Jako prdel na hrnec. Babiš chce položit vládu, ať rezignuje on. Kalousek prý podpoří vládu ČSSD. Válka oligarchů s kmotry. Totální masakr mezi politiky kvůli policii

13.06.2016 17:04

ANKETA Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskovém brífinku řekl, že pokud ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD po úterním zasedání Bezpečnostní rady státu podpisem stvrdí reorganizaci policie, měl by rezignovat, protože tím poruší koaliční dohodu. Chovanec totiž plánuje podepsat reorganizaci po jednání Bezpečnostní rady státu.

Jako prdel na hrnec. Babiš chce položit vládu, ať rezignuje on. Kalousek prý podpoří vládu ČSSD. Válka oligarchů s kmotry. Totální masakr mezi politiky kvůli policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec s Andrejem Babišem

Anketa

Doporučujete Andreji Babišovi, aby s hnutím ANO odešel z vlády?

76%
24%
hlasovalo: 4657 lidí

„Pokud to udělá, budeme požadovat, aby odstoupil,“ konstatoval vicepremiér s tím, že takový krok by zásadně ovlivnil vztahy v koalici. Babiš by ho vnímal jako porušení koaliční dohody. K tomu, jak by ANO případně postupovalo dál, se zatím vyjádřit nechtěl. „Nechci spekulovat. Já to dnes nevím, jak budeme reagovat,“ dodal.

Je to válka oligarchů s kmotry

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a zda souhlasí s Andrejem Babišem. Kauza politickou scénu ostře rozdělila. Někteří se domnívají, že jde o válku „prohnilých proti prohnilým“ v tom, kdo bude ovládat policii. Někteří míní, že tím Babiš chtěl vyvolat předčasné volby. Jiní tvrdí, že ČSSD a lidovci jsou domluveni s TOP 09 na menšinové vládě.

„Myslím si o tom své,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Tak koaliční dohoda je věcí koaličních stran – zjevně to chlapcům teď moc neklape. Každopádně si myslím, že věc není vůbec černobílá, jak se snaží veřejnosti namluvit ANO. Nemyslím, že by ministr vnitra měl rezignovat, a zbytek si musejí chlapci z koalice vyříkat mezi sebou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Nevím, v čem je to porušení koaliční dohody. To si musejí pánové Babiš a Chovanec vyřešit mezi sebou, ODS součástí této vlády není a ani by nechtěla být. Andrej Babiš jen využívá situaci k volebnímu boji. Občany tyto hádky nezajímají, důležité je, zda policie bude fungovat. Vzhledem k neustálým změnám názoru nelze navíc vyjádření Andreje Babiše brát vážně,“ uvedl předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Já jejich dohody neznám, tudíž to nemohu posoudit. A nebyla by alternativa, že by rezignoval Babiš?“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Není to spor hodných a zlých. Je to válka oligarchů s kmotry. Jsme svědky toho, jak ANO a ČSSD soupeří o politický vliv v policii, a to je nepřijatelné. Rezignovat musí Babiš i Sobotka. Jediným lékem, jak toto soupeření zastavit, jsou předčasné volby,“ vysvětluje předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„V koaliční smlouvě žádná zmínka o reorganizaci řízení ÚOOZ a ÚOKFK není. Takže nejde o problém koaliční smlouvy, ale o nepřijatelné přetahování o vliv. Otázka ústavní dělby moci a nezávislosti policie je vážná věc a doufám, že si to zodpovědní na Bezpečnostní radě státu vyříkají,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Nikdo z politiků nerezignoval za porušování čehokoli dobrovolně a je naivní to najednou čekat teď, když ČSSD a lidovci dali jasně najevo, že se ve vládě obejdou bez ANO. Tím Andreji Babišovi vyrazili z ruky jediné karty. Navržené změny v policii mají ‚svou logiku‘ – Sobotka, ani Kalousek, ani ODS nechtějí, aby se před volbami utrhla policie z řetězu a začala vyšetřovat cokoli spojeného s politikou. Případ Nečase je dostatečně poučil, a je tedy z jejich pohledu třeba orgány činné v trestním řízení s předstihem varovat, že nikdo na politiky sahat nebude,“ domnívá se předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ohrožení demokracie

„Nevím nic o tom, že by zákaz reorganizace policie byl v koaliční smlouvě. Jestli měl někdo dávno rezignovat, pak několik ministrů za hnutí ANO. Jejich výsledky jsou natolik tristní, že ve výsledku je celá vláda udržovací, nabírá desítky tisíc státních zaměstnanců. Prostě dřepí na svých postech a utrácejí peníze daňových poplatníků. Současná krize je zatím vyvrcholením již delší dobu trvající nenávisti mezi některými členy vlády. Není divu. Není asi mnoho lidí, se kterými by ministr financí byl schopen fungovat jako partner, nikoli jako nadřízený,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Nevím, o jaké porušení koaliční smlouvy by šlo. Pan ministr Babiš by se měl raději věnovat svému resortu, kde vládne chaos, či resortům ministrů ANO, kdy bych minimálně u dopravy viděl adepta na rezignaci, a nezasahovat do kompetencí policejního prezidenta a ministra vnitra,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Souhlasím s Andrejem Babišem. Sedí to jako p… na hrnec,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO a předseda Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

„Současný vývoj reorganizace policie je ukázkou diletantismu uvnitř koalice! Zbytečná politizace Policie ČR vážně ohrožuje vyšetřování korupce a závažné trestné činnosti. Pokud vycházíme z platných zákonů, je za fungování policie odpovědný policejní prezident. V otázkách organizace poté ministr vnitra. Pana Babiše s Chovancem zajímá víc než blaho naší země koaliční souboj o moc! Takovéto fungování vládní koalice považuji za naprosto skandální,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL by měla podat demisi jako celek. Tato vláda není schopná řešit zásadní problémy této země. V systému, kde si mocenské skupiny zprivatizovaly policii, je boj o policejní informace logickým projevem, kdy jde hlavně o to, které kauzy se vyšetřovat budou a které se budou zametat pod koberec. Vzájemné vybízení k demisím a politické výkřiky občany nezajímají. Pokud neumíte vládnout, položte to a pojďme k předčasným volbám!“ vyzval místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Tyhle nuance ponechám s gustem na samotném slepenci, kterým dnešní vládnoucí koalice je. S tím, jak gumově umí s koalicemi zacházet ČSSD, máme i své vlastní zkušenosti, například v Karlovarském kraji. Jenže občana stejně jako politika zajímá hlavně jiná věc. V podstatě každá dosavadní reorganizace policie, jakkoli správným mohl být původní záměr, skončila hlavně destrukcí týmů pracujících na nejzávažnějších kriminálních kauzách. Miliardářská galerka pak otevírala basy sektu. Mnohá média to líčí jako válku policajtů. Není to však hlavně válka o policii, vedená politiky – a zájmovými klany, které v politice pasou?“ řekl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa s Babišem nesouhlasí, protože podle jeho slov je reorganizace policie v kompetenci policejního prezidenta. „A pokud pan ministr vnitra uzná důvody pro tuto reorganizaci, pak by ji měl podepsat. Politizace policie ze strany politiků ANO a ze strany státních zástupců ohrožuje nezávislost Policie ČR a demokracii v naší zemi,“ varuje Seďa.

Sociální demokracie je domluvena s KDU-ČSL a Miroslavem Kalouskem…

„Myslím si, že ministr vnitra reorganizaci podepíše, protože už je sociální demokracie domluvena s KDU-ČSL a Miroslavem Kalouskem na záložní variantě v podobě menšinové vlády. Jen přemýšlím, co natolik zásadního vyšetřuje ÚOOZ, že je ČSSD ochotna vzdát se své voličské podpory, jen aby tento útvar zrušila,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

„Především nevěřím, že by v této kauze šlo někomu o vytvoření nezávislého a nestranného policejního orgánu, který by skutečně bojoval proti korupci systémem „padni, komu padni“. Je zřejmé, že ANO 2011 i ČSSD mají silný zájem mít nad Policií ČR co možná největší vliv, aby mohly případně ovlivnit, co se bude, nebo nebude vyšetřovat. Nebo spíše jim jde o to, aby tu šanci neměl jejich konkurent. Celou tuto vládní hysterii tak pokládám pouze za naprosto účelový mocenský nátlak politiků. Organizační struktura Policie ČR je plně v kompetenci policejního prezidenta. Veřejně diskutované možné dopady a motivy reorganizace jsou jen v rovině spekulací – ostatně stejně tak i šířené informace, kdo je u policie čí člověk a kdo si za kým chodí pro „noty“. Volání po odstoupení policejního prezidenta, ministra vnitra – nebo kohokoli jiného – by bylo oprávněné v okamžiku, kdyby se tyto spekulace prokázaly jako reálné. Podle mého názoru by na odstoupení bylo naopak to, kdyby v tomto směru podlehl až podezřele intenzivnímu tlaku ze strany subjektů, které do toho nemají co mluvit. Ještě bych to pochopil u státních zástupců (ale rozhodně touto formou), ale u ministra financí a různých nevládních organizací skutečně ne. Je zvláštní, že v tomto případě se o nepřijatelném ovlivňování policie nemluví,“ upozorňuje místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Neznám přesně text koaliční dohody, a tak se k názoru ministra financí nemohu vyjádřit. Pochybuji ale, že by jejím obsahem bylo až tak konkrétní jmenovité personální obsazení jednotlivých funkcí. Jaký pocit ve mně celá nastálá situace vyvolává? Znáte francouzský film Prohnilí proti prohnilým? Pokud ne, vřele doporučuji,“ řekl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Ministr vnitra má právo si udělat reorganizaci sám na svém ministerstvu. Bez ostatních ministrů,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„S Babišem nesouhlasím. Jde o politický nátlak a hrubé zasahování do záležitostí policie. Za reorganizaci policie je odpovědný její ředitel a politicky je zodpovědný ministr vnitra. Chování pana ministra Babiše mě přesvědčuje, že nejde o válku názorů, ale o zachování demokratických principů vládnutí v ČR,“ myslí si předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Vyvolání ústavní krize. Babiš urazil policisty. Bez Šlachty se policie nerozpadne

„V koaliční smlouvě o zasahování do kompetencí policejního prezidenta není ani slovo. Rezignovat měl už dávno Babiš. Po Čapím hnízdě,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„S Andrejem Babišem nesouhlasím! Reorganizace útvarů Policie ČR je plně v kompetenci policejního prezidenta a ten nese plnou odpovědnost. Celá kauza byla podle mého názoru účelově zneužita Andrejem Babišem k vyvolání ústavní krize a pádu koaliční vlády. Její první místopředseda když ale zjistil, že je místo předčasných voleb ve hře také ještě varianta menšinové vlády, začal ze své původní razance a rétoriky ustupovat. Mohlo by se mu totiž klidně stát, že by v období roku a půl do řádných sněmovních voleb mohl stát se svým hnutím nejen mimo exekutivní funkce, ale i mimo jiné strategické posty ve státní hierarchii. A to by se jeho pracně budované, typologicky zcela prokazatelně oligarchické impérium mohlo zatřást v základech,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jak v mnohém s panem ministrem financí souhlasím, tak v tomto případě ne! Zapomíná, že policie jako ozbrojená složka je jinak organizovaná než složky civilní.  Je přímo řízená policejním prezidentem. Jen ten má rozhodovací pravomoc. Nikdo jiný! Nelze o jeho pravomocech vést diskusi, nota bene prostřednictvím médií! Copak si pan Babiš skutečně myslí, že policie a její práce stojí a padá s jedním člověkem? Tak naivní určitě není. Tímto svým jednáním uráží ostatní pracovité policisty. Neboť  podle jeho vystupování snad ostatní policisté nic nedělají a chodí si do práce jen pro peníze. To, že policie nemá žádné zásadní nedostatky a svou úlohu obstojně plní, je zásluhou jak řadových policistů, tak i jejich velení. Nikoliv jen ředitele jednoho odboru. Tím, že na truc pan plukovník Šlachta odejde, tak se policie nerozpadne, ale bude dále fungovat. Pokud by chtěl pan ministr financí kvůli této změně tvrdit, že tím dojde k porušení koaliční dohody, mám nutkavý pocit, že tu jde o něco úplně jiného!“ uvedl senátor ČSSD Miloš Malý.

„Myslím, že měl pan ministr Chovanec o tak zásadním kroku jako reorganizace policie minimálně informovat koaliční partnery. V tom s Babišem souhlasím,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Samozřejmě s Andrejem Babišem nesouhlasím. Myslím, že podepsat, nebo nepodepsat reorganizaci policie je pouze kompetence ministra vnitra a ministrovi financí do toho nic není. Koneckonců, my jsme taky podpořili některé jeho návrhy, se kterými jsme ne zcela souhlasili (EET, kontrola internetu a tak dále.) Pan ministr Babiš by si měl uvědomit, že ČR není jeho firma,“ uvedl poslanec ČSSD František Adámek.

Je to rozhodnutí vedení policie a politici by to měli respektovat

„Škoda že pan Babiš také neřekne, jakou přesně to koaliční dohodu by tím porušil. V psané koaliční smlouvě o tom, myslím, nic není, a pokud mimo ni existuje ještě nějaká tajná koaliční dohoda, není veřejnosti známa. Nevíme pak, jak je závazná a jaká jsou v ní dohodnuta blokační opatření. Myslím si však, že nic takového neexistuje. Pan Babiš a celé hnutí ANO z celé reorganizace dělají větší politikum, než to ve skutečnosti má. Je to rozhodnutí vedení policie a politici by to měli respektovat. Lze však diskutovat, chcete-li, kritizovat načasování, připravenost, komunikaci s partnery, zejména státními zástupci, i s policisty uvnitř obou útvarů a další,“ míní poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Myslím, že pánové by si měli sednout za jeden stůl, dohodnout se. Rozpad koalice by byl špatná zpráva pro ČR. Je povinností členů vlády hledat dohodu. A to všech tří koaličních stran,“ míní europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„S panem Babišem souhlasím tu a tam při jeho konkrétních názorech: nezvyšovat, ale hlavně vybírat daně, nerozhazovat a podobně. Ale jakmile začne na čistě politickou strunu, spíše mi připomíná sobeckého agresivního trhovce. Už je to obehrané. Chápu, že lze s chutí konzumovat jeho kosteleckou anglickou slaninu. Ale že mu lidé i tu jeho věčnou ‚amerikánskou‘ předvolební kampaň stále žerou, to je dost smutné. O této konkrétní kauze nevím nic. Ani mi do toho nic není. A médiím, ve vší úctě, nevěřím. Intriky však z duše nenávidím, ať je dělá kdokoli. Škodí politice, zemi, lidem. Mimochodem, během kauzy letadel Casa (a ‚kupodivu‘ stále nedořešené!) taky padl pan policejní prezident. A pak zase byli dva. Nejen do policie by politici neměli strkat čumák. Smrdí to.  A již vůbec netuším, jak tohle souvisí s koaliční smlouvou. Ostatně já ani netrval na jejím podepsání, jsem posledním vojáčkem koalice. Podepisují snad vždy jen generálové, ne? To si vymyslel car Andrej. Proto jsem i nepodepsal. Jen vzal na vědomí. Což považuji za normální i ústavní. Přitom ji určitě porušuji daleko méně než samotní koblížkáři,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Tohle si musejí chlapci tam nahoře vyřešit mezi sebou. Nezávidím jim. Trochu mi to chování připomíná veverčáky a madame Peak. A již vůbec nezávidím řadovým policistům. Jsou, chudáci, na tom stejně, jako my, zdravotníci. Chaos nad chaos, ve kterém se dělat moc nedá. Protože někde místo ‚makáme‘ spíše stále platí ‚jenom a moc kecáme‘. A je naprosto fuk, zda někdo někde píchl do vosího či čapího hnízda. Je mi líto. Nu a závěrem, bez jakékoliv zaujatosti. Líbilo by se Andreji Velikému, kdyby někdo někde vykřikoval, ze bude-li paní Jourová v Evropské komisi pro imigrační kvóty, potupné pokutování rebelujících států či pro tupou směrnici o zbraních, měla by rezignovat? Asi ne. Ale možná až zase tak blbý nápad to není, nemyslíte?“ dodal Koskuba.

Kořeny sahají do minulosti… Totální koncentrace moci

„Čím dál více tuto záležitost vnímám spíše jako záminku k další koaliční přestřelce než prioritně problém okolo policie. Do skutečné podstaty věci bude možná zasvěceno jen několik vyvolených osob. Pochybnosti mám zejména v tom, jak prudce tento problém vygradoval. Souhlasím tentokrát s vicepremiérem Babišem. Dosavadní práci útvaru Roberta Šlachty jsem vnímal jako možnost zavedení principu vymahatelnosti zákona na všech bez rozdílu. Tedy principu, který klasickým stranám nikdy moc nevoněl. A tahanice o tom, kdy vůbec má ministr vnitra rozhodnout o reorganizaci policie, zda v úterý, nebo ve středu, to je už opravdová koaliční bramboračka. Velcí kluci z koalice se sice nesnášejí, ale nemůžou si ani dovolit jít do sebe,“ myslí si poslanec Karel Fiedler

„Reakce majitele Agrofertu a politického hnutí ANO Andreje Babiše je až podezřele hysterická. Vzhledem k jeho minulosti si zřejmě policii demokratického státu plete s totalitní StB. Je evidentní, že oligarchovi Babišovi nejde o takzvaný boj proti korupci. To vzhledem k probíhajícím kauzám Agrofertu vyznívá poněkud směšně. Připravovaná reorganizace policie mu zřejmě hatí plány, protože jeho cílem je totální koncentrace moci včetně vlivu na represivní složky. Kriminalizace ekonomických a politických soupeřů je Andreji Babišovi živočišně blízká. V tomto směru mu zřejmě pan Šlachta plně vyhovuje, a to i vzhledem k tomu, že alespoň navenek jsou evidentně privatizační a jiné aféry okolo Agrofertu a Andreje Babiše mimo aktivity ÚOOZ. Na rozdíl od ‚protikorupční policie‘, která kromě jiných závažných a citlivých případů vyšetřuje také řadu kauz okolo skupiny Agrofert, a to včetně Čapího hnízda. Proto nevidím sebemenší důvod, aby se účelově politizovalo rozhodnutí policejního prezidenta, které nemá s koaliční smlouvou nic společného. Ministr Babiš by se měl raději starat o personální krizi v celní správě,“ uvedl místopředseda výboru pro bezpečnost Richard Dolejš z ČSSD.

„Samozřejmě stojím názorově za panem Babišem jako člen poslaneckého klubu. Detaily této kauzy neznám a nemohu je soudit. Myslím, že tento problém by se měl v koalici prodiskutovat. Protože jsem přesvědčen, že jeho kořeny sahají do minulosti, do doby, kdy oba pánové – na rozdíl od jiných svých současných kolegů – nebyli ministry,“ říká poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Přiznám se, že se obávám, že to, co je nám předkládáno jako reorganizace policie, vidím spíše jako snahu o likvidaci poměrně úspěšného oddílu policie. Jako velmi zajímavé vidím to, že tato ‚reorganizace‘ přichází v okamžiku, kdy se intenzivně zajímá o lumpárnu nazvanou privatizace OKD. Dohody jsou dohody a uzavírají se proto, aby se dodržovaly. Poruší-li se, musejí se z toho vyvodit důsledky. Přestože si nemyslím, že nápad na onu podivnou reorganizaci policie se zrodil v hlavě ministra Chovance, je to jeho odpovědnost a volání ministra Babiše by měl vyslyšet!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Ministr Babiš by se měl starat o vymáhání daní. Policejní reforma by měla prokázat, zda je důvod, aby někdo odstupoval,“ odpověděla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ministra vnitra Chovance i policejních špiček zastal. „K personálním změnám v čele policie či ministerstva vnitra nevidím žádný důvod,“ napsal Právu z Francie. Sobotka zopakoval, že organizační změny v policii jsou plně v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra a že by to v právním státě všichni měli respektovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …