Jak vyřešíme uprchlickou krizi? Europoslanci dostali další nápad

15.12.2018 21:30

V roce 2018 dorazilo do Evropské unie několikanásobně méně migrantů a uprchlíků než v roce 2018. Přesto jich i letos přišly desítky tisíc. Evropští politici proto hledají cesty, jak omezit ekonomickou migraci, ale současně pomoci uprchlíkům, např. lidem prchajícím před válkou. Europoslanci proto přišli s jedním nápadem.

Jak vyřešíme uprchlickou krizi? Europoslanci dostali další nápad
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Europoslanci hledají cesty, jak omezit nelegální migranty směřující do EU, ale zároveň přemýšlejí, jak pomoci lidem, kteří to opravdu potřebují. Např. těm, kteří prchají před válkou. Podle informací serveru Aktuálně.cz europoslanci uvažují o zavedení tzv. uprchlických humanitárních víz.

„Humanitární vízum je omezené povolení pro vstup do určité členské země Evropské unie. Jeho zavedení má umožnit lidem usilujícím o získání azylu v unijních zemích, aby požádali o víza i mimo evropské území. Uprchlík by musel podat žádost, kde by doložil důvody, proč chce v EU získat azyl. Humanitární vízum by mu pak vydala ambasáda nebo konzulát členských zemí EU v zemích třetího světa. V ideálním případě by se tak oddělili ekonomičtí migranti od těch lidí, kteří skutečně prchají před válkami a politickým pronásledováním,“ napsal server.

Humanitární vízum by mohl dostat např. člověk, který ve vlastní zemi čelí násilí kvůli víře, kterou vyznává. Typickým příkladem může být křesťan v Sýrii nebo v Iráku.

O zavedení humanitárních víz již hlasoval Evropský parlament, který je podpořil většinou 429 poslanců. 194 členů tělesa bylo proti a dalších 41 politiků se zdrželo. Teď musí tento návrh projednat Evropská komise. Až Komise připraví konkrétní legislativní návrhy, bude je muset projednat Rada EU a znovu také Evropský parlament.

„Existuje všeobecně sdílený názor, že migrace je mimo jakoukoli kontrolu, žádné empirické důkazy pro podporu těchto tvrzení ale neexistují,“ uvedl zpravodaj návrhu humanitárních víz López Aguilar. „Je třeba odlišit fakta od dojmů,“ žádal občany EU.

Cílem europoslanců je především zastavit umírání uprchlíků a migrantů. Jen za rok 2018 jich ve Středozemním moři zemřelo přes 2100. Současně chtějí zarazit nelidský byznys pašeráků lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…