„Světovou odbornou veřejností jsou všeobecně uznávány právě dva základní způsoby čištění Augiášova chléva. A to český a Herkulův,“ konstatuje úvodem Sládek.
Jak následně Sládek popisuje, vstup do Augiášova chléva je jen velmi obtížný. „Zavalený je mrvou takřka po strop. Ovšem uvážlivý český čistič přistupuje k tak důležitému úkolu velmi zodpovědně. Každý kravinec potěžká, v rukách přehodí, ze všech stran prozkoumá, než jej vyhodí, protože by se třeba mohl hodit, anebo není zase až tak špatný, aby se musel vyhodit. I když nějaký kravinec nakonec vyhodí, neznamená to jeho úplný konec. Takový český pracovník se k témuž kravinci může vrátit znovu, a to dokonce několikrát. Takto stojí na hromadě hnoje, do kterého se při svém rozvažování propadá stále hlouběji, až v něm nakonec utone. Mnohdy takto promarní i celý život. Mrvy mezitím samozřejmě přibývá a přírůstkem je potom i zdechlina českého mudrlanta,“ konstatoval Sládek.
Herkulův způsob je podle něj mnohem rychlejší a účinnější, ale českými badateli je v jeho případě vytýkáno, píše Sládek, že by také s některým bezcenným kravincem mohl být ztracen i ten hodnotný. „Herkules totiž do chléva ani neleze. Zavede do něj proud pořádné řeky a vymete chlév najednou a celý. Žádné přebírání, žádné zvažování, prostě pro Herkula je to v jeho mladickém zápalu jenom hnůj, který je třeba odstranit. A samozřejmě všechen a nejlépe najednou, aby se člověk mohl po práci umýt a jít se věnovat důležitějším věcem, jako třeba životu samotnému,“ dodává Sládek.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: vef