Jak si rozumějí prezidenti Zeman a Putin? I na to odpovídal Hynek Kmoníček

31.08.2015 19:27

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky zavítal do pondělního Interview ČT24, kde se věnoval uprchlické krizi. Vysvětloval, proč se prezident právě kvůli ní setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jasně se také vyjádřil k tomu, jaké uprchlíky bychom měli přijímat a jaké nikoliv. Srovnal Eritrejce a Syřany. Prvně jmenované by rozhodně nepotěšil. Nakonec Kmoníček přidal pár slov na adresu exministra Alexandra Vondry (ODS).

Jak si rozumějí prezidenti Zeman a Putin? I na to odpovídal Hynek Kmoníček
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

V úvodu hájil prezidenta Zemana v otázce uprchlické krize. Podle jeho názoru smí prezident k této debatě přispět stejně jako kdokoli jiný. Přidal i jeden příklad, že prezident nejen prokládá své hovory jedním bonmotem za druhým, ale snaží se situaci řešit. „Bez pomoci Vladimira Putina se nezmění postoj Ruska v Radě bezpečnosti OSN. A bez souhlasu OSN nebude moci EU podnikat operace v libyjských vodách. A tam to všechno začíná,“ konstatoval host s poukazem na to, že se prezident Zeman v Číně i proto setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Dodal také, že při setkáních obou prezidentů nehrají roli vzájemné sympatie. „Každý ze státníků hájí názory své země,“ konstatoval Kmoníček. České a ruské zájmy přitom vždy nejsou úplně ve shodě.

V Eritreji není žádná válka, takže...

V obecné rovině má Kmoníček za to, že Češi nejsou xenofobní, protože v Praze najdeme asi tak čtyři cizince na jednoho Čecha. Nemá nic proti tomu, aby Česká republika přijímala uprchlíky, ale ne na základě kvót, jen na základě dobrovolnosti, která nás nezruinuje. Občan, který si platí daně, má podle hosta právo na to, aby mu jeho stát zajistil co nejvyšší míru bezpečnosti. Na tom musejí pracovat především tajné služby, které musejí běžence prověřovat.

Následně poukázal na to, že do Evropy míří Eritrejci, ale nemíří sem občané sousední Etiopie, která je mnohem větší a ekonomicky podobně slabá. „To, co se změnilo, je to, že existuje cesta přes přístav v Libyi, o kterém víme,“ podotkl Kmoníček. V Eritreji přitom není žádná válka. Eritrejci ve své zemi natolik trpí chudobou, že z ní prchají např. do Velké Británie, aby odtamtud posílali peníze zpět domů, kde tolik strádali. Tak to alespoň popsal host. Tady vidí rozdíl oproti Syřanům. Ti prchají ze své země kvůli válce.  

Západní politici, kteří nás kritizují za to, že přijímáme málo uprchlíků, by si měli uvědomit, že přijímáme uprchlíků hodně, jen nejsou ze zmíněné Eritreje. Uprchlickou krizi navíc způsobily především státy, které dnes volají po povinných uprchlických kvótách. Naproti tomu OSN podle Kmoníčka odvádí dobrou práci. Pokud tuto organizaci kritizuje např. exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), podle hosta to vypovídá o jediném. Konečně se ukazuje, že je Saša Vondra v zásadě americkým republikánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…