Jako na geniálního režiséra vzpomínají na Jakubiska kolegové z kulturní obce

26.02.2023 6:20

Jako na geniálního filmového režiséra vzpomínají na Juraje Jakubiska jeho kolegové z kulturní obce. Pro režiséra Jiřího Stracha to byl mistr imaginace, obrazotvornosti, fantazie a neskutečné filmařiny. Pro herce a režiséra Jiřího Mádla, který hrál v Jakubiskově velkofilmu Bathory, bylo natáčení velkým zážitkem, je rád, že se s ním pracovně potkal. Generální ředitel Národního filmového archivu (NFA) Michal Bregant podotkl, že Juraj Jakubisko patřil mezi klíčové osobnosti československé nové vlny. Všichni to uvedli ve vzpomínce na Jakubiska pro ČTK. Herečka Magda Vašáryová České televizi (ČT) řekla, že Jakubisko byl perfekcionista a natáčení s ním bylo psychicky velmi namáhavé.

Jako na geniálního režiséra vzpomínají na Jakubiska kolegové z kulturní obce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Režisér Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko, rodák z východního Slovenska, který žil léta v Praze, zemřel v pátek ve věku 84 let. Patřil k nejznámějším slovenským tvůrcům a přezdívalo se mu "Fellini východu". Za své kariéry natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů.

Strach se s Jakubiskem potkal v 90. letech na pražské FAMU, kde studoval a Juraj Jakubisko učil. "Oni si mě tam pak nechali jako odborného asistenta do roku 2022, takže jsme vlastně tři roky byli kolegové na katedře, což byl fantastický čas a pro mě další doktorát," řekl dnes ČTK. Zpráva o úmrtí ho velmi zasáhla. "Odešel jeden z mých vzorů filmařiny a odešel filmař, který se narodí ve středoevropském prostoru jednou za 100 let," dodal.

"Je to režisér, který velmi zásadním způsobem zasáhl do mého života, i když jsem s ním točila jen dva filmy," uvedla Vašáryová. Práce s Jakubiskem byla podle ní velmi náročná, byl "mimořádně" stále nespokojený s výkony herců. S režisérem natáčela v době vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a byla přitom, když mu jeho vzor Federico Fellini z Říma volal, aby přijel, že mu v Římě zajistí práci. S Jakubiskem natočila v roce 1969 i film Vtáčkovia, siroty a blázni, podle ní si ho komunisté vybrali jako film, který nesmí už nikdy vzniknout. Kvůli tomuto snímku vyloučili Vášáryovou na rok z vysoké školy. "Tím skončila nějaká moje akademická kariéra socioložky," dodala.

Jako přinejmenším specifickou označil práci s Jakubiskem herec a režisér Jiří Mádl, který si zahrál mnicha Cyrila v Jakubiskově velkofilmu Bathory (2008). "Byl to pro mě zážitek, protože mi bylo 18, když jsme spolu točili. Byl svůj a práce s ním a paní Jakubiskovou byla přinejmenším velmi specifická. Jsem rád, že jsem měl to štěstí se s ním pracovně potkat," sdělil dnes Mádl ČTK.

Režisér a producent Fero Fenič podotkl, že Jakubisko obohatil i jeho studio Febio. "Byl výjimečný slovenský filmový satelit, který šířil do světa ten nejkreativnější signál slovenské kinematografie. I když s občasným vlivem povětrnostních podmínek," uvedl na sociální síti.

Jakubiskovu výtvarnou činnost vyzdvihl na facebooku například spisovatel Ondřej Suchý. Ve vzpomínce na něj napsal, že zemřel jeden z geniálních filmových režisérů. "Přítel. Miloval jsem jeho úžasné obrázky, kreslené k různým příležitostem. Koukal jsem se mu přes rameno, když kreslil do notesu v Šemanovicích svou představu Nostalgické myši. Měli jsme k sobě vzájemnou úctu...Juraji - nezapomenu!," uvedl.

Jakubiska dnes připomnělo tweetem i české ministerstvo kultury. "Zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko, ’Fellini východu.’ Natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů; k nejznámějším patří Tisícročná včela, Perinbaba či velkofilm Bathory. Jakubisko získal řadu ocenění vč. Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii," uvedlo ministerstvo.

Podle šéfa Národního filmového archivu měl Jakubisko osobitý rukopis, využíval jak slovenské folklorní tradice, tak radikální energii šedesátých let, která usilovala o osvobození od klišé a stereotypů. "Jakubiskova tvorba byla bytostně autorská - on sám byl tvůrcem světa postav a příběhů, do nichž dokázal zahrnout osobní i historické a společenské zkušenosti. I díky tomu jeho filmy tak silně rezonovaly v mezinárodním prostředí. Nedílnou součástí Jakubiskovy tvorby byly fantaskní vize, často ovlivněné lidskou sexualitou i touhou po svobodě ve všech jejích podobách," zavzpomínal Bregant.

Slovenské divadlo, politici i tisk ocenili dílo zesnulého režiséra Jakubiska

Slovenské národní divadlo (SND), vrcholní slovenští politici i tisk ocenili dílo zemřelého režiséra Jakubiska. Rodáka z východního Slovenska, který léta žil v Praze, označili za legendu.

"Vedení Slovenského národního divadla přijalo s velkým zármutkem zprávu o úmrtí jednoho z nejvýraznějších slovenských režisérů Juraje Jakubiska," napsalo SND. S divadlem Jakubisko spolupracoval jako režisér dvou oper hudebního skladatele Eugena Suchoně.

"Jeho výjimečný filmařský styl dostal Slovensko do velkého filmového světa. Slovenský Fellini, jak mu často říkali, miloval volnost a fantazii a nechával pro ně prostor i ve svých filmech," uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že některé Jakubiskovy snímky se staly součástí kulturního dědictví země.

Podle premiéra Eduarda Hegera Jakubisko odešel do hereckého nebe, po sobě ovšem zanechal legendární díla, která tu zůstanou pro celé generace.

"Obrovská ztráta pro Slovensko i Česko. Opustil nás jeden z největších umělců naší doby. Budu si ho pamatovat jako charismatického člověka, lidského s krásným srdcem," uvedl předseda slovenské sněmovny Boris Kollár.

Podle listu Sme Jakubisko nemožné dělal skutečným, Slovákům dal vlastní magický realismus. Deník Pravda napsal, že Jakubisko byl kouzelníkem slovenského filmu, pohyblivým obrázkům dokázal vdechnout magii světa někde mezi nebem a zemí a obával se jen nudy, co vede do filmového pekla. Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska oznámil, že Jakubiska připomene ve svém vysílání.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…