Jaderný test KLDR odsoudil celý Západ. EU, NATO i Česká republika

06.01.2016 14:27

Potvrdí-li se informace, že Severní Korea provedla jaderný test, bude to hrubým porušením mezinárodních závazků této země, uvedla v reakci na dnešní oznámení KLDR o testu vodíkové bomby šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga by měla KLDR zahájit rozhovory o jaderném odzbrojení. Za „vysoce nezodpovědný a politováníhodný čin“ označilo zkoušku bomby také české ministerstvo zahraničí.

Jaderný test KLDR odsoudil celý Západ. EU, NATO i Česká republika
Foto: pixabay.com
Popisek: Test jaderné zbraně - ilustrační foto

„Vyzývám KLDR, aby se vrátila k věrohodnému a smysluplnému dialogu se světovým společenstvím ... a ukončila své nelegální a nebezpečné chování,“ uvedla Mogheriniová v prohlášení pro média. Ještě dnes hodlá o situaci hovořit s jihokorejským premiérem a japonským ministrem zahraničí.

„Severní Korea by se měla zcela vzdát jaderných zbraní i stávajícího programu (na vývoj) jaderných a balistických střel,“ uvedl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Pchjongjang by měl podle něj rovněž zahájit rozhovory o jaderném odzbrojení.

Zaorálkovo ministerstvo: Je to porušení mezinárodních závazků KLDR

Důrazně odsoudilo provedení testu vodíkové bomby také české ministerstvo zahraničí. Pokud se informace potvrdí, jedná se podle něj o jednoznačné porušení mezinárodních závazků KLDR. Provedení zkoušky označilo ministerstvo za „vysoce nezodpovědný a politováníhodný čin, který vážně ohrožuje stabilitu a mír především na Korejském poloostrově, ale i v celém regionu obecně“.

Severní Korea dnes oznámila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Mezinárodně izolovaná země zároveň uvedla, že bude jednat jako zodpovědná jaderná mocnost a jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena její suverenita. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Vývoj okamžitě ostře odsoudila řada států, včetně stálých členů Rady bezpečnosti OSN, která se kvůli věci sejde ještě dnes.

Kritiku si Severní Korea vysloužila také od Německa. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier si předvolal severokorejského velvyslance v Berlíně. Tento krok je podle mluvčího ministerstva „silným signálem, ba dokonce protestem“.

Experti tvrzení KLDR zpochybňují. Mimo jiné kvůli tomu, že test měl podle nich malou sílu. Výbuch vodíkové pumy může být několikasetkrát mocnější než exploze jaderné bomby. Pochybnosti o tvrzeních svého severního souseda dala najevo také Jižní Korea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…