„Vrazi. Mafiáni. Zlo.“ SMER našel důkazy, kdo rozpoutal nenávist k Ficovi

21.05.2024 8:05 | Monitoring

„Vrazi, zlo, vlastizrádci.“ Tak byl běžně označován Robert Fico a další politici SMERu ve článcích, na transparentech na demonstracích, ale i v projevech politiků. SMER vybral jen pár ukázek, jak byly vytvořeny podmínky pro to, aby došlo k atentátu na Roberta Fica. Poslanec SMERu Juraj Gedra pak autorům těchto výroků vzkázal, že jejich kampaň nenávisti byla úspěšná. A zároveň řekl, že bez omluvy a sebereflexe od těchto lidí není žádné usmíření možné.

„Vrazi. Mafiáni. Zlo.“ SMER našel důkazy, kdo rozpoutal nenávist k Ficovi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Protest proti SMERu

Po atentátu na Roberta Fica se rozhořela celkem vypjatá debata o to, kdo může za nenávistnou atmosféru, která je označována za hlavní důvod, proč Juraj Cintula atentát spáchal. Vládní SMER trvá na tom, že tato atmosféra je dílem opozice. Ta to odmítá, a i v Česku se ozývají hlasy, že nenávistnou atmosféru vyvolával Fico a jeho spolustraníci sami.

Právě pro ty připravil SMĚR video. Ve kterém například bývalý premiér Matovič osočuje Fica a spol., že jsou „mafiání, zloději a vrazi“. „Jen ten hajzl, co tu stál, to je novodobý Hitler, neboť člověk, který dovolí systematicky rozkrádat zem, který za čas jeho vládnutí s Pellegrinim rozkradl 30 miliard eur, měli byste držet hubu a krok,“ vzkazoval tehdy ve Slovenské národní radě Igor Matovič. Za „zkorumpovaného zloděje“ označil i Pellegriniho.

Ale nešlo jen o Matovičovy výroky, ale i transparenty na protestech proti SMERu, kde se to také hemžilo slovy o vrazích a velezrádcích.

O Ficovi padlo i že je diktátor a že když vyhraje, tak se bude jednat o poslední svobodný rok Slovenska. Šimečkův výrok o házení klacků pod nohy byl také vzpomenut. Stejně jako skandování davu „Fico do basy“ a různé karikatury se šibenicí a podobnými instrumenty. Nemluvě ani o prohlášeních, že by měl Fica „někdo“ zabít.

O štvavé kampani hovořil také poslanec SMERu Juraj Gedra. Ten připomenul, jak v mladém SMERu podávali trestní oznámení na novináře, kteří o nich prohlašovali, že podporují genocidu ukrajinského národa, že unesli Vietnamce a že jsou organizovaná zločinecká skupina. Bratislavská kavárna to nesla nelibě a označila mladý SMĚR  za „smerácké vlky“, kteří útočí na novináře. Další trestní oznámení podávali na novináře, který označil za „národ zbabělců“ a pyšnil se tím.

„Atentát na Roberta Fica není náhoda. Je to výsledek víceleté kampaně konkrétních politiků, médií a novinářů, kteří dnes utíkají od své zodpovědnosti a snaží se překrýt jasný politický motiv pachatele tím, že prý selhala ochranka premiéra. Dámy a páni, zbabělci z politické opozice a médií, když se motiv pachatele naprosto shoduje s nadpisy článků ve vašich médiích a s tématy vašich protivládních protestů, zodpovědnosti se nezbavíte, protože na Slovensku není člověk, po kterém byste šli více,“ vzkázal Gedra.

„Neustálé protesty, rakve, šibenice, filmy, pět nenávistných knih jen z jedné redakce, kampaně nevládních organizací a tisíce nenávistných článků udělali z Roberta Fica v části společnosti ne člověka, ale čiré zlo. Ano, vaše kampaň byla úspěšná. Až tak, že jednoho z vašich stoupenců jste přesvědčili, že zabít Roberta, premiéra Slovenské republiky, je správné a dobré pro Slovensko,“ pokračoval.

Pak položil otázku, zda si s těmito lidmi mají sednout ke stolu a hovořit o smíření. „Jen tak? Jakože se nic nestalo? To nejde. Musí přesvědčit nejen nás, veřejnost, ale asi hlavně sebe, že jsou schopní respektovat jiný názor. Nepovyšovat se, nenadávat lidem jen proto, že nedělají to, co oni chtějí, ale hlavně, pokud tu chceme zachovat demokracii, tak začít respektovat výsledky parlamentních voleb a že vláda má demokratický mandát na změny.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šimečka přece zcela demokraticky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKobliha57 , 21.05.2024 10:36:25
prohlásil: "Uděláme vše, aby Fico nemohl vládnout." To je vlastně přiznání. A to rozeštvávání davu, jak předvedla ta šílená Vašáryová, které si Jakob tak váží, to bylo jako by tu pistoli nabila. Stejně demokraticky to samé prohlásil u nás o Babišovi "demokratický" poslanec Marek Benda. Jinými slovy "Nebudeme se štítit ničeho, jen abychom zůstali u koryt." Stejně "demokratičtí" jsou třeba piráti ohledně dojednávání míru na Ukrajině Ti prý zase "Nepřipustí, aby Rusku zůstal Krtym a další území." Jako kdyby to bylo jejich a oni o tom rozhodovali. Naši Piráti prostě budou bojovat do possĺedního Ukrajince. Progresivisté, když ve volbách prohrávají nebo by měli prohrát, neštítí se ničeho. Ani "demokraticky" zabít. A s nimi po boku Kňažko, Vašáryová, blboučký Matásek a další aktivističtí umělci. A hlavně meinstream. ČT, ČRo.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…