Jako za Stalina, ozval se Navalnyj. Pak dostal dalších 19 let

04.08.2023 20:32

Dalších 19 let ve vězení. Na tolik poslal ruský soud do vězení opozičního předáka Alexeje Navalného. V dalším procesu jej uznal vinným v případě nových obvinění mimo jiné z extremismu. Prokuratura pro něj žádala trest dvacetiletý. Navalnyj si za mřížemi již odpykává dřívější tresty, obvinění z extrmismu označil za absurdní.

Jako za Stalina, ozval se Navalnyj. Pak dostal dalších 19 let
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

Podle ruské státní tiskové agentury TASS byl odsouzený uznán vinným za vytváření extremistické komunity a z účasti v ní, z financování extremistických aktivit, organizování extremistické komunity, veřejných výzev k extremistickým aktivitám a ze zapojení nezletilých do akcí nebezpečných pro jejich život. 

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj tvrzení obžaloby o vytvoření extremistické organizace - tedy Fondu boje proti korupci - už dříve označil za absurdní. V předvečer vynesení rozsudku vyzval své stoupence, aby se nenechali zastrašit, protože právě to je účelem soudního procesu a trestu, připomínající éru komunistického diktátora Josifa Stalina.

Navalnyj je jedním z nejhlasitějších ruských oponentů prezidenta Vladimira Putina. Svá současná obvinění označuje za podobně vykonstruovaná a politicky motivovaná jako ta předešlá, kvůli kterým už byl odsouzen dříve.

Ruské úřady Navalného uvěznily v lednu 2021 hned po návratu z Německa, kde se léčil z otravy bojovou látkou novičok. Odpůrce režimu obvinil z otravy Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil samotný fakt otravy. Kvůli léčbě v Berlíně nesplnil Navalnyj podmínky předchozího podmíněného odsouzení a soud ho proto uvěznil na zhruba 2,5 roku. Loni dostal ještě devět let za údajný podvod.

Známý je mimo jiné také tím, že koncem března 2021 zahájil ve vězení na protest proti zacházení s ním hladovku. Po dvaceti dnech hladovění byl převezen do vězeňské nemocnice, podle lékařských odborů mu v té době hrozilo selhání ledvin. Hladovku nakonec ukončil 22. dubna na radu svých přátel.

Navalnyj politickou dráhu zahájil bojem proti korupci, v jehož rámci organizoval protirežimní protesty. Úřady během potlačování ruského disentu zakázaly Navalného protikorupční organizaci jako extremistickou. V roce 2013 se mimo jiné také zaregistroval jako kandidát ve volbách starosty Moskvy. Podle oficiálních výsledků skončil druhý s 27 procenty hlasů. Tehdy vyslovil podezření, že volby byly zmanipulované a jejich výsledek soudně napadl. 

Roku 2016 oznámil pak svůj záměr kandidovat na prezidenta Ruské federace v nadcházejících volbách v roce 2018. Volební komise však odhlasovala, že je nezpůsobilý na prezidenta kandidovat, Navalnyj tak vyzval své příznivce k bojkotu voleb.

Zajímavostí je mimo jiné také to, že dne 2. března 2017 byl zveřejněn film z jeho dílny s názvem - v překladu - Pro vás žádný Dimon. V němž se vyprávělo o údajných korupčních schématech a majetcích ruského premiéra Medveděva. Oficiálními místy byly sice následně informace popřeny, byly však impulsem pro protesty 26. března a 12. června 2017. 

Stopa Alexeje Navalného je také v Praze. V sousedství Místodržitelského letohrádku ve Stromovce vznikla v únoru 2021 neoficiální Vyhlídka Alexeje Navalného.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…