Jako gestapo! Za znásilnění podmínka a tohle... Popelka jde do vězení. Před soudem zloba

20.02.2024 18:20 | Reportáž

"Mám problém přijmout verdikt tohoto soudu. Jsem občan Československa a budu respektovat rozhodnutí československých soudů a orgánů," řekl protivládní aktivista Jaroslav Popelka u úterního líčení. Soudce Jan Kratina ho za dvojnásobné porušení soudního zákazu vstupu do Prahy odsoudil na dva měsíce do vězení.

Jako gestapo! Za znásilnění podmínka a tohle... Popelka jde do vězení. Před soudem zloba
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Soud kvůli maření soudního rozhodnutí s Jaroslavem Popelkou

"Jsem vegetarián, takže jsem byl ve veganské restauraci, abych se ještě před případným vězením najedl nějakého pořádného jídla. Za komunistů jsem byl za mřížemi šestkrát a tehdy ty podmínky byly nesrovnatelně tvrdší," řekl nám protivládní aktivista Jaroslav Popelka. Stanul totiž před soudem kvůli maření soudního rozhodnutí. Přestože měl Prahu zakázanou, přijel do ní dvakrát demonstrovat. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Půl roku natvrdo?

Na sklonku loňského roku soud zamítl odvolání aktivisty Popelky, který byl v červnu 2023 odsouzen za podněcování k výtržnictví. Na jedné z demonstrací totiž vyzýval dav ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Soud potvrdil trest odnětí svobody v trvání čtyř měsíců podmíněně a zákaz vstupu do Prahy na osmnáct měsíců. Popelka se však letos zúčastnil dvou demonstrací před Úřadem vlády, čímž zákaz porušil. Pokaždé ho odvedla policie a sepsala s ním protokol.

"Ve střetu s tímto režimem máme dva velikté trumfy, které nevyužíváme. Jednak ústavní paragraf, který nám dává právo postavit se na odpor v případě, že režim nerespektuje demokratické principy. A také, že Československo bylo rozděleno v rozporu s ústavou," sdělil ParlamentnímListům.cz Popelka z Holešovské výzvy s tím, že tento soud je orgánem nelegitimního a nezákonného státu a jeho rozhodnutí bude tudíž také nezákonné. To už jsme s řadou jeho podporovatelů postávali před síní v budově Obvodního soudu pro Prahu 1.

Soudce Jan Kratina následně všechny vyzval ke vstupu a celkem devatenáct osob včetně České televize zaplnilo lavice pro veřejnost. Státní zástupkyně pak prohlásila, že podala návrh na Popelkovo potrestání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a nakonec v závěrečné řeči navrhla půlroční trest vězění. Popelka před tím sdělil, že vrcholní politici tohoto státu stále porušují zákony a nikdo z nich nebyl ještě potrestán, takže se cítí nevinen. Zopakoval následně slova o nelegitimnosti režimu, státních institucí a soudu.

Dva měsíce vězení!

Když začal Popelka citovat Ústavu, tak ho soudce zastavoval s tím, že ji zná, ale on krátce pokračoval. "Mám problém přijmout verdikt tohoto soudu. Jsem občan Československa a budu respektovat rozhodnutí československých soudů a orgánů," dodal. Popelkův obhájce ještě zmínil, že k zákazu Prahy byl jeho mandant odsouzen neprávem za své politické názory, protože nesouhlasil s tím, aby na Národním muzeu v Praze visela protiprávně vlajka Ukrajiny. Popelka k tomu dodal, že fasádu Národního muzea rozstříleli v roce 1968 Ukrajinci a násilí se při inkriminované demonstraci dopouštěla policie. Ohledně tohoto rozhodnutí se prý budou obracet na Ústavní soud.

Soudce Kratina přerušil líčení za účelem přípravy rozhodnutí. Na chodbě bylo slyšet hlasy Popelkových podporovatelů, že to připomíná gestapo, když se obyčejní lidé budou zavírat za názory. "Jsem z toho špatná. Za znásilnění se dávají podmínky a tady tohle. Strašná absurdita," povzdychla si jedna paní.

Nakonec soudce vyřkl ortel: "Odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání dvou měsíců a zařazuje se do věznice s ostrahou." Soudce Kratina následně mimo jiné vysvětlil, že vyměřil trest na spodní hranici zákonné trestní sazby, protože lze udělit trest až dva roky, ale soud přihlédl k jiným trestním řízením, která vede s jinými pachateli. Na odchodu odsouzený Popelka sdělil: "Odvolám se!"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako gestapo ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBabička , 20.02.2024 20:02:12
S tím, že nemá ukrajinská vlajka na Národním muzeu co dělat souhlasím. Rozhodně nemá co dělat ani na ostatních pamětihodnostech České republiky. Kdo nařídil vyvěšování ukrajinské vlajky na úřadech a státních památkách byl podle mne fakt ......

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…