Jak to bylo s penězi STAN? Komentář naznačuje pozadí

20.01.2022 11:21 | Glosa

Hnutí Starostové a nezávislí se po volbách ocitlo v problémech. Ať už kvůli končícímu poslanci Janu Farskému, tak kvůli finančním darům pro hnutí STAN. Komentátor MF Dnes Petr Kolář naznačil. že Starostům a nezávislým mohli na tyto problémy zadělat občanští demokraté. Aby oslabili koaličního partnera.

Jak to bylo s penězi STAN? Komentář naznačuje pozadí
Foto: Twitter
Popisek: Pozměněné logo hnutí STAN

Poté, co se hnutí ANO Andreje Babiše vydalo na cestu do opozice a hnutí STAN se začalo chystat na roli vládní strany, MF Dnes upřela pozornost na financování právě hnutí STAN. To totiž po volbách obdrželo několik darů od sta do dvou set tisíc korun. Některé pocházely od firem napojených na daňový ráj na Kypru. A podle serveru Seznam Zprávy navíc jeden z darů pochází od firmy s trestně stíhaným podnikatelem.

Zástupci STAN v čele s Rakušanem k tomu nejprve uváděli, že neporušili zákon a že si všechny dary v rámci možností prověřují, ale po čase se přece jen rozhodli, že část darů vrátí. Jde o 3,4 milionu korun.

„Pozoruhodné bylo, když následně Ekonomický deník informoval, že jim pár dní předtím identické informace nabízel pracovník známé velké české PR agentury Bison & Rose. ‚Bisony‘ před dvaceti lety zakládali a poté spoluvlastnili Miloš Růžička s Jiřím Bisem, své podíly oficiálně prodali v roce 2018 a od té doby jsou ve firmě „konzultanty“. Především Růžička měl v minulosti na starosti PR sociální demokracie, hlavně někdejšího prvního místopředsedy a ministra vnitra Milana Chovance,“ napsal k tomu komentátor MF Dnes Petr Kolář.

„Zajímavé na tom je, že Růžička léta radí také svému někdejšímu profesorovi politologie z Masarykovy univerzity v Brně, se kterým si vytvořili přátelský vztah. Jde o jistého Petra Fialu, toho času premiéra a předsedu ODS. V uplynulých týdnech se dokonce spekulovalo, že by Růžička mohl být jedním z Fialových oficiálních poradců na Úřadě vlády, což ovšem on sám označil za ‚naprostou blbost‘,“ rozvedl Kolář.

Nakonec dodal, že podobných konfliktů bude v koaliční vládě přibývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…