Jak se na to tvářila Čaputová? 2,3 milionu eur vyletělo komínem! Její bývalá strana je pro smích

04.03.2020 18:15

Komentátor Robert Troška analyzuje víkendové slovenské volby jako propadák neomarxistů a velký úspěch konzervativců. „Konzervativně laděné strany na Slovensku zaznamenaly drtivé vítězství, které ještě před 14 dny nikdo nečekal,“ píše Troška. Jako obrovské zklamání naopak hodnotí neúspěšnou snahu dostat se do parlamentu v případě koalice Progresivní Slovensko/Spolu, odkud vzešla prezidentka Zuzana Čaputová. Toto hnutí navíc investovalo do předvolební kampaně nejvíce peněz, a i proto je nyní na Slovensku pro smích.

Jak se na to tvářila Čaputová? 2,3 milionu eur vyletělo komínem! Její bývalá strana je pro smích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

„Voliči na Slovensku chtěli po skandálech s nájemnými vraždami sahajícími až do nejvyšších pater politiky v parlamentních volbách roku 2020 změnu. Vítězem voleb je charismatický Igor Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO), které dosáhlo 25 % hlasů. Přičemž růst preferencí hnutí zaznamenalo hlavně v posledních 14 dnech voleb, kdy dokázalo poskočit z 13 % na výsledných 25 %. Naprosto fenomenální úspěch, který nemá v historii voleb nejen na Slovensku obdoby,“ píše Troška na serveru Neviditelný pes a upozorňuje, že ještě na podzim mělo hnutí dokonce jen kolem 5 %.

                                                                               Zdroj: Neviditelnýpes.cz

Podle Trošky bylo hlavní prioritou pro voliče skoncování s klientelismem a korupcí. „A tyto tužby nejlépe vyplnil ve svých vystoupeních a kritice vládní strany vítěz voleb Igor Matovič. Na jeho kandidátce najdeme převahu konzervativně laděných osobností z křesťanského prostředí. Sám Matovič se vyjádřil proti zavedení registrovaného partnerství, adopcím dětí homosexuálními páry a nelegální migraci,“ hodnotí Troška vítěze voleb jako velmi konzervativní stranu.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17244 lidí

Co se týče neúspěšných stran, nezaujal Trošku ani tak pád dlouholetého hegemona Směr - SD, ale zejména neúspěch koalice Progresivní Slovensko/Spolu. „Drtivá porážka koalice sdružující slovenské pokrokáře podporované prezidentkou Čaputovou, kteří se do sněmovny přes sedmiprocentní práh nedostali,“ píše Troška s tím, že jde o překvapení.

„Parlamentní volby ukázaly, že hodnotově se s levicově liberálním programem drtivá většina slovenských voličů rozchází a že volba aktivistky Čaputové prezidentkou byla výslednicí vyhrocené politické situace po úkladné vraždě novináře a jeho snoubenky, jejího šikovného PR týmu a konečně silné podpory médií prezentujících současnou prezidentku coby novodobou Janu z Arku,“ má jasno Troška. Koalice PS-SPOLU navíc do předvolební kampaně vložila zdaleka nejvíce peněz, konkrétně 2,3 milionu eur (57 milionů korun). I proto je Slovákům nyní pro smích a na internetu se objevilo množství komických reakcí. Jedna zobrazuje koaliční lídry, kterak spolu po volbách hrají konzoli PlayStation (PS, tedy slovní hříčka na název koalice "PS-Spolu").

                                                                                               Zdroj: satirická FB stránka „Kripláže“

Stranou, která investovala druhou nejvyšší částku, byl Směr - SD, který po patnácti letech volby neopanoval. Ficova strana dala na kampaň 2,2 milionu eur (55 milionů korun) a je zřejmé, že ani vysoké náklady na kampaň k úspěchu ve volbách nevedou. Své by o tom mohla vyprávět i strana Za Lidi exprezidenta Andreje Kisky, která skončila na chvostu se ziskem 6 % hlasů. ačkoliv investovala 1,7 milionu eur (42 milionů korun). 

Zastavuje se také u relativního neúspěchu nacionalistické Kotlebovy strany LSNS. „Ta nezaznamenala výraznější úspěch s necelými 8 %, i když předvolební průzkumy jí věštily dvouciferný výsledek,“ píše Troška s tím, že slovenská veřejnost se nepodvolila vábení neomarxistů. Navzdory přání pokrokově laděných médií a politiků si většina voličů udržela zdravý rozum a volila uvážlivě spíše konzervativně laděné politiky. Extrémní levice (koalice Progresivní Slovensko) ani extrémně nacionalistické strany neuspěly, a to je určitě pro budoucí vývoj na Slovensku dobře,“ věří Troška, že volební výsledek je pro Slovensko příznivý.

Troška také upozorňuje na fakt, že 27 % hlasů získaly strany, které se nakonec do parlamentu nedostaly. „V důsledku této skutečnosti se zvýší procentuální zastoupení jednotlivých stran podle počtu mandátů. Vítězné (OĽaNO) Igora Matoviče získá ve 150členném parlamentu 53 křesel, což odpovídá 35 % (oproti 25 % odevzdaných hlasů), podobně Jsme rodina získá 17 křesel (11 % oproti 8 % odevzdaných hlasů) a můžeme pokračovat i u dalších stran,“ vypočítává Troška

„Přejme Igoru Matovičovi, příštímu slovenskému premiérovi, hodně úspěchů při změnách, které chce v rámci protikorupčního tažení dosáhnout. Určitě to nebude mít jednoduché,“ píše na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …