Jak můžete hájit anexi Krymu? Jde o mír v Evropě, varuje český expert

27.03.2019 12:24

„Ospravedlňování anexe Krymu nechápu. Nejde jen o Ukrajinu, ale o mír v Evropě,“ říká v rozhovoru pro deník Forum24.cz Jan Šír z katedry ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy. Od anexe Krymu si letos připomínáme pět let.

Jak můžete hájit anexi Krymu? Jde o mír v Evropě, varuje český expert
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Podle Šíra byla anexe Krymu naprosto klíčovou událostí ve vývoji bezpečnosti Evropy od druhé světové války. „Jde o vůbec první pokus o anexi svrchovaného území cizího státu v Evropě po roce 1945. Všichni víme, kam toto chování v druhé polovině 30. let vedlo. Zejména náš národ s tím má docela neblahé zkušenosti. Věřím, že něco jako národní paměť ještě existuje,“ zmínil k tomuto problému Šír. Debatu o Ukrajině u nás považuje za emocionální a málo věcnou.

Původní text ZDE

„Zapojuje se do ní leckdo, na čemž samozřejmě není nic špatného. Bohužel ti, kdo by k věci měli, nebo aspoň mohli mít co říci, tj. kdo se těmito otázkami zabývají profesně a kdo by mohli napomoci se v té informační mlze aspoň trochu zorientovat, se z nějakého důvodu drží stranou. Obecně velice postrádám právní rámování celého problému,“ zmínil Šír. 

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Ten se vyjádřil  také k listopadovému přepadení ukrajinských lodí ruským námořnictvem a zavlečení ukrajinských námořníků do Ruska. „Vyvrcholila tím ruská snaha o uzavření Azovského moře. Ono to k tomu spělo už od poloviny loňského roku, kdy Rusko provizorně uvedlo do provozu most, který nezákonně postavilo přes Kerčskou úžinu a který propojuje ruskou pevninu a okupovaný Krym. S tím i dramaticky vzrostla frekvence kontrol komerčních lodí plujících do ukrajinských přístavů, zejména Mariupolu a Berďansku, na pobřeží Azova,“ uvedl. Dodal mimo jiné i to, že celý incident ukázal, nakolik je Rusko schopno využít k válečným cílům i civilní infrastrukturu. 

„Ukrajina má naprosto zásadní význam pro bezpečnost a stabilitu celého evropského kontinentu. Málokdo si ale uvědomuje, že na Ukrajině nejde jen o Ukrajinu samotnou, ale i o zachování mezinárodního uspořádání, které je založeno na pravidlech chování a na principech a normách mezinárodního práva. I v tom spočívá náš zájem. Za to, že v Evropě máme mír a že se tu žije tak dobře, vděčíme právě tomu, že některé způsoby a chování po roce 1945 už nejsou možné. A přesně na tohle Rusko útočí. Proto je tolik důležitá politika neuznání, kterou Západ ve vztahu k anexi Krymu a válce na Ukrajině důsledně drží,“ uzavřel s tím, že i proto jsou tak důležité sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…