Jak to bude s pokutami za kontrolní hlášení k DPH? Andrej Babiš promluvil

19.04.2016 21:28

Finanční úřady zřejmě budou moci prominout firmám pokuty za nedodání kontrolních hlášení o dani z přidané hodnoty (DPH). Počítá s tím jedna z úprav, kterou dnes sněmovna posunula do závěrečného kola schvalování spolu s novým celním zákonem. Zmírnění sankcí ocenila i pravicová opozice, a tak změnu čeká v dolní komoře zřejmě hladké přijetí. Zprávu přinesla ČTK.

Jak to bude s pokutami za kontrolní hlášení k DPH? Andrej Babiš promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že prominutí se bude týkat pokut v pevné výši 10 000, 30 000 a 50 000 korun v případě, kdy kontrolní hlášení nebylo podáno z ospravedlnitelných důvodů. Automaticky bude moci být prominuta tisícikorunová sankce za opožděné podání hlášení, pokud plátce sám svou chybu napraví. „Tato úprava bude vztažena i na případy, které nastaly před účinností navrhované změny,“ uvedl ministr.

Pokutu 1 000 korun musejí nyní uhradit ti, kdo kontrolní hlášení dodají pozdě bez vyzvání úřadu. Pokutu 10 000 korun musejí zaplatit ti, kdo kontrolní hlášení dodají v náhradní lhůtě na základě výzvy úřadu. Pokutu 30 000 korun dostanou ti, kdo by nevyhověli výzvě úřadu na změnu, doplnění nebo potvrzení údajů v hlášení. Pokuta 50 000 korun hrozí firmě, která by kontrolní hlášení nepodala ani v náhradní lhůtě.

Soubor souvisejících úprav zákonů o Finanční správě a o Celní správě

Sněmovna by o změnách mohla rozhodovat už za týden. Poslanci žádné zásadnější návrhy nevznesli až na předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru, který by chtěl v zákoně zachovat současné podmínky svobodných celních pásem, ve kterých se nevybírá clo ani DPH.

Nový celní zákon má v návaznosti na celní kodex EU mimo jiné zjednodušit celní řízení pro menší firmy a dovozce. Norma má také sjednotit současné postupy pro výkon celního dohledu, celní kontroly a celního řízení včetně zajištění cla, jeho vyměření a následného výběru. Pro cla a obchod by se tak měly ve větší míře využívat moderní nástroje a technologie, především elektronické prostředí.

S novým zákonem vláda předložila i soubor souvisejících úprav zákonů o Finanční správě a o Celní správě. Tyto úřady podle Babiše získají celostátní působnost k provádění daňové kontroly. Celníci nově budou moci prověřovat spáchání trestných činů v oblasti DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…