva bude „preferovat vyvážený přístup před emocemi“.

Nyní však svět obletěly zprávy o tom, že ruské ozbrojené síly přesouvají svou nukleární techniku směrem na západ, blíž k ukrajinským bojištím. Údajně tam má momentálně namířeno vlak provozovaný tajnou jadernou divizí ruské armády. Že vlak spadá pod 12. hlavní ředitelství ruského ministerstva obrany zodpovědného za nukleární zbraně a munici, se domnívá obranný analytik Konrad Muzyka. Video zachycující pohyb vlaku zveřejnil telegramový kanál Rybar, který je v západních médiích označován jako proruský. Britský list The Times píše, že podle informací NATO, které Aliance předala svým členským státům, by prezident Putin mohl plánovat test jaderných zbraní v okolí rusko-ukrajinských hranic.

Z arktického přístavu prý také vyplula masivní ponorka Belgorod, která je největším plavidlem svého druhu na světě. Ta má údajně být vyzbrojena obávanými jadernými drony Poseidon, jimž se přezdívá „zbraň apokalypsy.“ Ty mohou podle tvrzení ruských státních médií způsobit enormní radioaktivní tsunami, které je schopné zničit celá města. Tato ničivá zařízení byla vyvinuta v rámci tajného programu na vývoj tzv. „superzbraní,“ který nařídil sám Putin. Někteří analytici se domnívají, že ruské síly zatím na Ukrajině nepoužily své nejmodernější a nejúčinnější zbraně a že skutečná válka může teprve začít.

Vyvstává otázka, jak by na použití jaderných zbraní Moskvou reagoval Západ, zejména Spojené státy. Poradce amerického prezidenta Bidena pro národní bezpečnost, Jake Sullivan, v neděli prohlásil, že pokud by se Putin skutečně rozhodl použít jaderné zbraně, Rusko by čelilo „katastrofálním následkům“. Co si pod tím máme představovat, však podrobněji neupřesnil, ačkoli Ukrajinci vyzývají americkou administrativu, aby jasně deklarovala podobu případné odvety na ruský atomový úder. Nejradikálnější vyjádření zaznělo od poradce ukrajinského prezidenta Zelenského, Mychajla Podoljaka, který po USA a dalších mocnostech požaduje, aby slíbily, že na případný ruský jaderný útok odpoví vlastními nukleárními údery proti Rusku.

Podle nedávné studie publikované ve vědeckém recenzovaném časopisu Nature Food by jaderná válka mezi USA a Ruskem způsobila hladomor globálních rozměrů, v jehož důsledku by zahynulo 5 miliard lidí.

Před nukleární apokalypsou, která by mohla vyhladit lidstvo, už varuje například i nejbohatší muž planety, americký multimiliardář Elon Musk, který na Twitteru navrhl mírový plán, podle nějž by se Ukrajina zavázala k neutralitě, Krym by zůstal Rusku a referenda na východě by se opakovala pod dohledem OSN. Tento mírový plán si vysloužil vulgární reakci ukrajinského velvyslance v Německu Andreje Melnyka, „Táhni do prd*le,“ napsal ukrajinský diplomat Muskovi, který po zahájení ruské invaze Ukrajině zadarmo zajistil internet pomocí svého Starlink. Ukrajinský poslanec za Zelenského vládnoucí stranu Sluha národa, Roman Hryščuk, dokonce napsal, že je lepší zemřít v jaderné válce než se dohodnout s Ruskem.

Bývalý ruský prezident a současný místopředseda Bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv se domnívá, že by Západ na ruský jaderný úder nijak významně neodpověděl. Ve svém textu zveřejněném na Telegramu napsal: „Otázka je jiná. Představme si, že Rusko je nuceno použít svou nejsilnější zbraň proti ukrajinskému režimu, který se dopustil rozsáhlého aktu agrese, jenž je nebezpečný pro samotnou existenci našeho státu. Domnívám se, že NATO by ani v takovém případě do konfliktu přímo nezasáhlo. Koneckonců, bezpečnost Washingtonu, Londýna a Bruselu je pro Severoatlantickou alianci mnohem důležitější než osud umírající Ukrajiny, i když je hojně zásobována různými zbraněmi. Dodávky moderních zbraní jsou pro západní země pouhým byznysem, i když hustě protkaným nenávistí vůči nám. Nic víc. Zaoceánští a evropští demagogové při jaderné apokalypse nezemřou. Proto v současném konfliktu překousnou použití jakékoli zbraně. Nějak...“

Putin i Medveděv ve svých projevech oba zdůraznili, že jejich jaderná varování mají skutečnou váhu a že se nejedná o bluf. Ruští představitelé však zároveň říkají, že preferují mírové řešení a zvou Ukrajince k jednacímu stolu. Ukrajinský prezident Zelenskyj nabídku odmítl s tím, že Kyjev bude ochoten jednat jen v situaci, když by Rusku vládl někdo jiný, než je Putin. Ten stojí v čele své země střídavě ve funkci prezidenta a premiéra už 23 let, přičemž jeho nynější funkční období končí v roce 2024. Ústava mu umožňuje vést Ruskou federaci až do roku 2036.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …