Jak stárnu, tak moudřím, perlil Zeman před publikem. A rýpl si do zákona, který proti němu sepsal poražený Dienstbier

15.09.2016 16:43

„Pane prezidente, vítej v jedné z nejnádhernějších částí Pardubického kraje a doufám, že se ti tady líbí,“ řekl úvodem setkání prezidenta Miloše Zemana s občany ve Rváčově v Pardubickém kraji hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Jak stárnu, tak moudřím, perlil Zeman před publikem. A rýpl si do zákona, který proti němu sepsal poražený Dienstbier
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě pardubického kraje

Rváčov se pyšní titulem Vesnice roku. „Život na venkově je méně anonymní, a tedy i přátelštější než život ve městě a často neznáte sousedy na patře, natož v domě,“ zmínil pozitiva vesnic Zeman. Dokonce si i myslí, že se budou na vesnicích zachovávat pošty i knihovny, neboť lidé se budou na důchod do vsí vracet. Následně připil na úspěch všech malých obcí. „Na zdraví všech malých obcí,“ řekl.

„Co vás potěšilo v poslední době?“ zněla pak první otázka v diskusi. „Návštěva Angely Merkelové. Protože jsem jí mohl říct větu: Když si pozvete někoho k sobě domů, tak jej také neposíláte na oběd k sousedům,“ řekl za smíchu přítomných Zeman.

Ani ve Rváčově pak hlava státu neodpověděla na to, zda bude kandidovat. „Rozhodnu se v březnu příštího roku. 8. března jsem byl inaugurován jako prezident. A protože to bude čtvrté výročí inaugurace, tak je poctivé, abych zrovna u této příležitosti oznámil své rozhodnutí. Počkejte několik měsíců a zcela jistě se mého rozhodnutí dočkáte,“ uvedl Zeman. Rýpl si také do Kroměřížské výzvy. „Nominovala hned 25 mých protikandidátů, z nichž většina o tom neví,“ sdělil.

Mezi lidmi měl mnoho podporovatelů, kdy jeden z nich dokonce uvedl, že by si přál, aby mu kouzelník David Copperfield odmazal třicet let. „Před třiceti lety jsem však byl daleko hloupější než dnes. Stářím člověk moudří. A to do určitého kritického věku, který se jmenuje senilní demence. Pak nastává infantilita, kdy je potřeba plenek a začnete žvatlat. V tomto stadiu ještě nejsem, stále moudřím,“ zmínil prezident.

Řeč přišla i na Ochranný svaz autorský, který hodlá zdražit poplatky, což ztíží pozici všem organizátorům akcí. „Jsem rovněž členem Ochranného svazu autorského. Protože jsem napsal několik knížek a pobírám z nich tantiémy, nemám důvod to tajit. Tantiémy činí 1 500 korun ročně. A s touto výhradou říkám, že je to vyděračská organizace, která, když hospodský pustí v hospodě rádio, musí z toho platit poplatky. Nároky té organizace jsou přehnané,“ sdělil.

„Velká Británie byla a dosud je takzvaným čistým plátcem evropského rozpočtu. Její odchod bude znamenat snížení příjmů evropského rozpočtu přibližně o patnáct procent. A to samozřejmě pocítí i Česká republika, která je naopak čistým příjemcem. Jestliže od Evropské unie dostáváme desítky miliard korun navíc oproti tomu, co sami do evropského rozpočtu platíme, proč bychom odcházeli. Proč bychom zabíjeli slepici, která nese zlatá vejce,“ zeptal se v souvislosti s Brexitem Zeman.

Další občanka se zeptala na Lex Babiš. „Máme-li přijímat zákony kvůli jednomu jedinému člověku, je to špatně. Já jsem na tom podobně – ve sněmovně nyní leží Lex Zeman o omezení prezidentských pravomocí. Je to absurdní,“ sdělil prezident s tím, že autorem tohoto zákona je neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. „Nikdo nepochybuje, že Tomáš Baťa byl úspěšný podnikatel. Málokdo ví, že to byl také starosta Zlína. A on z toho Zlína vybudoval moderní krásné místo. Nebraňme lidem, kteří ve svém životě něco dokázali, aby vstupovali do politiky. Nepřijímejme zákony, které jsou přijaty vůči jedné osobě, neboť dobrý zákon musí být zákon obecný,“ dodal. 

Když se do diskuse zapojily děti, přišla řeč i na snídani. „Snídám doma a nejraději mám křupavý rohlík a čaj,“ sdělil. Závěrečné otázky pak směřovaly k veřejným zakázkám, ale také ke krádeži standarty prezidenta republiky. „Prezidentská standarta není vlastnictvím žádného konkrétního státníka. Je to jeden ze státních symbolů. Stržení prezidentské standarty se uskutečnilo podruhé. Poprvé bylo 15. 3. 1939,“ řekl Zeman.

Závěrem Zeman připnul prezidentskou stuhu na prapor obce, následně převzal i dary z rukou představitelů obce. Jeho další kroky míří do Poličky, kde chce uctít památku hudebního skladatele Bohuslava Martinů a navštívit poličský pivovar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…