Jako břitva. Čtěte o nové vládkyni Polska, která nechce uprchlíky ani euro

26.10.2015 8:34

Základní údaje o Beátě Szydlové (52), jež je na čele kandidátky strany Právo a spravedlnost (PiS), která podle odhadů výsledků přesvědčivě vyhrála volby do polského Sejmu. Zpracovala agentura ČTK.

Jako břitva. Čtěte o nové vládkyni Polska, která nechce uprchlíky ani euro
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

Anketa

Prezident Zeman řekl, že uprchlíci používají své malé děti jako živé štíty. Vadí vám toto prohlášení?

3%
97%
hlasovalo: 13250 lidí

- Vystudovaná etnografka Szydlová je považována za představitelku moderní podoby PiS, která nechce být vnímána jako strana jednoho muže kritizovaného kvůli příliš radikálnímu odporu k EU či prosazování zájmů církve.

- Předseda PiS Jaroslav Kaczyński ji na první místo kandidátky letos v červnu vybral se zdůvodněním, že je „současně mladá i zkušená“. Szydlová se již osvědčila při vedení úspěšné kampaně kandidáta PiS Andrzeje Dudy před květnovými prezidentskými volbami.

- Letos v červnu se Szydlová důrazně vyslovila proti přechodu Polska na euro. Zavedení společné evropské měny v její zemi by podle ní skončilo podobnou krizí, v jaké je nyní Řecko.

- Rovněž odsoudila zářijové hlasování Polska na summitu EU pro přerozdělení 120 000 uprchlíků z Itálie a Řecka, kdy Polsko má podle plánu přijmout 4500 běženců. Slíbila, že pokud bude v čele vlády, postoj Polska změní.  „Podpořit Maďarsko, Českou republiku a Slovensko (ohledně uprchlických kvót) bylo v našem zájmu,“ prohlásila pro tisk.

- Uprchlickou krizi označila za problém, který ze zahraniční politiky zajímá nejvíce Poláků, a prohlásila, že vláda na něj marně hledá řešení.

- Rovněž nedávno uvedla, že Polsko musí mnohem těsněji spolupracovat se svými středoevropskými sousedy včetně ČR, pokud jde o témata jako je migrace, a to navzdory tomu, že tyto státy udržují dobré vztahy s Ruskem.

- Slíbila, že po vítězných volbách sníží věk pro odchod do důchodu, zvýší částku příjmů osvobozenou od daní a rodinám pomůže částkou 500 zlotých na každé dítě (asi 3200 korun).

- Poslankyní Sejmu je Szydlová od roku 2005, kdy také vstoupila do strany PiS. Od 24. července 2010 je místopředsedkyní této strany.

- Narodila se 15. dubna 1963 v Osvětimi. Vystudovala etnografii na Jagellonské univerzitě v Krakově. V letech 1989–1995 působila na tamní Fakultě filozofie a historie.

- V letech 1987–1995 pracovala v Historickém muzeu v Krakově, později v Kulturním centru v Libiazi v Malopolském vojvodství. V období 1998–2005 byla starostkou města Brzeszcze.

- Podle komentátorů nepříliš výrazná politička je od roku roku 1987 vdaná za Edwarda Szydla, mají dva syny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…