Jak se žije u přátel v Turecku: Nadáváš u televize na prezidenta, můžeš jít do vězení. A už se udává i v rodinách...

24.02.2016 20:54

Nejlepší turecký fotbalista má problém. Hakan Sükür, jenž stál u tureckého úspěchu v roce 2002 a pomohl týmu získat bronzovou medaili na mistrovství světa, může prožít až čtyři roky ve vězení za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom ČTK. Podobný problém má i manželka, která nadávala prezidentovi doma u televize. Udal ji manžel. Kritika tureckého prezidenta se zkrátka nenosí.

Jak se žije u přátel v Turecku: Nadáváš u televize na prezidenta, můžeš jít do vězení. A už se udává i v rodinách...
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Sükür měl urážet prezidenta Erdogana na Twitteru, za což mu hrozí až čtyři roky vězení. Fotbalista se ale brání, že jeho kritika nemířila přímo na prezidenta. Turečtí vyšetřovatelé to ale podle informací ČTK vidí jinak.

Server Novinky.cz dokazuje, že to není jediný případ, který turecké úřady prošetřují, pokud jde o urážku prezidenta. Pan Ali zažaloval manželku poté, co doma u televize opakovaně urážela tureckého prezidenta Erdogana. „Opakovaně jsem ji varoval a ptal se jí, proč to dělá. Vždyť náš prezident je dobrý člověk a udělal toho pro Turecko tolik pozitivního,“ citoval čtyřicetiletého Aliho D. turecký list Yeni Safak. 

Manžel je přesvědčen, že jednal správně. „I kdyby to byl můj otec, kdo by nadával či se jinak slovně otíral o prezidenta, neodpustil bych mu to a žalobu podal,“ tvrdí. Jednání své něžné polovičky si nahrál na video a nahrávku předal úřadům.

Urychleně ale zareagovala i zmíněná manželka. Zažádala o rozvod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…