Jak jste mohli? Greta na europoslance ukazovala zdvižené prostředníčky

13.07.2023 18:13

Evropský parlament včera po nebývale těsném hlasování podpořil návrh na obnovu přírody na územích dotčených lidskou činností. Pro klíčovou součást environmentální politiky Evropské unie hlasovalo 336 poslanců, většinou z levicových skupin či liberálů. Proti se postavilo 300 zástupců pravicových frakcí včetně většiny nejpočetnějších lidovců. Europoslanci nyní začnou o konečné podobě pravidel vyjednávat se členskými státy. Při hlasování byla přítomná také známá aktivistka Greta Thunbergová, kterou reportér AFP zachytil, jak na europoslance ukazuje zdvižené prostředníčky.

Jak jste mohli? Greta na europoslance ukazovala zdvižené prostředníčky
Foto: Repro World Economic Forum
Popisek: Aktivistka Greta Thunbergová

Evropské země hlavně kvůli intenzivnímu zemědělství, odlesňování a rozšiřování městských ploch přicházejí o řadu druhů rostlin a živočichů. Podle odhadů expertů hrozí vymření až milionu druhů. Evropská komise proto loni navrhla normu, kterou vítají ochránci přírody, avšak zemědělci ji kritizují. Evropská unie by na jejím základě měla na pětině suchozemských a vodních ploch zavést opatření pro obnovu přírodních ekosystémů. Pravidla počítají s obnovou desítek tisíc kilometrů říčních koryt, rozšiřováním městské zeleně nebo zakládáním remízků či ploch k zadržování vody na části zemědělských ploch. Píše o tom mimo jiné ČT24.

Mezi jednoho z největších odpůrců návrhu patřil německý šéf nejsilnější lidovecké frankce Manfred Weber. Návrh podle něj neúnosně zkomplikuje život zemědělcům. 

Zásadní spor se pak mimo jiné vedl o to, zda a jak v normě stanovit podíl zemědělských ploch, kde mají vzniknout remízky, živé ploty, vodní nádrže, nebo další úpravy bránící odvodňování krajiny či erozi půdy. 

Jednání přihlížela také známá aktivistka Greta Thunbergová, která svůj postoj vyjádřila vztyčenými prostředníčky.

Server Blick.ch připomněl v této souvislosti také Gretina slova při protestní akci před budovou europarlamentu. Tehdy Thurnbergová uvedla, že poselství politikům zní: Rozhodněte se pro přírodu a lidi místo zisků a chamtivosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …