Jak ubránit zemi? Debatovali Ivan Gabal s Janou Černochovou

09.07.2015 22:59

Hosty první části pořadu Události, komentáře byli ministr obrany Martin Stropnický a členové výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) a Ivan Gabal (KDU-ČSL), kteří debatovali o české armádě.

Jak ubránit zemi? Debatovali Ivan Gabal s Janou Černochovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pietní akt v Ostravě

Ministr obrany Martin Stropnický v pořadu sdělil, že počet českých profesionálních vojáků je na čísle sedmadvacet tisíc. Zároveň prý máme dvanáct set až patnáct set vojáků v záloze, přičemž bychom jich měli mít pět tisíc. „V současnosti nejsme připraveni na nějakou opravdu krizovou situaci,“ řekl v televizi Stropnický s tím, že zájem o armádu ale je, a je tedy také z čeho vybírat.

Podle něj není být takzvaným záložákem žádný byznys, ale je to jakési gesto dobré vůle. „Záložákům ale chceme umožnit, na jejich přání, možnost zahraničních misí,“ řekl a připomněl, že je každý stát povinen starat se o svou bezpečnost.

Podle členky výboru Jany Černochové by Stropnického ministerstvo mělo mít ambici přijímat žádosti do záložních armádních řad klidně už od zítřka.

Její kolega z výboru Ivan Gabal v pořadu následně řekl, že se generální štáb a ministerstvo obrany zabývaly otázkou rozšíření základny, které chyběla kapacita. „Klíčem k tomu, abychom dokázali poskytnout i přijmout, je podle mého názoru profesionální armáda a její zálohy,“ řekl s tím, že ze všeho nejdůležitější je prostě doplnit armádu.

Podobný názor zastává ostatně i Černochová, podle níž je u nás celá řada mladých lidí, která chce být profesionály. „Mohou se jimi stát i přes ty zálohy,“ podotkla s tím, že požadavky na „záložáky“ a profesionály jsou podobné, a tak není problém, aby se zálohy po čase staly profesionálními. „Je důležité začít už na středních školách,“ řekl Černochová a dodala, že v zahraničí to třeba funguje.

Zároveň vyděsila moderátora pořadu tím, že si vojáci v záloze de facto musejí obstarat sami své vybavení. „Naše armáda neoblékne vojáky, záložáci dostanou jen to, co zbyde,“ nastínila poslankyně současný stav armády a dodala, že můžeme mít klidně padesátitisícovou armádu, ale stát pro ni nemá vybavení, tak je to stejně k ničemu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…