Jak jsem se dostal na ministerstvo práce, prozradil konečně Jurečka

27.12.2021 17:20

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Právo hovořil mimo jiné o tom, že v lednu bude spuštěna pomoc lidem, kteří mají problém s placením drahých energií.

Jak jsem se dostal na ministerstvo práce, prozradil konečně Jurečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka

Jurečka byl v minulosti ministrem zemědělství, jeho nominace na post ministra práce a sociálních věcí tak byla poněkud překvapivá, neboť se v sociální oblasti nikdy nepohyboval. „Po volbách jsme si jako KDU-ČSL řekli, že jedním z prioritních ministerstev, o které chceme usilovat, je Ministerstvo práce a sociálních věcí,“ sdělil, že vláda Petra Fialy (ODS) rozhodně nechce dělat asociální politiku. 

„Když jsme potom řešili vhodné personální obsazení, dospěli jsme nakonec k tomu, že v dané situaci je nejlepší variantou, když se resortu, který je v poměrně složité situaci a bude pod velkým tlakem zejména z hlediska nároků na státní rozpočet, ujme člověk, který má silnou politickou pozici. A tím je zcela nepochybně předseda politické strany,“ vysvětlil svou nominaci Jurečka a uvedl, že sociální problematiku sleduje zblízka.

„Úspěšnost ministra, schopnost řešit problematiku resortu, to není o jednom člověku v jeho čele. Jde o to mít kvalitní tým a umět dobře nastavit výkon ministerstva,“ uvedl Jurečka.

Mezi své první úkoly Jurečka zařadil řešení situace s drahými energiemi, kdy jedná na expertní úrovni s lidmi, kteří tady tvořili pracovní skupinu, i se členy vlády, již mají k jednání mandát. 

„Já řešení spatřuji v tom, že musíme společně najít opatření, které bude pomocnou rukou pro domácnosti a zároveň pro živnostníky a firmy, což je přesah, který musí řešit Ministerstvo průmyslu a obchodu, a musíme hledat pomoc na úrovni EU a státního rozpočtu. Z hlediska pomoci lidem budeme chtít v řádu dnů udělat legislativní úpravy tak, abychom dokázali modifikovat a zvýšit limity v rámci příspěvku na bydlení a abychom metodicky dokázali upravit i pravidla pro mimořádnou okamžitou pomoc. Aby tam, kde nebude stačit pomoc v rámci příspěvku na bydlení a zvýšení normativů, jsme to byli schopni doplnit touto pomocí,“ zmínil Jurečka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …