Jak to vypadá s hlasováním poslanců ANO? Podívali jsme se

02.02.2017 11:05

Když se před časem objevil na stránce Neovlivní.cz článek, který mapuje budoucnost některých poslanců ANO v dalším volebním období, zazněla i tato věta: „Martin Komárek, Jiří Holeček či Matěj Fichtner. Když se v politickém zákulisí hnutí ANO mluví o tom, kdo má opětovnou kandidaturu nahnutou, tato tři jména padají nejčastěji." ParlamentníListy.cz se na některé jednotlivce podívaly optikou jejich účasti na hlasování.

Jak to vypadá s hlasováním poslanců ANO? Podívali jsme se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Z těch, které web zahrnul na černou listinu politiků, kteří už v poslaneckých lavicích neusednou, je účast na hlasování různorodá. „O článku vím, je zajímavé, že se shoduje s tím, co říká i Faltýnek, asi je to jen náhoda, že o tom pak paní Slonková napsala," uvedl náš sněmovní zdroj. Ani on však nepopírá fakta. „V Praze by někteří být neměli, třeba Holeček. Co se Komárka týká, to nevím, ale když jsem ho potkal, byl opilý," doplnil.

Martin Komárek a jeho účast na hlasování? Ta činí nadprůměrných 77,6 procenta. Je to více než Faltýnkův kolega Jan Volný, který má účast 75,6 procenta. Co se zbylých jmen týká, nad osmdesát procent účasti mají poslanci Pilný nebo Kolovratník. U písmena K se ParlamentníListy.cz podívaly namátkou na předsedu TOP09 Miroslava Kalouska. Ačkoli není členem vlády, ani koalice, hlasování evidentně neprožívá, účastnil se ho z 64,4 procenta. Mimochodem: u předsedy opoziční ODS Fialy se jedná o rovných 75 procent.
 
„Jak to bude s kandidátkami, zatím nikdo neví. Jarda (Faltýnek) má mít prý za úkol dát do kupy 30 procent všech jmen, Babiš po něm chce zejména pracovité lidi. On to podle mého bude brát hodně po staru, kdo jde s ním a proti němu. Do první kategorie si napište Radka Vondráčka, do druhé třeba Zdeňka Soukupa, vesměs rozumného kolegu,“ dodal náš zdroj. Navzdory tomu, že se svou kandidaturou nepočítá, své jméno veřejnosti prozradit nechtěl. „Aby se mi Faltýnek s Volným mstili, o to jako nestojím,“ uzavřel.

Faktem zůstává, že ačkoli poslanci nejsou na hlasování přítomní, tedy de facto nepracují, pobírají 100 procent své odměny.  Tématu se budeme věnovat i nadále, tentokrát vzhledem k účasti a „pracovitosti“ členů vládního kabinetu Bohuslava Sobotky. 

 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…