Jágr: Spousta lidí pomohla republice víc než sportovci

29.10.2010 9:09

Pro státní vyznamenání si přiletěl na otočku z ruské Kazaně hokejista Jágr. V rozhovoru pro LN připustil, že ocenění by si zasloužilo dost dalších hokejistů a vůbec sportovců než on.

Jágr: Spousta lidí pomohla republice víc než sportovci

Až do letošního roku dostali medailí Za zásluhy tři hokejisté. Dominik Hašek, Ivan Hlinka a Augustin Bubník. Z rukou prezidenta Václava Klause ji jako čtvrtý převzal Jaromír Jágr, nyní hráč ruského Omsku. „Tak tohle mě fakt nikdy nenapadlo," vysvětlil Jágr v rozhovoru pro Lidové noviny, že hraje hokej, protože ho baví, a ne kvůli státním vyznamenáním.

Toto ocenění považuje za něco docela jiného než vítězství v anketě Zlatá hokejka nebo zisk nějakých trofejí v zámořské NHL. „Vnímám toto vyznamenání jako obrovskou čest a poctu, ale zároveň vím, že bych tu mohl napočítat dost dalších hokejistů a vůbec sportovců, kteří by si to zasloužili daleko víc než já. Je mi taky samozřejmě jasné, že v jiných oborech spousta lidí pomohla republice mnohem víc než sportovci," přiznal hokejista.

Smoking mu narychlo vypůjčili kamarádi

O tom, zda se bude moci osobně zúčastnit převzetí vyznamenání, nerozhodoval on, ale jeho nynější ruský zaměstnavatel. „Ono nešlo ani tak o mě, jako spíše o to, že jsem někde zaměstnaný. O vyznamenání jsem se dozvěděl před dvěma týdny, tak jsem se v klubu zeptal, jestli mě pustí," řekl Jágr s tím, že větším problémem byla daleká cesta a komplikované spoje.

Jednoduché to neměl ani s tím, jak se ke slavnostní příležitosti obléci. Smoking od dob, kdy si v NHL chodíval pravidelně pro trofeje už nevlastní, a čas běhat po obchodech a shánět ho neměl. „Poslední dny byly hrozně hektické. Takže všechno nakonec zařídili a smoking pro mě vypůjčili kamarádi," prozradil Jágr.

Pozdě jako do Bílého domu na Hrad nepřišel

Nešlo o jeho první setkání s prezidentem Klausem. „S panem prezidentem jsme se dřív setkávali dost často. Hlavně na tenisu nebo tenisových akcích. Ale bylo to v době, kdy měl víc času než teď," zalovil Jágr v paměti s tím, že tenis si spolu nikdy nezahráli především proto, že by hlavu státu musel nechat vyhrát, a to by udělal fakt strašně nerad.

Jeden z nejslavnějších hokejistů se několikrát dostal i do Bílého domu a sám s úsměvem vzpomíná, že na audienci k prezidentu Billu Clintonovi jednou dorazil pozdě. Tentokrát si ale Jágr dal pozor, a tak podobné nebezpečí nehrozilo. „Rozdíl je v tom, že v Bílém domě jsem tehdy nic nedostal," smál se Jágr.

K věci:

Jágr už je v Praze, večer si jde pro medaili 

Jágr o Zemanovi: Je ohromně chytrý a má dobrou vyřídilku 

ODS přispěl Jágr i Berdych, Topolánek nikoli 

Foto: Ondřej Leinert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…